Ben Aaronovitch v Praze, Ostravě a Pardubicích (PR)

Autor známé knižní řady Řeky Londýna Ben Aaronovitch už balí kufry do České republiky. Dorazí příští týden, aby se setkal se svými hojnými českými fanoušky. Setkání s ním se odehraje hned na třech místech – v Praze, Ostravě a Pardubicích.

 

Se svými českými čtenáři se poprvé setká 18. 7. v 19.30 ve Floating Gallery Avoid na pražské náplavce v rámci festivalu Na vlnách MKP. Besedu s autorem bude moderovat scenárista Tomáš Baldýnský. Kromě městské fantasy série Řeky Londýna se bude ptát i na psaní scénáře k seriálu Doctor Who, ke kterému Ben Aaronovitch přispěl několika epizodami. Po akci bude autogramiáda a koncert kapely Doggybags.

Hlavním důvodem Aaronovitchovy návštěvy je Meltingpot v Ostravě, diskusní fórum v rámci festivalu Colours of Ostrava, kde bude v pátek 21. 7. ve 13.30 pokračovat v diskusi s Tomášem Baldýnským před festivalovým publikem na Kosmas/Argo stage v Gongu.

Poté se Ben přesouvá do Pardubic na nejtradičnější setkání fanoušků sci-fi, fantasy a hororu Parcon (a to v rámci Gameconu). Také zde se setká s fanoušky, beseda s ním je naplánována na sobotu 22. 7. ve 13 hodin. Tím končí autorův oficiální program.

Řeky Londýna jsou knihou, které si nelze nevšimnout – a to nejen díky skvělé obálce Kateřiny Bažantové. „Ty obálky jsou naprosto skvělé. Vždycky si říkám, že už mě Kateřina nemůže ničím překvapit, ale pak přijde další česká obálka a já jsem zase úplně štauf“, komentuje české výtvarné pojetí sám autor.

Výrazná městská fantasy s policisty-čaroději v hlavní roli, která se odehrává v okouzlujícím Londýně dnešních dní, zaujala nejen české čtenáře jak nápadem, tak suchým britským humorem, který je Benu Aaronovitchovi vlastní – a Češi jej milují. Prvního dílu v češtině zatím pětidílné řady (pátým dílem je komiks Čarojízda) se prodalo již téměř deset tisíc výtisků.

 

BEN AARONOVITCH (* 1964) Jako dospělý rychle zjistil, že má talent pouze pro psaní a vcelku rychle se prosadil jako televizní scenárista. Pracoval pro proslulý anglický seriál Doctor Who či pro levnou space operu Jupiter Moon a posléze se pustil i do knižních dobrodružství proslulého Pána času. V devadesátých letech tak publikoval romány z řady Doctor Who: Remembrance of the Daleks (1990), Transit (1992), The Also People (1995) a So Vile a Sin (1997, ve spolupráci s Kate Ormanovou). Ve druhé polovině devadesátých let se však jeho literární kariéra dostala do slepé uličky, která ho dovedla k zaměstnání v síti knihkupectví Waterstones, což se ovšem ukázalo jako ideální šance začít psát vlastní příběhy. Vznikla tak úspěšná série městských fantasy s policejním konstáblem Peterem Grantem.

 

Knihy Bena Aaronovitche vydané v Argu:
Řeky Londýna, 2015
Měsíc nad Soho, 2016
Šepot podzemí, 2016
Prokleté domovy, 2017
Čarojízda (komiks navazující na čtvrtý díl), 2017
Připravujeme:
Záludné léto