Tanya Stewnerová: Síla přílivu (Alea, dívka moře 4)

Po překotném útěku z Islandu ze spárů doktora Oriona míří posádka Alfa cru do Norska. Aleu s přáteli, kteří ji nemíní opustit ve svízelné situaci, na cestu nasměrovala obrazová zpráva od velrybí Poutnice, která k ní připlula po hladině moře. V Norsku by mohli nalézt další z mořských lidí.

Alea s Alfa cru urazila velmi dlouhou cestu, která se nedá měřit jen vzdáleností. Z Hamburku od pěstounky Marianne se vypravili do Holandska, kde kdysi Aleu Marianne dostala do péče a kde doufali, že zjistí, kam se poděla Aleina matka. Další zastávkou se stalo Skotsko a jezero Loch Ness s ukrytým věděním o lidech z moře a dalších magických tvorech. Alea pod jezerní hladinou také zjistila, že by její otec mohl být stále naživu, protože se mu podařilo včas utéct z moře před smrtícím virem k teplým pramenům na Island. Na Islandu nalezli i záhadného doktora Oriona, který se ukázal být jiným, nežli se zprvu zdálo. Alfa cru s Aleou se ocitli v zajetí, z něhož se jim podařilo uprchnout. Orion po nich stále pátrá a neváhá využít všechno, co mu vymoženosti suchozemců nabízí. Znají jeho zločiny a Alea mu stojí v cestě. Podle legendy je jako Oblivion, rozený a výjimečný vůdce, předurčena k tomu, aby zachránila moře a všechny jeho obyvatele. Naštěstí má po svém boku pravé přátele, kteří jsou rozhodnuti jí pomoci.

Nyní plují skrytí před zraky nepřátel za pomoci magických tvorů do Norska, kde chtějí nalézt velrybí Poutnici, jež Alee poslala vzkaz. Možná v Norsku žije více mořských lidí, a třeba i ztracené Aleino dvojče. Kromě Oriona jim však cestu komplikuje i poškozená vrtná plošina, ze které by mohlo do moře uniknout velké množství ropy.

Na to, že se Tanya Stewnerová (*1974) na základní škole od své učitelky dozvěděla, že se nikdy pravděpodobně nenaučí správně číst a psát, napsala celou řadu úspěšných knih, které vycházejí nejen v její domovině. První díl Aleina dobrodružství Volání z hlubin si nyní můžete nejen přečíst, ale i poslechnout jako audioknihu.

Síla přílivu je napínavé čtení, v němž se dále rozvíjí osudy celé posádky Alfa cru, Bena, Tessy, Sammyho, Lenoxe a Aley. Znovu se také dočteme o magických tvorech, o nichž my suchozemci nemáme ani ponětí. Už vědí o mořské dívce, která má všechny zachránit před dalším znečišťováním moří a před nebezpečnými nástrahami nashromážděnými ve vodách za léta nezodpovědného chování lidí.

Ani čtvrté pokračování o Alee a Alfa cru Síla přílivu mě nezklamalo, užívala jsem si každou stránku milého a chvílemi smutného vyprávění. Nechybí ani vypjaté akční okamžiky, které prověří schopnosti mladých hrdinů, jak se s problémy vypořádat. Škoda, že nejdou v knize spustit jejich hudební vystoupení a nové skladby.

Sílu přílivu mohu jen doporučit.

Vydal: Fragment, 2018
Překlad: Simonová, Lucie
Vazba: vázaná
Počet stran: 382
Cena: 299 Kč