Nové knihy za únor 2020

Únor byl knižními novinkami našlapaný měsíc, tak si zřejmě každý čtenář něco vybere. Bude to Bitevní mág, Psí vojáci, Dítě tmy či Zuřivec? Chcete Žít navěky, zažít Plyšákokalypsu nebo snad Hemživý chaos? Nebo byste se rádi ocitli V zajetí zimy? 

Adrian Tchaikovsky: Psí vojáci

„Jmenuju se Rex. Jsem hodný pes.“
Rex je ovšem také dva metry vysoký, neprůstřelný, ježí se těžkou palebnou výstrojí a vybavený simulátorem hlasu vyvolávajícím strach.
Rex je geneticky upravená forma života, speciálně vyvinutá zbraň určená k šíření zkázy. Je to bioform. Vyvinul ho jeho Pán spolu s dalšími bioformy z jeho Smečky v anarchistické enklávě mexického státu Campache pro boj v jeho špinavé ilegální válce. V Rexově Smečce bojuje Drak (ještěr), Meda (medvědice) a Včelky (roj včel).
Každý bioform má dostatečnou inteligenci pro plnění rozkazů a čip zpětné vazby, který ho odmění, když svůj úkol splní. Rex je pes a jediné, po čem touží, je být hodný pes. Stačí jediné, splnit vše, co po něm Pán chce. A Pán říká, že musí zabíjet nepřítele. Mnoho nepřátel.
Ale jak má poznat, kdo je nepřítel?
Co se stane, když se vše zhroutí, bitvy jsou prohrány a válka ztracená? Pán je souzen jako válečný zločinec? Pamatuje Ženevská konvence na práva zbraní? Jsou-li zároveň živými bytostmi. Má Rex a jemu podobní právo existovat? A co se stane, když se Rex vysmekne z vodítka?
Vydala: Planeta 9, 2020
Překlad: Martin D. Antonín
Obálka: Michal Suchánek
Vazba: brožovaná
380 stran / 399 Kč

Dara Hornová: Žít navěky

Když nesmrtelnost není dar, ale prokletí.
Ráchel má problém: nemůže zemřít. Její současné potíže – skomírající podnik, dospělý nezaměstnaný syn a mrtvý manžel – jsou ničím oproti tomu, co zažila za posledních dva tisíce let. Od chvíle, kdy v Římany okupovaném Jeruzálemě zaplatila svou smrtelností za to, aby mohl žít její syn, zkusila už všechno, aby mohla pokojně odejít z tohoto světa. Když se však Ráchelina vnučka Hannah pustí do převratného výzkumu v oblasti DNA, svitne jí nová naděje…
Vydala: Kniha Zlín, 2020
Překlad: Tereza Marková Vlášková
Vazba: vázaná
240 stran / 329 Kč
Ukázka

Peter A. Flannery: Bitevní mág

Svět podléhá spalujícímu stínu Posedlých a pouze moc bitevního mága ho může zachránit. Ale prastaré pouto mezi mágy a draky selhává. Příliš mnoho draků je černých.
Černí draci jsou nepřáteli lidstva.
Černí draci jsou šílení.
Falco Danté je churavý kluk ve světě válečníků, a co hůř, je synem vraha. Hnán touhou porozumět svému otci se odhodlá k činu, který ho dožene na pokraj beznaděje. Najde způsob, jak spasit svou duši před věčnými plameny pekla?
Vydal: Triton, 2020
Překlad: Miroslava Polová
Vazba: vázaná
792 stran / 499 Kč
Ukázka

Henry Kuttner: Zuřivec

Země je dávno mrtvá, rozmetaná na kusy a lidé, kteří se usadili na Venuši, žijí ve velkých citadelách pod povrchem venušských moří v upadající, třídně řízené společnosti, jíž vládnou nesmrtelní – geneticky zmutovaní lidé. Sam Reed se narodil jako nesmrtelný, ale díky otci o svém dědictví vůbec nevěděl. A tak Sam vyrůstal na „špatné straně“ života i zákona a nesmrtelné považoval za své nepřátele. Když ale dosáhl věku osmdesáti let, vše pochopil, a šel se pomstít – a navždy tak změnil upadající svět.
Vydal: Laser, 2020
Překlad: Veronika Volhejnová
Vazba: brožovaná
280 stran / 359 Kč

