Tanya Stewnerová: Vlny času (Alea, dívka moře 8)

Tanya Stewnerová se v románu Vlny času snaží přesvědčit čtenáře o tom, jak je důležité chovat se zodpovědně k životnímu prostředí, a to na pozadí poutavého příběhu, v němž kvůli znečištění moří je v ohrožení mnoho magických bytostí, zvířat a celý národ mořských lidí.

Alea a Lennox se potřebují dostat z Porýní-Vestfálska za zbývajícími členy Alfa cru do Benátek. Protože mají na svých dobrodružstvích smůlu, ale i kus štěstí, dostane se jim nečekané pomoci a Alfa cru nového člena do party. Také se k členům Alfa cru v Benátkách dostavila magická návštěva v podobě Tasfara, mořského okřídleného koně, který přinesl pro Aleu vzkaz od další vodní bytosti jménem Talassiopa. Žádá Aleu o schůzku v srdci osudu.

Kdo Talassiopa je a kde leží srdce osudu, nikdo neví, ale její jméno už Alea slyšela od jiných Tasfarů i Loreley. Že by šlo o novou věštbu, jednu z několika, které jí již několikrát doručili Tasfaři?

  • Kromě série o Alee, dívce moře, vyšla u nás Tanye Stewnerové série pro ještě mladší čtenáře o Lili Větroplašce, která umí mluvit se zvířaty. 
  • Na svých webových stránkách autorka nedávno zveřejnila informaci o vydání deváté knihy v říjnu tohoto roku s názvem Der Gesang der Wale (Píseň velryb) – 1.část.

Vlny času jsou milým čtením o závažných věcech. Děj se v knize nežene rychle k závěru, opět se skládá z řady příhod časově zapadajících do několika dní. Autorka s ukončením ságy nepospíchá, čemuž napovídá i rozdělení avizované deváté knihy na několik částí. Vlastně ani není známo, kolik má mít Alea svazků.

Z Aley se stává čím dál silnější vůdčí osobnost. Vzhledem k Lennoxově přísaze si musí dávat hodně pozor na pusu, což přináší do příběhu celou řadu potíží. Už moc nepůsobí jako dvanáctiletá dívka, ale mnohem dospěleji, přitom děj všech osmi dílů se odehrává v rozpětí třech měsíců.

Ve Vlnách času se také umocní role každého člena party Alfa cru. Každý z nich je něčím speciální, a nejde jen o magické dary. Jak se počet členů rozrůstá, šíří se i jejich vliv na dění pod vodou i na souši.

Příběh o Alee a jejích přátelích mě velmi baví a podle diskusí na knižních portálech nejsem jediná dospělá, kdo ho čte. I osmá kniha je stále stejně dobrá jako ty předchozí a mohu ji jedině doporučit.

Vydal: Fragment, 2023
Překlad: Lucie Simonová
Ilustrace: Claudia Carls
Vazba: vázaná
368 stran / 339 Kč