Tokijský ghúl: re 1 – návrat kanibalů, kterým budete fandit

Závěr čtrnáctidílné série Tokijský ghúl nebyl ve všech směrech zcela uspokojivý. Proto se Sui Išida, autor této oblíbené hororové mangy, rozhodl bez prodlevy ke svému literárnímu (a výtvarnému!) dítku vrátit.

Nakladatelství Crew přineslo čtenářům v červenci první svazek z šestnáctidílné série s podtitulem „re“, která navazuje na události předchozích knih s odstupem dvou let. Ve světě se nic moc nezměnilo – ghúlové pořád žerou lidi a jediná organizace, která se tomu snaží zabránit, je ÚPG (Úřad pro potírání ghúlů) a jeho agenti přezdívaní holubice. Tady ale přeci jen ke změně došlo: ÚPG se rozhodl, že proti zlu budou bojovat zlem, a vytvořil jednotku speciálních agentů, kterým implantovali ghúlí orgány – velí jim Haise Sasaki. Tito jedinci mají tím pádem vlastnosti ghúlů, ale stále jsou společností vnímáni jako lidé. Většinou…

(Ne)dávná historie se tu nepřipomíná, počítá se s tím, že víte, o co jde, když se mezi řečí někdo zmíní o nějaké události, nebo v textu zazní jméno, které byste měli znát z předchozí série. Jednoduše pokračujete v rozjetém příběhu, jen s určitým časovým odstupem. Bez znalostí starších svazků Tokijského ghúla se neobejdete.

Dějiště se přesunulo a nyní nesledujete život ghúlů, ale lidí, kteří se s nimi snaží bojovat. V první sérii jste mohli navzdory všemu poměrně snadno fandit zdejším kanibalům – nebo přinejmenším několika z nich. Nyní dostanete příležitost podívat se lépe do karet i druhé straně a poměřit, vůči komu jsou vaše sympatie nakonec větší.

Kromě starých známých na čtenáře Sui Išida navalil i celou řadu nových postav. Není problém se zorientovat v ghúlích agentech, zbytek kolem je však trochu nepřehledný – především proto, že je nováčků z řad holubic hodně a jejich význam většinou není nijak zásadní. Co se týče ústředních postav, jejich charaktery jsou vpravdě bizarní, ale to snad ani nikoho nepřekvapí. Zatím mezi nimi příliš nefunguje chemie, ovšem vzhledem k tomu, že se jedná o první díl, to tolik nevadí. Autor dokázal jednotlivé hrdiny prokreslit natolik, aby jste věděli, co od nich rámcově můžete čekat. Zda někdo z nich dokáže překročit vlastní hranice, se teprve ukáže.

Tokijský ghúl: re 1 přináší pár mrtvol, slušnou porci akce a několik momentů, z nichž vám může běhat mráz po zádech. V druhé polovině dojde i na hutnou, hororovou atmosféru, díky níž si tato manga dokázala získat tolik příznivců. Myslím, že do budoucna se máme na co těšit.

Vydal: Crew, 2019
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
Kresba: černobílá
Počet stran: 220
Cena: 199 Kč