Joe R. Lansdale a John L. Lansdale: Odměna z pekla

Smith je jeden z těch lovců odměn, co své zákazníky odevzdávají spravedlnosti radši mrtvé než živé. Je s tím míň komplikací. Jenže jakmile se člověk dostane moc blízko k dynamitové patroně, rychle na smrt změní názor. Zvlášť když ho v ní vítá čekárna v předpeklí. V takové situaci chlap kývne i na melouch pro samotného Satana, pokud z toho kouká vykoupení.
Satanovi totiž někdo fušuje do řemesla. Tentokrát v ospalém městečku, odkud Smith zrovna přišel a kde se místní tyran Quill zaprodal Prastarým z jiné dimenze. I zlo má rádo pořádek a v tomhle případě ho má rohatému zajistit právě Smith. Jen se musí vybavený pekelnými dary vydat z Pekla zpátky do Falling Rock, města, kam může vstoupit každý, ale nikdo se z něj nevrací…
Vydal: Fantom Print, 2020
Překlad: Zdeněk Milata
Obálka: Raymond Swanland
Vazba: brožovaná
256 stran / 259 Kč
Ukázka

Carlton Mellick III: Plyšákokalypsa

Hračky vyhrály ve válce proti lidstvu, ale někteří lidé se s tím nechtějí smířit.
Nedávno skončila válka, kterou hračky rozpoutaly proti lidstvu. A hračky v ní zvítězily…
Plyšáci, panenky, roboti, ale i malí plastoví vojáčci už měli plné zuby toho, že s nimi rozmazlené děti zacházely jako s pouhými věcmi. A i když nové „chytré“ generace hraček dokázaly myslet a cítit, neměly žádná práva, žádnou naději na smysluplný život. Nezbývalo jim než se vzbouřit a s lidskou rasou zatočit…
Po konfliktu se poslední lidé stáhli do podzemních bunkrů. V jedné z těchto tajných enkláv přežívá i Julie, podstupující bolestivé operace a přerod v plyšovou pandu. Hračkám nemůže zapomenout, jak naložily s jejími rodiči. Pokud ví, dosud jsou zadržováni v jednom z vyhlazovacích táborů. Podaří se jí díky své transformaci dosáhnout vytčeného cíle a zachrání je? Vyzraje na všehoschopné hračky a jejich kruté plyšové velitele?
Vydal: Carcosa, 2020
Překlad: Milan Žáček
Vazba: brožovaná
249 Kč
Ukázka/recenze

H. P. Lovecraft: Hemživý chaos a jiné příběhy

Mezi Lovecraftovy nejzajímavější práce patří povídky z období, kdy byl trýznivou finanční situací nucen psát pro jiné, ať už jako utajený, anonymní autor, přepisovatel nebo přiznaný spolutvůrce, vesměs rozvíjející náměty a leckdy i sny platících zákazníků. I do všech těchto děl se však otiskovaly jeho svébytné vize a styl a občas se do nich vkradly děsivé bytosti z jeho slavného panteonu. S. T. Joshi, známý znalec a badatel autorova díla, ty nejlepší spolupráce a revize sebral do dvousvazkového vydání, v němž jsou všechny povídky opatřeny zasvěcenými poznámkami a komentáři a uvedeny do souvislosti se zbytkem Lovecraftovy tvorby. Výsledkem je dvousvazkový soubor, jenž jistě potěší všechny příznivce tohoto klíčového představitele moderního hororu.
Patrně nejslavnějším textem tohoto prvního svazku je novela „Pod pyramidami“, kterou Lovecraft napsal pro iluzionistu Harryho Houdiniho. Neméně proslulá, byť poněkud neblaze, je morbidní povídka „Milovaní mrtví“. A v povídce „Yigova kletba“ se poprvé objevuje hadí božstvo Yig, které figuruje v dalších Lovecraftových revizích a proniklo i do jeho autorské tvorby a děl jeho četných následovníků.
Vydalo: Argo, 2020
Překlad: Milan Žáček
Vazba: vázaná
448 stran / 398 Kč

