Chloe Neill: Divoká karta (Upíři z Chicaga 9)

Být upírem není snadné. Být upírem v Chicagu už vůbec není snadné. Být Ochránkyní Cadoganského domu a potýkat se s maléry není vůbec, ale vůbec snadné. Upírka Merit to nějak zvládá už celých devět knih série Upíři z Chicaga. Kdo ji bude znepříjemňovat život tentokrát?

Po neblahých událostech blízce spojených s jistým členem Prezídia začíná chicagská starostka postupovat proti upírům mnohem tvrději, přitom to ani předtím nebyl žádný med. Dokonce se je nebojí prohlásit za teroristy a na Ethana Sullivena z Domu Cadoganů má obzvláště spadeno. Ethan se proto rozhodne pro strategický ústup a společně s Merit odjíždějí mimo město – ke kožoměncům, kde starostka nemá žádný vliv. Samozřejmě by to nebyla Merit, aby si ji trable nenašly. Slavnost kožoměnců se mění v bitevní pole a upíří pár musí najít pachatele dřív, než bude pozdě.

Série americké spisovatelky Chloe Neill patří mezi dynamické urban fantasy. Divoká karta už je devátý díl Upírů z Chicaga, ovšem od Meritiny proměny z člověka v upíra uběhl velice krátký čas, během kterého se ve městě něco neustále děje. Potíže mezi domy, se samosprávou, s Prezídiem, s kožoměnci. Být Ochránkyní je zkrátka za trest, ale Merit už se v tom naučila docela dobře chodit. Rozhodně tomu pomáhá skutečnost, že je naprosto šťastná v osobním životě. S Ethanem spokojeně tokají, občas něčemu nebo někomu nakopají sedací partie.

Upíři z Chicaga patří podobně jako některé další urban fantasy k těm, kde obyčejní lidé vědí o upírech mezi nimi. Úplně nevědí o existenci dalších ras, ale ty občas o sobě nevědí ani navzájem. Takový magický mix guláš, kde jedna přísada je jasná. Když se něco nadpřirozeného stane, je výhodné to hodit na upíry. V Chicagu jsou hned tři klany (Domy) a nejpříhodnější je ten, ke kterému patří i Ochránkyně Merit.

Divoká karta potvrzuje rovnoměrnou kvalitu série, kde chybějí slabší díly, ovšem i ty silnější. Je to zkrátka jeden velký konzistentní příběh, kde občas zazáří silný moment, ale všichni kromě pravověrných fanoušků série budou přemýšlet, ve kterém to dílu vlastně bylo, i když bez problémů dokážou odvyprávět děj celé série. Tím se Upíři z Chicaga liší od ostatních urbanek, kde se zpravidla jedna kniha rovná jeden případ. I Merit mívá na krku vyšetřování, ale příliš mnoho věcí se přelévá z dílu do dílu.

Divoká karta rozhodně není nic pro čtenáře, kdo nemají s Merit a Ethanem žádnou zkušenost. Pro ně je naprosto klíčové začít hezky od prvního dílu Holky někdy koušou. Sice se občas později objevují zmínky o minulých událostech, ale začátečníka by spíše mátly, než mu pomohly v porozumění Upírům z Chicaga. Zatím to vypadá, že autorka Chloe Neill má čtenářům co nabídnout a neplánuje pro Merit a Ethana klid, mír a přemíru nejen jídla, které Merit vyloženě miluje. Divoká karta je už devátý díl, a proto by mohl ten následující s krásným kulatým číslem deset přinést něco speciálního.

Ukázka

Vydal: FANTOMPrint, 2019
Překlad: Petra Kubašková
Obálka: Tony Mauro
Vazba: brožovaná
Počet stran: 255
Cena: 299 Kč