Kerstin Gierová: Třetí stříbrná kniha snů (Silber 3)

Liv Silberová má starostí nad hlavu. Za prvé: Snovými chodbami se potuluje Anabel, které se podařilo utéct z psychiatrické léčebny. Za druhé: Arthur se rozhodl začít páchat zlo i v realitě, protože našel způsob, jak prostřednictvím snů ovládat lidi ve skutečném životě. Za třetí: Na scéně se opět objevuje tajemný démon. A Liv napadá zneklidňující otázka: byl démon opravdu jen výplodem Anabeliny šílené mysli? Nemohl by být nakonec skutečný?

Nebyla by to Liv, aby si už tak složitou situaci ještě víc nezkomplikovala. Zdá se, že mezi ní a Henrym se všechno vrátilo do starých kolejí. Sice se k sobě zatím oficiálně nevrátili, ale spoustu času tráví držením se za ruce a líbáním. Jenže Henry má v milostném životě očividně víc zkušeností než Liv, a tu nenapadne nic lepšího, než si vymyslet fiktivního ex-přítele Rasmuse.

Na scéně se objeví i skupinka známých vedlejších postav. Livina nejlepší kamarádka Persephona Porter-Peregrinová se zálibou v kosmetice a slabostí pro pohledného Jaspera Granta, který ale ani neví, jak se Persephona jmenuje. Právě Jasper, který v předchozích dílech fungoval jako komická postava, tu má ale pohříchu málo prostoru. Nechybí Livina chůva Lottie, která báječně peče a trápí se s láskou, což chce vyřešit tak, že se vrátí do Německa. Nebo tajemná a podezřele dobře informovaná Secrecy píšící bulvární blog Třesky plesky, kde na nikom ze studentů a profesorů Frognal  Academy nenechá nit suchou, a Livina mladší sestra Mia se zálibou v detektivním pátrání, která si předsevzala, že odhalí identitu Secrecy.

Knihy Kerstin Gierové se pyšní zajímavými nápady a autorčiným osobitým stylem. Píše opravdu lehce a čtivě a celou knihu prošpikovala báječným slovním humorem. Právě díky němu se celá trilogie Silber mezi nepřeberným množstvím fantasy knih pro mladé neztratí. A přesně proto ji zhltnete jako jednohubku a při čtení se budete podezřele často usmívat.

Kerstin Gierová napsala trilogii Silber pro čtenářky s věkovým průměrem patnáct let, což je znát na dějových linkách. Příběh i charakteristika postav kloužou po povrchu a ani na okamžik nejdou hlouběji. Třetí stříbrná kniha snů tak má docela dost stran, na nichž se toho moc neděje. Proto nečekejte velkolepé a dech beroucí finále, kdy se budete bát o život oblíbených hrdinů a šílet z toho, jak to dopadne. Nic takového se totiž nekoná.

Přesto ale budete trošku napjatí, protože autorka čtenářům dlužila hned několik odpovědí: Existuje skutečně démon, na čí straně stojí Anabel Scottová a hlavně – kdo je tajemná Secrecy? Na všechny tyto otázky dostanete víceméně uspokojivou odpověď. Akorát se nedozvíte, jak funguje celá ta záležitost se sny. Kerstin  Gierová zřejmě moc dobře ví, proč se jakýmkoliv vysvětlením ohledně chodu vymyšleného světa vyhýbá. Jednak si tím ušetří práci a hlavně pak do ní nemůžou kritičtí čtenáři rýt, že tahle by to rozhodně nefungovalo.

Třetí stříbrná kniha snů nepřinesla velkolepé finále a navíc je možné, že původní fanynky už mezitím trochu zestárly a dospěly, takže budou zklamané. Takže ji doporučím milovníkům celé trilogie, kteří zbožňují autorčin styl a nemají přehnaná očekávání, mladým slečnám nebo přepracovaným ženám, co potřebují nenáročné a správně roztomilé čtení. Já jsem byla spokojená, protože knihy Kerstin Gierové na mě působí jako balzám na duši.

Ukázka

Název: Třetí stříbrná kniha snů
Série: Silber 3
Nakladatelství: Cooboo; 2017
Překlad: Tereza Pecáková
Vazba: vázaná s přebalem
Počet stran: 395
Cena: 329 Kč