Rozhovor s Alexandrou Ivy

Na webu The Reading Café vyzpovídali v září 2012 při příležitosti vydání knihy Strach z temnoty autorku Alexandru Ivy.

Alexandra_IvyTRC: Ahoj, Alexandro, vítejte v The Reading Café. Gratulujeme k vydání Strachu z temnoty.

Alexandra: Děkuju moc za pozvání!!! Jsem neskutečně nadšená, že Cainův a Cassiin příběh je konečně tady. Obsahuje neočekávané zápletky a odbočky, tak doufám, že si příběh užije každý čtenář.

TRC: Řeknete nám pro začátek něco o sobě?

Alexandra: Jsem maloměstská holka ze Středozápadu. Dvacet osm let jsem vdaná (bolí to připustit) za svého vlastního romantického hrdinu a mám dva syny, Chance a Alexandra. Miluju, miluju, miluju čtení, když mám čas, a příležitostně se oddávám lásce k cestování.

TRC: U mnoha autorů začíná jejich láska ke psaní v brzkém věku. Co zažehlo váš zájem o psaní?

Alexandra: Jako velice mladá jsem se chtěla stát proslulou herečkou. Milovala jsem jeviště a vystupování před živým publikem, ale když jsem se zapsala na předmět psaní divadelních her, objevila jsem svojí skutečnou životní dráhu. Miluji schopnost stvořit vlastní svět osídlený mnou vytvořenými charaktery. Samozřejmě zasáhl osud a po uzavření sňatku s mým vysokoškolským miláčkem jsem pilně pracovala a měla děti. Když jsem se rozhodla zůstat doma s chlapci, vrátila jsem se ke své lásce pro psaní. Zabralo to dlouhý čas, ale nakonec Zebra Publishing koupilo historickou romanci a zbytek je známá minulost.

TRC: S jakými problémy jste se utkala jako spisovatelka? 

Alexandra: Byla jsem absolutní želva, nikoliv zajíc. Zabralo mi téměř deset let, než mi vydali knihu. A v životě jsem si prošla kdečím. Úspěchu jsem nedosáhla přes noc. Ve skutečnosti jsem se vlekla po dně nakladatelského světa několik let. Poté jsem měla velké štěstí, když jsem nalezla skupinu čtenářů, která podporovala Strážce věčnosti s ohromující loajalitou.

Ivy_Strach_temnotyTRC: Strach z temnoty je deváté pokračování vaší série Strážci věčnosti. Přiblížíte nám, o čem kniha bude?

Alexandra: Cassandra je vlkodlačice obdařená vizemi o osudu světa. Cassie musí být chráněná za každou cenu, jako výjimečné a jemné stvoření. Caine je mocný pes proměněný v čistokrevného vlkodlaka, jenž po předchozí spolupráci s vládcem démonů usiluje o vykoupení. Caine je povinen udržet Cassie mimo nebezpečí – a to znamená nepodlehnout silné touze ji svést…

TRC: Pár v dějové linii je Cassie a Caine, kteří si konečně přiznají vzájemnou přitažlivost a stanou se partnery, ale hlavní děj se točí okolo Temného lorda posedlého návratem do plné síly, jenž využije jakoukoliv metodu a kohokoliv možného včetně Gaia. Jak náročné bylo psát se všemi hlavními aktéry série najednou a zároveň se zaměřovat na vztah Caina a Cassie?

Alexandra: Bezvadná otázka! Bylo to skutečné vyvažování. Přepsala jsem víc než jednu scénu, když jsem zjistila, že bývalé hlavní postavy začaly přebírat vedení nad knihou. Speciálně Styx a Viper, kteří jsou vždy v centru dění.

TRC: Aniž byste odhalila konec, je Gaiův příběh další v sérii nebo bude dál otrokem Temného lorda (ve víc než jednom směru)? 

