Seanan McGuire: Půlnoční výprodej (InCryptid 2)

V Půlnočním výprodeji koupíte masakr nadpřirozených stvoření

Verity Priceová, tanečnice a kryptozooložka, se vypořádala s dračím kultem, ale zasloužený klid ji nečeká. Do New Yorku přijíždí organizace zabijáků, jež má za cíl vyhubit všechna nadpřirozená stvoření. Verity a všichni kryptidi se tak ocitají ve smrtelném nebezpečí.

McGuire_Pulnocni-vyprodejVerity ochraňuje kryptidy před lidmi a lidi zase před těmi dravějšími a nebezpečnějšími nadpřirozenými stvořeními. Teď ale musí vymyslet, jak newyorské kryptidy zachránit před masakrem ze strany zabijáků z Úmluvy svatého Jiří, aniž by při tom sama přišla o život. Vše navíc komplikuje její začínající a nejistý vztah s Dominicem de Lucou, který shodou okolností do Úmluvy patří. Ten se teď musí rozhodnout, zda dá přednost organizaci, která ho vychovala a vycvičila, nebo své přítelkyni.

Verity u sebe nosí celý zbrojní arzenál, bez pistole nebo nože nevystrčí nos z domu, pohybuje se výhradně po střechách a valí se na ni jedna katastrofa za druhou. Ovládá bojové schopnosti, má pořádně prořízlou pusu a sympaticky ironický smysl pro humor. Nastal také čas, kdy se musí rozhodnout mezi prací kryptozooložky a milovaným tancem. Trápí se i tím, jestli Dominic patří k Úmluvě, nebo ne. Protože v případě první možnosti by ji mohl zradit a smrtelně ji i všechny její blízké ohrozit.

Verity v jejím nelehkém úkolu ochránit newyorské kryptidy pomáhá sestřenka Sarah, která dokáže číst lidem myšlenky a manipulovat s jejich myslí. Na pomoc jí přispěchá i strýček Mike, který sice stejně jako Verity patří mezi lidi, ale umí proklatě dobře zacházet s noži jak v boji, tak v kuchyni. Dominicova role zůstala v příběhu upozaděna. Sice Verity vyznal lásku, takže minimálně v srdci již k Úmluvě nepatří, ale přesvědčit o tom i mysl je něco jiného. Navíc Úmluva se opouští dost těžko, alespoň pokud chcete odejít po svých, a ne nohama napřed.

Opět nechybí ani pestrá skupinka kryptidích vedlejších postav. Třeba krvelačná vahýla Istas toužící po masakru a její přítel Ryan. Nebo strašidlo Kitty, které vlastní specializovaný noční klub na Manhattanu, v němž většina personálu patří mezi kryptidy. A samozřejmě nelze zapomenout na Veritinu kolonii chytromyší, které z každé drobnosti udělají náboženský svátek, jenž se musí pořádně oslavit. Ideálně sýrem a dortíkem.

Půlnočním výprodeji najdete pořádnou dávku ironického smyslu pro humor, bizarních nadpřirozených stvoření, trochu akce a špetku romantiky. Seanan McGuire se vypsala, takže příběh plyne hladce a svižně a není problém ho přelouskat na jeden zátah. Zatímco v prvním díle Armagedon ve slevě některé popisy z děje nepřirozeně vyčnívaly, tady do sebe všechno zapadá.

Přesto Půlnoční výprodej nepatří mezi perfektně vymyšlené, napsané a dech beroucí fantasy. V nápadu i zpracování mu ještě chybí pořádný kus k tomu, aby se mohl zařadit mezi špičky urban fantasy. Ve výsledku tak Půlnoční výprodej patří mezi lehké a zábavné čtení určeně hlavně ženské části čtenářské obce.

Půlnoční výprodej je druhým dílem urban fantasy série InCryptid a zároveň posledním dílem, v němž jako hlavní postava vystupuje Verity Priceová. Veritin příběh zde dospěl k uspokojivému konci a v následujícím díle Half-Off Ragnarok ji na postu vypravěče nahradí její starší bratr Alex. Můžeme se tak těšit na další dobrodružství plné humoru a kryptidů.

Ukázka

Vydal: Fantom Print; 2015

Koupit knihu