Naomi Noviková: V zajetí zimy

Pohádková fantasy inspirovaná slovanským folklorem od autorky Ve stínu Hvozdu
Mirjem pochází z rodu lichvářů, avšak její otec ve svém řemesle zrovna nevyniká. Každému rád půjčí, ale pak si neumí říct o splátky, takže se rodina nachází na pokraji chudoby — dokud Mirjem nezakročí. Obrní se před prosbami vesničanů, vydá se vymáhat dluhy a zjistí, že je pro to jako stvořená. Když jí dědeček dá měšec stříbrňáků, přinese mu ho zpátky plný zlata.
Brzy se rozkřikne, že dokáže proměnit stříbro ve zlato. To ale přiláká pozornost krále Staryků — bytostí, které přicházejí s prvním záchvěvem zimy a prahnou po zlatě. Tím se dá do pohybu řada událostí, jimž spolu s Mirjem čelí vesnická dívka Wanda, která pro ni pracuje, protože její otec si nemůže dovolit zaplatit dluh, a šlechtična Irina, kterou chce otec provdat za mladého cara. Jenže ani car Mirnatius není tím, čím se zdá být.
Vydal: Host, 2020
Překlad: Anežka Dudková
Vazba: brožovaná
479 stran / 399 Kč
Ukázka

Miroslav Pech: Dítě tmy

Měla to být jen opuštěná továrna, která bude chátrat tak dlouho, až se rozpadne. A ten mladík, co se potuloval kolem, se nezdál nebezpečný. Jako kdyby na něm nebylo nic zvláštního, jen člověk beze jména. Ale právě kvůli němu ulicemi města poteče krev. Právě kvůli němu parta dětí brzy pozná peklo na zemi.
Vydal: Golden Dog, 2020
Vazba: brožovaná
216 stran / 199 Kč
Ukázka/recenze

E. E. Holmesová: Strážkyně brány – Dědictví

„Brána je otevřená…“
Tato záhadná slova probudí studentku univerzity Jess Ballardovou z děsivého snu do ještě děsivější reality.
Život s věčně opilou matkou nikdy nebyl peříčko.Stále se stěhovaly z místa na místo a ani teď, po její záhadné smrti, se to nezměnilo k lepšímu. Zůstala sama, vykořeněná a bez vazeb na příbuzné, které nikdy nepoznala. Navíc ve škole potkává divné lidi: jsou totiž mrtví.
S pomocí své neurotické spolubydlící a lovce duchů, profesora Pierce, začne odkrývat příčinu jevů, které ji děsí. Čím víc se dozvídá, tím nebezpečnější temnota ji obklopuje. Prastará tajemství se začínají drát na povrch a Jess nikdy nebude připravena na děsivou pravdu: že potkávání zemřelých je jen začátek…
Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Martina Mutlová
Vazba: brožovaná
328 stran / 299 Kč

Mariska Pesslová: Hlídka v bezčasí

Od tajemné smrti svého přítele Jima Beatrice se svými někdejšími kamarády z drahé internátní školy nepromluvila. Je přesvědčená, že jeden z nich ví, co se tehdy Jimovi doopravdy stalo. Znova se s nimi setkává až po roce, ale hned při návratu z prvního společného flámu jejich auto v bouřlivé noci havaruje. Z nehody sice vyváznou, vzápětí však zabuší na jejich dveře zlověstně vypadající muž a oznámí jim šokující zprávu: všichni jsou mrtví, jeden z nich však má šanci žít dál. Stačí, aby se shodli, kdo to má být… Tak začíná jejich hlídka v Bezčasí. Během neustále se opakující časové smyčky se roztáčí kolotoč obviňování a podezírání. Přitom postupně vychází najevo i to, co se stalo s Jimem a jak jeho smrt jejich současnou situaci ovlivnila.
Vydal: Argo, 2020
Překlad: Veronika Volhejnová
Vazba: flexi
272 stran / 298 Kč

