Chloe Neill: Hořké sousto (Upíři z Chicaga 8)

Jako obyčejná vysokoškolská studentka mohla Merit trávit celý den zalezlá v knihovně. Jako upírka z Domu Cadoganů pendluje mezi většími a megaobrovskými maléry. Osmý díl městské fantasy Upíři z Chicaga rozhodně nepolevuje v načaté jízdě a možná ji Merit i tentokrát přežije, i když bude muset skousnout nejedno „Hořké sousto“.

Merit si společně se svou kamarádkou Mallory, která se zotavuje ze závislosti na magii, užívá kulinářských specialit, když má tu smůlu a vyskytne se nedaleko místa, kde zrovna řádí banda fanatických demonstrantů toužících po Čistém Chicagu. Jejich cílem není zefektivnění práce technických služeb a úklidového hospodářství, ale vymýcení nadpřirozených bytostí s upíry v čele. Prvním terčem se stává distribuční středisko balené krve a zanedlouho následuje útok na jeden ze tří Domů. Jaká je šance, že s tím má něco společného starý známý protivník McKettrick?

Ale už byla v pohybu a prorazila boční okénko u řidiče.
„Sakra, zrovna když jsem z toho umyla posypovou sůl,“ ucedila jsem, chňapla prostředek pálky a vrazila ji pozpátku do břicha ženské, která se mi pokusila urazit hlavu. (str. 38)

Osmý díl osvědčené série o Ochránkyni Domu Cadoganů v sobě opět kombinuje lehkou detektivní zápletku, politické intriky, boj proti rasové nesnášenlivosti a osobní život hlavní hrdinky. Ani tentokrát nechybí čarodějka Mallory, členové hned několika upířích Domů, kožoměnci a jistý blonďatý upíří mistr. Osvědčená sestava čelí starým protivníkům, jako jsou McKettrick a Prezídium, i novým hrozbám.

Upíři z Chicaga nenabízí jednotlivé ucelené příběhy, nejvýraznější hlavní linka se táhne celou sérií. Chloe Neill většinou uzavře jen drobné vedlejší zápletky. Není to na škodu a odlišuje to sérii od ostatních městských fantasy, ale zároveň to brání pozdějšímu naskočení nových čtenářů, kteří by měli začít prvním dílem Holky někdy koušou.

Takže sbalit kufry a vzhůru do Větrného města, protože Upíři z Chicaga zatím neztrácí dech a drží si velice slušný průměr. A možná jednou dojde i na vyřešení otázky, kterou spisovatelka Chloe Neill navnadila své čtenáře v předchozích dílech a která Merit zjevně nedá spát. Má apex Gabriel Keene opravdu jasnovidecké nadání?

Ukázka

Vydal: FantomPrint, 2018
Překlad: Petra Kubašková
Obálka: Tony Mauro
Vazba: brožovaná
256 stran / 299 Kč