Alexandra: V následující knize bude strašně mučen, ale je tu překvapující zvrat, který doufám, že udrží čtenáře v napětí.

TRC: Bolí mě srdce pro Gaia. Jeho bolest a vina požírají jeho duši. Dostane další šanci na lásku? Na šťastný život až na věky? 

Alexandra: To nemůžu ještě říct.

Ivy_Upir_muj_panTRC: My Lord Eternity je druhý díl ze série Samotáři z rodu nesmrtelných – spin-off Strážců věčnosti. Řeknete nám, prosím, něco o příběhu? 

Alexandra: Pro jiné upíry jsou smrtelníci slabá, nezajímavá stvoření. Pro Luciena Valina jsou nekonečně fascinující. Speciálně Jocelyn Kingly – kdysi ozdoba londýnské společnosti, nyní vyděděnec. Lucien si jako upír přidělený na její ochranu užívá svého úkolu, ale její laskavá povaha ji dostane do děsivého nebezpečí. Nejen kvůli zrádci zamýšlejícímu získat její záhadný amulet, ale i kvůli vášni, kterou se Lucien snaží držet pod kontrolou. Mladistvé pobláznění stálo Jocelyn dobré jméno, ale i když má málo co ztratit, instinkty jí říkají, že přijetí Luciena jako nájemníka byla ďábelská dohoda. Když se toulá nočními londýnskými ulicemi, aby pomáhala nejubožejším, cítí, že se blíží temná síla. A Lucien – přitažlivý, šarmantní, neodolatelný – se možná ukáže být jejím zachráncem, milencem nebo prostředkem ke změně jejího osudu.

TRC: Poslední kniha v trilogii Samotáři z rodu nesmrtelných – My Lord Immortality má stanoveno datum vydání na 31. prosince 2012. Prozradíte nám, prosím, něco o zápletce příběhu? 

Alexandra: Amelia Hadwell nemá čas na to, aby si v Londýně užívala noční život. Jednak hrozí, že milovaného bratra bude rodina muset dát do ústavu. Jednak má pochyby o své vlastní příčetnosti , poté co se setkala s vražednou stínovou kreaturou a byla zachráněna úchvatným cizincem. Mužem, jenž patří do světa, který si nedokáže představit. Rezervovaný a vzdělaný Sebastian St. Ives žil spokojeně bez lidských tužeb – dokud nebyly znovu probuzeny delikátní a odvážnou Amelií, již má za úkol chránit. Žena však netuší, že vlastní klíč k temnému vítězství vyhladovělého upíra. Právě Sebastian ji musí ochránit před zabijákem i před vzrůstající přitažlivostí mezi nimi  – nebo ji k sobě připoutat kompletně a navždy…

TRC: Proč jste se rozhodla napsat spin-offovou trilogií? Které postavy požadovaly, aby jejich příběhy byly řečeny? 

Alexandra: Tohle jsou aktuálně knihy, které jsem napsala pod jménem Debbie Raleigh, když jsem stále psala historické romance. Ani já jsem nemohla odolat upírům. Bylo to tak moc zábavné, vidět knihy zpátky v tisku,  a jelikož postavy jsou nesmrtelné, tak jsem použila jednu z ženských postav… Nefri… k propojení knih s mojí novou sérií.

TRC: Co stálo za rozhodnutím vydat trilogii Samotáři z rodu nesmrtelných (všechny tři knihy) v časovém rozpětí menším než dvanáct měsíců?

Alexandra: Vzhledem k tomu, že šlo o opětovné vydání, tak bylo mnohem snazší rozvrhnout vydání blíže u sebe a myslím, že čtenáři si užijí, když nemusí čekat měsíce nebo občas roky mezi vydáním knih.

TRC: S jakými výzvami jste se setkala (psaní, výzkum, logistika), když vám vycházela jedna kniha za druhou? Našla jste čas na spaní? 