Lucius Shepard: Americká modlitební příručka

Wardlin Stuart objeví, jak se modlit tak, aby se vám plnila drobná přání a váš byznys prosperoval. Proto se stane celonárodní americkou celebritou. Je však sláva požehnáním, anebo prokletím? A nevstoupil s Wardlinovými modlitbami do světa i poněkud sarkastický bůh, který jej pronásleduje?
Vydal: Gnóm!, 2020
Překlad: Jakub Němeček
Obálka: Eva Horská
Vazba: šitá
368 stran / 350 Kč
Ukázka

Sergej Lukjaněnko: Kenozoikum

Od událostí z románu Kvazi uplynulo půl roku. Denis Simonov přijíždí do Petrohradu, hlavního města mrtvých, aby pomohl bývalému parťákovi Michailovi s vyšetřováním podivných, ničím nevyprovokovaných útoků kvazi na lidi. Křehká rovnováha, panující mezi živou a mrtvou částí lidstva, dostává trhliny a příměří, jehož se podařilo dosáhnout, je v ohrožení. Denis si uvědomuje, že musí viníka podivných událostí rychle najít. Tajemství, která během svého pátrání odhaluje, jsou však natolik temná, že ani veškeré jeho síly a schopnosti dost možná nebudou k vyřešení případu stačit…
Sergej Lukjaněnko se vrací do světa románu Kvazi a znovu směle míchá literární žánry, proplétá časové linie a překvapuje své čtenáře novými, nečekanými zvraty.
Vydal: Triton, Argo, 2020
Překlad: Konstantin Šindelář
Vazba: brožovaná
296 stran / 298 Kč
Ukázka

Markéta Prášková: Mágové z Agarveny – Prokletá pevnost

Klasická fantasy plná magie, hrdinských skutků i zákeřných úskoků.
Pohár trpělivosti královny Deily přetekl. Krutí a mocní mágové z pevnosti Staxon čím dál víc ohrožují své okolí a nastal čas je zarazit. Do svých služeb proto povolá věrného čaroděje Kenrika, zloděje, rváče a karbaníka Dreka, a léčitelku Nomi. Věří, že právě oni zvládnou zastavit temnotu, která se z pevnosti šíří. Podaří se této nesourodé trojici osvobodit čarodějku Siran? Vymyslí taktiku, která povede k vítězství, nebo zažijí, jak chutná porážka?
Vydal: Fragment, 2020
Vazba: vázaná
264 stran / 249 Kč

Benedict Jacka: Předurčený (Alex Verus 1)

Alex Verus je součástí světa skrytého všem na očích, vede totiž magický obchod v Londýně. A třebaže Alexova vlastní moc není tak okázalá jako moc některých jiných mágů, má tu výhodu, že dokáže předpovídat možnou budoucnost – umožňuje mu to tak plnit úkoly, které mají šanci na úspěch jedna ku milionu.
Když však Alexe osloví hned několik stran, aby odemkl relikvii z dávné magické války, ví, že ať už se v ní ukrývá cokoli, musí to být mimořádně mocná věc. A díky svým schopnost umí Alex předpovědět, že když se úkolu ujme, jeho vlastní šance na přežití klesnou z minimálních na nulové…
Vydal: Fantom Print, 2020
Překlad: Kateřina Niklová
Vazba: brožovaná
320 stran / 319 Kč
Ukázka

