William Ritter: Případ ukradeného zubu (Jackaby 2)

Excentrický detektiv R. F. Jackaby spolu s asistentkou slečnou Rookovou vyšetřují už druhý velký případ. Tentokrát je pátrání po nadpřirozenu zavede nejen do ulic Nového Fiddlehamu, ale i do zdánlivě idylického prostředí amerického venkova, kde byly právě objeveny tajemné nestvůrné kosti.

Podle záznamů Abigail Rookové všechno začalo docela nenápadně – návštěvou v domě jedné respektované členky newfiddlehamské smetánky. Abigail a Jackaby zde objevili vrh vysoce nebezpečných měňavců, kteří se maskovali jako roztomilá koťátka. Obratem tvory uvrhnou do karantény, ale tím celá věc rozhodně nekončí. Majitelka měňavců je totiž záhy nalezena mrtvá s podivnou bodnou ranou na krku. Stopy vedou do blízkého Gad’s Valley, kde začala před nedávnem řádit neznámá bestie, která zanechává na napadených zvířatech i lidech podobné stopy. Navíc se zde nachází čerstvě odkryté paleontologické naleziště s kosterními pozůstatky neznámého obrovského dinosaura, kde došlo ke krádeži.

A je to právě tato krádež, která nakonec poskytne policistovi Charliemu Craneovi záminku k tomu, aby na místo činu pozval Jackabyho a požádal ho o pomoc při rozpletení toho, co se na jeho novém, dosud tak poklidném působišti vlastně děje. Společně se tak všichni tři rázem ocitají uprostřed nebezpečného honu na zloděje, nestvůru i vraha.

Úvodní díl série Jackaby byl spíše průměrnou detektivkou ve stylu Sherlocka Holmese ozvláštněnou o prvky fantasy. Příliš nadšené hodnocení si ode mě kniha nevysloužila, ale o to příjemněji jsem byla překvapená z jejího pokračování. Případ ukradeného zubu těží z už jasně načrtnutého světa, kde odpadla nutnost představování postav, a je proto možné rovnou přejít do akce a pustit se do vyprávění, které je tentokrát o poznání zajímavější a propracovanější než minule.

William Ritter i nadále pokračuje v představování zajímavých stvoření, která jdou daleko za hranice „klasických“ vlkodlaků, upírů nebo víl. V mnoha případech přijde s něčím zcela novým, i když stále vychází z tradičního folklóru a legend. Prokazuje přitom nejen skvělou představivost, ale dovede vše podivné popsat takovým způsobem, že i ty nejšílenější z jeho nápadů přirozeně zapadají do příběhu. Píše stručně, bez odboček, nepotrpí si na zbytečnou poetiku a vyniká hlavně v dialozích, ve kterých dokáže dobře vyzdvihnout charaktery jednotlivých postav.

Samotný R. J. Jackaby zůstává neomalený, roztržitý a aplikuje při vyšetřování stále tytéž nekonvenční metody také díky schopnosti vidět okolní svět trochu odlišně než všichni ostatní smrtelníci. Kolem něj i jeho minulosti se vznáší ještě hodně tajemství a nejasností, proto nezbývá než doufat, že se o něm více dozvíme v některém z příštích dílů.

Případ ukradeného zubu se zaměřuje z větší části na postavu Abigail. Z té se stává obratná asistentka i vypravěčka. Je chytrá, odhodlaná a duchaplná, snaží se prosadit a dokázat, že i jako žena ve společnosti roku 1892 může rozhodovat o vlastním životě a nepotřebuje ničí ochranu. Zároveň ale zůstává pořád mladou dívkou, která si teprve rozmýšlí, co by od života vlastně chtěla. Ona i Jackaby tvoří skvělou ústřední dvojici, vzájemně se doplňují i vyvažují, a i když se v příběhu vyskytuje celá řada nových postav, právě oni dva zůstávají v samotném středu veškerého dění.

A děje se toho skutečně hodně. Případ ukradeného zubu je o poznání akčnější a napínavější než jeho předchůdce a ústřední záhada patří k těm méně předvídatelným. Kniha si dovede udržet čtenářovu pozornost až do samotného konce, který zůstává otevřený a poměrně jasně naznačuje, kam by se příběh měl posunout příště. Stále se jedná hlavně o odpočinkovou záležitost, u které není třeba příliš přemýšlet, ovšem celkové zlepšení i příslib vážnějšího protivníka, který by měl otestovat skutečný rozsah Jackabyho schopností, si rozhodně získaly moji pozornost. Další díl si proto nenechám ujít.

Ukázka

Vydal: Host, 2017
Překlad: Vratislav Kadlec
Vazba: vázaná
272 stran / 299 Kč