J. R. Ward: Bratrstvo černé dýky – Průvodce

Fajn. Jasně. Horor a romance a erotika a fantasy a hip-hop. Přihoďte trochu kůže a trochu pankáčského tetování, zamíchejte baseballovou pálkou a heverem, zaprašte dětským zásypem a podávejte na nahřáté míse s oblohou „svatá-Marie-Matko-boží-tohle-musí-zabrat-nebo-budu-nadosmrti-dělat-právníka.“ (s. 136) Autorka si může oddychnout, zabralo to.

J. R. Ward, autorka v mnoha zemích oblíbené ságy o bratrstvu upířích bojovníků, se po veleúspěchu své série rozhodla čtenářům svůj svět a postavy v něm žijící ještě více přiblížit ve svém Průvodci zasvěceného čtenáře. Ten přináší nejen faktografické informace, ale také několik kratších příběhů.

Jako první na nás v Průvodci čeká novela Otec, jež je pokračováním románu Probuzený milenec a v níž zjišťujeme, co se mezi Zsadistem a Bellou odehrálo mezi poslední kapitolou třetího dílu série a jeho epilogem. Fanynky Zsadista novela Otec plně uspokojí, protože v ní najdou přesně to, pro co si Zsadista i jeho svět zamilovaly – boj na život a na smrt s odvěkými nepřáteli Bratrstva venku za zdmi Sídla i snahu o budování štěstí za zdmi ložnice, jež zpočátku přináší jen utrpení jak upířím manželům, kteří si k sobě stále hledají cestu, tak i čtenáři, který by jim už ten jejich definitivní happy ending při každém otočení stránky, na nichž sleduje jejich vnitřní boj, výčitky, bolest, zklamání i naději ve šťastný konec, přál.

Akta Bratrstva přibližují každý díl série hned několika druhy informací. Každá sekce Akt přináší nejen soupis postav dané knihy včetně poznámek autorky, o čem při psaní přemýšlela a jakými překážkami si při psaní každého dílu prošla, ale také popis postavy Bratra, jeho osobní dotazník a rozhovor s ním.

Autorka si se svým světem hraje a k postavám přistupuje jako ke skutečným lidem, z nichž každý má svůj vlastní osobitý styl, psychiku, priority, větší či menší smysl pro humor. Z odpovědí na jednotlivé otázky nejen v dotazníku, ale také v mnoha rozhovorech s jednotlivými Bratry, které jsou v Průvodci obsažené, je čtenářům patrné, že každý Bratr je jiný, každý Bratr jedná jinak, myslí jinak, na jejich svět a dění v něm se dívá jinak.

V sekci Nepoužité scény a Střípky života sledujeme několik okamžiků v životě našich oblíbených postav, které se vlastně nikdy nestaly, protože je autorka na základě rad své editorky či betačtenářů v definitivních verzích románů nezveřejnila, stejně jako čtyři povídky, v nichž sledujeme Bratry ve chvílích, kdy nebojují a užívají si volného času.

Čtenářky lačnící po dalších scénách s Bratry nejspíš příliš nezaujme část nazvaná Rady spisovatelkám, které ovšem naopak mohou dodat odvahu začínajícím autorkám.

J. R. Ward se svými postavami jedná jako s živými bytostmi, s muži z masa a kostí, a do jejich světa sama vstupuje jako vypravěčka a reportérka, která si s Bratry povídá, směje se s nimi, vzpomíná, nechává si za zvuků rapu vyprávět příběhy. Čtenářům tak dává pocit, že Bratři jsou reální, že svět, v němž postavy ožívají, je náš svět a že každého z nich můžeme při troše štěstí sami potkat v noci na ulici.

Průvodce zasvěceného čtenáře je takovou třešinkou, jež přináší momenty ze života Bratrů, jejich další příběhy a dobrodružství, které ale kromě novely Otec děj série nijak nedoplňují, povídky tak lze číst nezávisle na sérii. Novelu Otec bych ovšem doporučila přečíst až po přečtení poslední kapitoly Probuzeného milence, aby čtenáři chápali, proč hlavní postavy jednají, jak jednají, jaké mezi nimi panují vztahy a proč spolu nedokáží komunikovat.

Čtenáře znalé originálu Průvodce ovšem příliš nepotěší skutečnost, že do českého vydání nebyla zahrnuta část nazvaná Brothers on boards, což jsou rozhovory a vtipné scénky, jež fiktivně sepisují sami Bratři na internetu na fóru autorky. Zástupce nakladatelství Baronet vysvětlil tento krok slovy, že se obávali, že by nemusely být čtenářům tyto scénky srozumitelné.

Průvodce vyšel v originále po šestém dílu série, tudíž každý čtenář, který přečetl prvních šest dílů, má dostatek znalostí o světě Bratrstva, aby informace v něm obsažené byly pro něj srozumitelné, pochopitelné a aby nepředstavovaly spoilery pro první až šestý díl ságy. Stejně jako autorka proto doporučuji, aby čtenáři lačnící po dalších informacích o Bratrech s četbou Průvodce posečkali, dokud nepřečtou alespoň prvních šest dílů série, aby jim především faktografické informace o světě Bratrstva nesdělovaly něco, co ještě nevědí. Mohli by se jinak ochudit o překvapení, jež na ně jsou v Bratrstvu černé dýky připravená.

Odměnou vám pak bude možnost zjistit, jak se vaše jméno píše ve Staré řeči – autorka totiž doplnila i náhledy jednotlivých písmen abecedy, jak se píší „po upírsku“.

Nakladatelství Baronet děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.

Vydal: Baronet; 2011