Linda Chapmanová: Hvězdný prach – Kouzlo měsíční záře

První díl v zahraničí oblíbené řady o přátelství a rodině, ve kterých jsou kouzla na denním pořádku.
Lucka má prázdniny, ale žádnou kamarádku, se kterou by se dalo něco podnikat. Potom se ale přistěhují noví sousedi a rázem se všechno změní. Lucka zjistí, že se narodila s tajnými vlohami ducha hvězdného prachu. Takoví lidé umějí létat a mají magické schopnosti, ale také důležité poslání – chránit přírodu a pečovat o ni. A tak se Lucka každý večer vydává vstříc nečekaným dobrodružstvím…
Vydal: CPress, 2020
Vazba: vázaná
112 stran / 249 Kč
Recenze

James Islington: Ozvěna věcí budoucích (Lucanius 2)

Po ničivém útoku byla pro všechny Augury vyhlášena amnestie, takže směli vyjít z úkrytů a otevřeně se postavit temným silám, které hrozí Andaře. Davian a jeho noví spojenci spěchají na sever směrem ke stále slabší hranici, avšak nové hrůzy, s nimiž se cestou setkají, naznačují, že jejich povolání možná přišlo příliš pozdě.
Davianův spojenec v hlavním městě, nový Strážce severu, bojuje s vrahy a odhaluje nebezpečné politické tajemství. Mezitím Asha začíná potají vyšetřovat, proč zmizely Stíny. A Caeden závodí s časem, aby splnil svou zrádnou smlouvu s Lythy. Když se mu ale vracejí vzpomínky, začíná si uvědomovat, že rozdíly mezi dvěma stranami v této pradávné válce nemusí být tak zjevné, jak se zpočátku zdálo…
Vydal: Host, 2020
Překlad: Milan Pohl
Vazba: vázaná
727 stran / 469 Kč
Ukázka

Mary E. Pearsonová: Zlodějská přísaha

Kazi a Jase vyšli z předchozích dobrodružství silnější a zamilovanější než kdy dřív. Čeká na ně nový život – Ballengerovi už nebudou psanci, jejich území se stane oficiálním královstvím a všem dalším výzvám budou čelit společně. Na zpáteční cestě jsou však během útoku rozděleni. Oba tak musí zachovat chladnou hlavu mezi nepřáteli a hledat spojence na těch nejnepravděpodobnějších místech. A nad hlavou se jim vznáší stín smrti…
Vydalo: CooBoo, 2020
Překlad: Jana Jašová
Vazba: vázaná
416 stran / 369 Kč
Ukázka

J. R. Ward: Pravda krve (Odkaz černé dýky 4)

Jako cvičenec programu Bratrstva černé dýky se Boone osvědčil jako skvělý voják a nyní bojuje po boku Bratrů. Po otcově nečekané smrti je přes veškeré svoje námitky suspendován ze služby – a dostane za úkol spolupracovat s Butchem O’Nealem, bývalým policajtem z mordparty, při stíhání sériového vraha: někdo se zaměřil na upíří ženy v klubu, specializovaném na tzv. „rolové hry“. Když je Bratrstvo přivoláno na pomoc, Boone naléhá, aby se směl zúčastnit – a to poslední, co čeká, je setkání s poutavou, záhadnou ženou… která navždy změní jeho život.
Od chvíle, kdy její sestra zahynula v klubu, je Helania odhodlaná najít jejího vraha bez ohledu na nebezpečí, které jí hrozí. Když jí Boone zkříží cestu, neví, zda mu má důvěřovat, nebo ne – a pak už nemá na vybranou. Jelikož se sama stane svědkem další vraždy a někdo blízký Bratrstvu je identifikován jako hlavní podezřelý, musí ti dva spolupracovat při řešení záhady… dřív, než bude pozdě. Vstoupí mezi milence šílenec, nebo nad smrtící zlobou zvítězí pravá láska a dobrota?
Vydal: Baronet, 2020
Překlad: Jana Pacnerová
Vazba: vázaná
416 stran / 379 Kč
Ukázka