Alexandra: Můj psací řád byl v minulých letech skutečný oříšek. Nechápejte mě špatně, jsem úžasně šťastná, že knížky yycházejí tak krátce po sobě, ale to znamená, že píšu deset až dvanáct hodin denně, sedm dní v týdnu. Slibuji svojí rodině, že si dám přestávku, ale vždycky je tu další příběh k napsání.

TRC: Spisovatelská krize je skutečný fenomén, s kterým se mnoho autorů setkává čas od času. Jak zvládáte úzkost a tlak autorské krize?

Alexandra: Naštěstí jsem takové potíže nikdy neměla. Píšu každý den, a i když se vracím a edituji, co jsem napsala, nebo něco dokonce vyhazuji, tak nikdy nepřestávám psát. Nikdy jsem doopravdy nevěřila v múzu, abych byla upřímná. Některé dny jsou snazší než jiné, ale je to skutečně tvrdá práce, když vzniká příběh. Datum odevzdání mě drží soustředěnou.

TRC: Kdybyste mohla obsadit postavy ze série Strážci věčnosti, kteří herci nebo modelové by podle vás dobře reprezentovali hlavní postavy příběhů? 

Alexandra: Když jsem psala Danteho, tak to byl definitivně Johnny Depp a Abby byla volně inspirovaná Sandrou Bullock. Caine má trochu z raného Brada Pitta. Levet je kombinace lidí s náznakem Pepe la Pewa.

TRC: Mnoho autorů při psaní poslouchá hudbu pro inspiraci nebo odpočinek. Co děláte pro inspiraci vy? A jak odpočíváte?

Alexandra: Čtu!

TRC: Vaše příběhy jsou součástí mnoha antologií. Je pro vás těžší psát romány, nebo povídky? A proč?

Alexandra: Povídky jsou výzva. Máte příběh, který můžete rozvinout na jedné třetině prostoru normální knihy, ale také je to hromada zábavy. Miluji šanci vzít postavy, které by možná jinak nebyly vhodné pro normálně dlouhý příběh, a dát jim jejich vlastní dobrodružství.

TRC: Na čem právě pracujete?

Alexandra: Aktuálně pracuji na nové sérii. Knihy jsou provizorně pojmenované Sentinels a začnou krátkou kolekcí příběhů v květnu 2013. Budou jiné než Strážci, příběhy se budou točit okolo speciálně nadaných lidí. Jsou známí jako „plnokrevní“ a  bude to zahrnovat čarodějnice, psioniky a nekromanty, stejně jako Sentinely. Sentinelové jsou muži a ženy, trénovaní bojovníci, kteří ochraňují „plnokrevné“, když opouštějí své útočiště zvané Valhalla, nebo stopují „plnokrevné“, kteří představují nebezpečí pro smrtelnou populaci.

TRC: Chtěla byste dodat něco dalšího? 

Alexandra: Pouze chci obrovsky poděkovat všem svým čtenářům. Já nikdy nezapomínám, že bez nich by mi nebylo dovoleno sdílet svůj šílený svět.

BLESKOVKA

Oblíbené jídlo:
Jakékoliv čínské jídlo…mňam.

Oblíbený zákusek:
Cheesecake

Oblíbený televizní pořad:
Právě teď je to Pravá krev. Samozřejmě taky miluji Hru o trůny.

Oblíbený film:
Pýcha a předsudek – verze s Colinem Firthem

Hořká nebo mléčná čokoláda:
Mléčná

Máte domácí mazlíčky?
Několik let po sobě jsme jich měli tucty včetně fretek, křečků, psů, koček…teď máme pouze jednoho psa.

TRC: Díky, že jste si našla čas na zodpovězení našich otázek. Ještě jednou gratulujeme k vydání nového románu a k blížícímu se druhému dílu z trilogie Samotáři z rodu nesmrtelných. Těšíme se, až si přečteme vaše další knihy.

Alexandra: Jaj. Velice moc děkuji.

Zdroj: The Reading Café