Chloe Neill: Kousnutí páteční noci (Upíři z Chicaga 2)

Každý má nějaké tajemství a tajemství upírů mohou být patřičně nebezpečná. Merit se musí postarat, aby jedno konkrétní nebylo zveřejněno, jinak budou následovat pogromy na upírech. Žádný spěch, na vyřešení patálie má celých dvacet čtyři hodin.

Neill_Upiri2_KousnutiPříběh druhé knihy série Upíři z Chicaga je poměrně jednoduchý a přímo navazuje na předešlý díl Holky někdy koušou. Pár týdnů po přeměně v upíra se Merit konečně rozhoupala k přestěhování do upířího domu, ke kterému patří. Přeci jen je tak jednodušší vykonávat funkci Ochránkyně. Prakticky ihned je zpravena o nečekané hrozbě pro všechny své nové soukmenovce. Kdosi vyhrožuje vyzrazením široké veřejnosti, že upíři pořádají Mejdany, večírky, kde se lidé nechávají nelegálně vysávat. Někteří lidé se možná účastní proti své vůli a možná může dojít i k nějakému úmrtí.

Mimo to hlavní hrdinka už jen rozjímá nad dvěma muži, uvažuje o změně vztahu se svojí nejlepší kamarádkou, přemítá o své lidské rodině, přemýšlí nad ztracenou kariérou, dumá, zda pít, či nepít krev, a to celé oživí jedna celá a dvě poloviční akční scény.

Kousnutí páteční noci je pro kluky těžko stravitelné čtivo. Celá hlavní zápletka je nelogická až úsměvná. V době internetu a chytrých mobilních telefonů, po odhalení existence upírů světu nemá mít veřejnost o konání Mejdanů tušení? K tomu se akademicky vzdělaná, soběstačná a atraktivní sedmadvacetiletá žena chová a uvažuje jako lehce prostoduchá sedmnáctka. I na hihňání dojde.

Naopak pro dívky může být kniha celkem přitažlivá. Hrdinka neustále nad něčím hloubá, snaží se zjistit, jaký z toho má pocit, a když se děje něco důležitého, tak o tom pro jistotu s nikým nemluví, protože by se to mohlo vyřešit a ztratila by důvod k sebezpytování. Autorka navíc každou chvíli popisuje dokonalá mužská těla.

Příběhu hodně pomáhá literární zručnost spisovatelky. Chloe Neill píše jednoduchým, dobře čitelným stylem, takže stránky rychle ubíhají. Přijmeme-li u všech postav mentalitu teenagerů, tak i rozhovory působí přirozeně. Zde není co vytknout.

Sečteno a podtrženo, je dvojka stejná jako jednička. Kdo čekal zlepšení, ten bude zklamán. Velká škoda, že série není jasně inzerována pro svoji cílovou skupinu.

Hodnocení:
Muži 40 %
Ženy 60 %
Dospívající dívky 80 %

Ukázka

Vydal: Fantom Print; 2014

Koupit knihu