Stephen Desberg, Henri Reculé: Jack Wolfgang

V tomhle světě se už od středověku zvířata domáhají a domohla svých práv, protože prokázala stejnou inteligenci a city jako lidé. Komiksů s antropomorfními zvířaty je hodně, ale těch, ve kterých taková zvířata nejen žijí promíšeně s lidmi, ale kde se také řeší problémy z podobného soužití plynoucí, je už mnohem méně.
Jack Wolfgang je elegantní vlk, ale co víc, je také špion – a jeho krytím je osobnost kulinárního kritika (protože v tomhle světě se samozřejmě už zvířata nejedí!, takže otázka, co jíst jiného, se stala tou hlavní). Někteří zvláštní agenti jsou prostě ještě zvláštnější než ostatní!
Thriller z paralelního světa?
Noirová detektivka či špionážní příběh?
Ezopovská bajka?
Možná to všechno, ale hlavně působivý příběh s výtečnou kresbou a nápaditým koloringem.
Vydal: Argo, 2020
Překlad: Richard Podaný
Vazba: vázaná
200 stran / 648 Kč

Jen Calonita: Mrazivá kletba – Co kdyby se Anna a Elsa neznaly?

Po nečekané smrti svých rodičů se z Elsy stane jediný vládce Arendelle a vše magické začne vyplouvat na povrch. Elsa si začne vybavovat zlomky svého dětství, na něž už dávno zapomněla… Střípky a úlomky, které dohromady skládají obrázek něčím povědomé dívky. Elsa se odhodlaně vrhne do dobrodružství, jež má vyplnit chybějící části jejího života, a vydá se přes celé království, aby odvrátila děsivou kletbu… a nalezla další princeznu Arendelle.
Vydal: Egmont, 2020
Překlad: Petra Babuláková
Vazba: brožovaná
264 stran / 349 Kč

 

Janne Kukkonen: Lapka a poklad tří králů 3

Poradí si loupežnice Lili s prastarými silami zla? Závěr dobrodružného fantasy komiksu pro děti.
Neohrožená loupežnice Lili už prošla tajuplné hrady, prozkoumala ponurá sklepení i hrobky ukrývající drahocenné poklady. Poradila si zatím se vším, ale Klan ohně jí nelítostně šlape na paty. A začíná jít do tuhého. Jak se zachová tváří v tvář dávno pohřbeným silám, které nikdy neměly za cíl nic jiného než zničit lidské pokolení?
Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Jitka Hanušová
Vazba: vázaná
96 stran / 299 Kč

Sui Išida: Tokijský ghúl: re 4

Quinxové zaznamenávají jeden úspěch za druhým a kromě zaslouženého povýšení tak dostávají i závažnější úkoly. Tentokrát se ve spolupráci s bizarním inspektorem Kidžimou vydávají vyřešit záhadu související se starobylou ghúlí rodinou Rosewaldových. Ani jeden z nich však zatím netuší, že v pozadí tohoto případu stojí i jeden ze Sasakiho starých známých, který navíc velice stojí o to, aby se „Ken Kaneki“ vrátil mezi ghúly.
Vydal: CREW, 2020
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
224 stran / 199 Kč

Kaiu Širai, Posuka Demizu: Zaslíbená Země Nezemě 6

Svoboda je sladká, ale přináší i těžké chvilky. Emma a její přátelé se ocitají sami v neznámém světě a nutně potřebují průvodce, který by jim pomohl vyhnout se všem smrtícím nástrahám. Jenže komu věřit… a neskončit přitom na talíři?
Vydala: CREW, 2020
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
200 stran / 199Kč

Kore Jamazaki: Čarodějova nevěsta 10

Čise dává vale osamělému životu a nastupuje na kouzelnickou akademii. Koho tam potká, jací noví přátelé či nepřátelé na ni čekají, a jak jí nově nabyté vědomosti pomohou v roli čarodějovy učednice?
Vydala: CREW, 2020
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
180 stran / 199 Kč