Tip na knihu pod stromeček

Naši literární recenzenti a čtenáři fantastiky vybrali z letošních novinek ty, které je nejvíc zaujaly. Co by vám tedy doporučili k přečtení nebo jako tip na pěkný vánoční dárek?

 

Suzanne
Co udělá knihomolovi větší radost, než když pod stromečkem najde knihu? Snad jen to, když najde pokračování své oblíbené série. V žánru young adult fantasy, sci-fi i urban fantasy se toho letos urodilo opravdu hodně, takže je z čeho vybírat. Doporučuji Plamen v temnotě od Saaby Tahirové, Říši bouří a Dvůr mlhy a hněvu od Sarah J. Maasové, Geminu od Jaye Kristoffa a Amie Kaufmanové, Magie spojuje od Ilony Andrews, Dlouhé ticho od Patricie Briggs nebo Případ ukradeného zubu od Williama Rittera.
Pokud chcete tip na novinku, tak by vám neměl uniknout Diabolik od S. J. Kincaidové. Autorka se inspirovala obdobím římského císařství a tento prvek netradičně zasadila do sci-fi kulis. K tomu přidala pořádnou dávku intrik, zvratů, nějaké to (nepopisné) násilí a jiskřivou romantiku a vytvořila čtivý, chytlavý a napínavý příběh, který potěší milovníky sci-fi i ty, kteří s tímto žánrem teprve začínají.
A jako každý rok i letos musím doporučit další díl z ilustrované série o Harrym Potterovi. Na podzim vyšel Harry Potter a Vězeň z Azkabanu a dle mého, co se týče ilustrací, se zatím jedná o nejpovedenější díl. A to i ty předchozí jsou nádherné, takže tenhle se blíží k naprosté dokonalosti. A pokud máte doma skutečného milovníka Harryho Pottera, tak mu k tomu můžete přidat ještě nádherná ilustrovaná Fantastická zvířata a kde je najít. Úspěch je zaručen.

 

 

Sevia
Letošní výběr nemohl být jednodušší. Nakladatelství Fragment vydalo na podzim první díl v zahraničí velice úspěšné duologie od Leigh Bardugo. Přiznávám se, že z autorčiny předchozí série Griša jsem nebyla tolik nadšená. Jedná se o typickou YA fantasy, kterých je na trhu víc než dost. O to větší překvapení na mě čekalo v případě Šesti vran. Jde vlastně o YA thriller, ve kterém se parta mladých lidí s pochybnou minulostí rozhodne společně provést loupež století. Příběh je neuvěřitelně návykový a napínavý, zápletka náležitě složitá a především každá ze šesti hlavních postav si vás dokáže naprosto získat. Na žánrové poměry drsný a temný fantasy svět potom vše jenom skvěle dokresluje. Bohužel musím zmínit jedno velké ale – a tím je nepovedený český překlad. Přesto doporučuji se s ním nějak popasovat, případně zainvestovat do slovenské či anglické verze. Šest vran za to opravdu stojí.

 

 

 

Czistoslava
Protože jsem posledních pár let přemlsaná fantasy žánrem, nejvíce teď oceňuji knihy, které se něčím vymykají. Na takové jsem měla štěstí i letos a to v podobě dalších dílů Domu ve kterém… Mariam Petrosjanové, jež stačily vyjít hned dva: Osm dní Šakala a Prázdná hnízda. Další takovou knihou bylo Volání netvora od Patricka Nesse. Příběh o strachu a statečnosti třináctiletého chlapce Conora O’Malleye, který je nucený vyrovnat se s maminčinou smrtelnou nemocí i s vlivem okolí a lidí, kteří by mu měli být blízcí. Představivost v ní hraje velkou roli a Netvor se stává skutečností. (recenze)

 

 

 

Cukýna
V letošním roce vyšel slušný počet úžasných knih, takže je těžké vybrat. Patricia Briggs s Dlouhým tichem, Mary E. Pearsonová s Falešným polibkem, Pravidla hry od Chloe Neill a spousta dalších knih, které mě jistým způsobem oslovily. Pokud se mám ale zaměřit na jednu jedinou, doporučuji knihu Říše bouří, pátý díl ze série Skleněný trůn od Sarah J. Maasové. Tomuto příběhu jsem naprosto propadla. Hlavní hrdinka není žádnou něžnou květinkou, ale ženou, která si prožila velké utrpení, a přesto v sobě stále nachází soucit, snaží se pomáhat bezbranným a pro své přátele nejednou riskovala život. Celaena Sardothien byla od dětství trénovaná jako nejobávanější nájemný zabiják, ale ve skutečnosti se jedná o princeznu Aelin, která nyní bojuje, aby si udržela korunu a ochránila své království. Magie a nadpřirozené bytosti jsou jen třešinkou na dortu. (recenze)

 

 

 

Kometa
Doba temna ze série Mýty je už dvanáctá kniha grafických příběhů známých a méně známých pohádkových postav pro dospělé čtenáře. Od počátku série scenárista dokazuje, že pohádkové bytosti neznáme tak dobře, jak si myslíme, a že některé rozhodně nemají šťastné konce. S Dobou temna přichází další velká dějová kapitola, která definitivně uzavřela válečné události a otevírá množství dalších příběhů. Zároveň nabízí dobrou příležitost pro nové čtenáře, aby bezpečně naskočili do rozjeté série.
Mýty rozhodně nejsou určeny pro příliš mladé, nevinné a snadno pohoršitelné. Je to zkrátka zábavná akční jízda, kde občas stříká krev i jiné tekutiny. Přesto překvapivě svou dějovou kvalitou, výtečným a srozumitelným grafickým zpracováním uspokojí náročné i nenáročné. Takže vzhůru do pohádky.

 

 

 

 

Axia
Fantasy čtu v poslední době málo, proto vybrat z těch několika románů ten nejlepší nebylo vůbec těžké. Šest vran je příběh šesti hrdinů, přátel, spolupadouchů s temnou minulostí, příběh plný podvodů, nebezpečí a krve. Vše korunuje neobvyklý formát a černá ořízka, která naznačuje, že se na stránkách románu Leigh Bardugo čtenář ocitne v bezútěšném a temném světě, kde smrt číhá na každém kroku. Příběh je vyprávěn z úhlů pohledů jednotlivých psanců a autorka postupně odhaluje jejich minulost, motivy, tajemství. Na žánr young adult fantasy je svět neobvykle temný, ale o to zajímavější a právě tím může zaujmout i starší čtenáře. Pro mě osobně je Šest vran jedna z nejlepších young adult románů, jaké jsem kdy četla.

 

 

 

 

Renča
Z letošní sci-fi a fantasy nabídky mě zaujal nevšední příběh o antihrdinech s názvem Neobyčejní od Victorie Schwabové, ale ještě víc u mě zabodovala sci-fi o cestování mezi dimenzemi tohoto světa Temná hmota. Blake Crouch skvěle zpracoval představu o tom, jak i to nejnepatrnější rozhodnutí každého z nás ovlivní nejen naši budoucnost, ale i náš charakter. Román je zároveň i čtivým romantickým příběhem o hledání „té jediné“, což je v tomto případě daleko složitější, protože „jedinečnost“ lidské osoby je tu mnohem specifičtější záležitost a není snadné se ze snu, či spíš noční můry navrátit do své jediné reality. (recenze)