Co darovat k Vánocům? No přece knihu! A fantastickou!

Stejně jako v předchozích letech se naši literární recenzenti zamysleli nad tím, co přečetli z knižních novinek roku 2019, a nabízí vám pár tipů na knihy, jimiž byste mohli potěšit své blízké (a sebe) nejen k Vánocům.

Lumos fandí modrovlasým múzám

Loni jsem jako dárek pod stromeček doporučovala Snílka Neznámého a letos musím zmínit druhý díl série. Múza nočních můr je totiž podobně perfektní jako Snílek, takže je ideální okouknout rovnou obě knihy. Tato snová duologie v sobě má všechno – lásku, bohy, prastaré příběhy, zlomená srdce i smrt.

Pokud však hledáte něco lehčího, pak musíte sáhnout po té největší roztomilosti! Modrovlasá holčička Hilda se totiž již po čtvrté prohání ve vlastním komiksu a zažívá nemalá dobrodružství. V nejnovějším komiksu Hilda a král hory se kvůli kouzlu probouzí přímo mezi skupinou trollů a je ochotna podstoupit jakékoliv nebezpečí, jen aby se dostala zpátky k mamince a sobímu kamarádovi Větvíkovi.

 

Supermartonátorova trojka: psi, vlci a oběšenci

Letošní rok nabídl opět spoustu knih, z nichž je opravdu těžké něco vypíchnout, protože se mi jich líbilo skutečně hodně. Přesto bych rád upozornil na naprosto bravurní knihu Poslední pes na Zemi od Adriana J. Walkera. Příběh z nedaleké budoucnosti o osamělém muži a jeho psovi. Ačkoliv v knize se nejedná přímo o svět po zániku, dá se příběh označit jako postapo. I přestože vypráví o ne zrovna příjemných věcech, nechybí v něm dostatek humoru, a to především v pasážích psaných z pohledu psa. Opravdu doporučuji. Mňamka.

Fascinující fantazii předvedl Džundži Itó v komiksu Balónky oběšenců, který je bizarní, hororový, ale především zábavný. Není to pro každého, ale nápady jsou tu vskutku neuvěřitelné.  Okouzlili mě Vlci zimy od Tyrella Johnsona. Nenápadný a dost obyčejný příběh je napsán tak, že vám přiroste okamžitě k srdci, stejně jako hlavní hrdinka Lynn. Dobrodružná kniha s lehkým postapo pozadím. Někdy je méně více a zde to opravdu platí. Nesmírně příjemné čtení.

Dovolím si ještě do čtveřice něco mimo fantastiku. Ken Follet vydal po mnoha letech třetí knihu ze série Pilíře země Ohnivý sloup. Historický román opět sleduje život několika rodů a autor opět udivuje skvělým vyprávěním.

Daletth je věrná Divotvůrci, ale občas zahne s komiksy

Letošní rok byl opět bohatý na úrodu zajímavých knižních titulů, ačkoliv byl nakloněn spíše mladším čtenářům. Pokud chcete tedy něco zajímavého pro dospívající, neváhejte sáhnout po některém z letos vydaných dílů série Divotvůrce – ať už je to Spoutávač nebo Královnovrah. Ruku do ohně za překlad nedám, ale ostudu nikomu neudělá ani Zjizvený král.

Pokud pak chcete něco pro dospělé, neměla by vám uniknout Brána z obelisků, ačkoliv je tématem opět trochu vážnější a není asi zcela vhodná pro vánoční čas. K Vánocům se naopak hodí nové ilustrované vydání Dobrých znamení. A rozhodně neurazí nejnovější díl Mercy – Bouří prokletá.

A pokud víte o někom, kdo je spíše na komiksy, věnujte pozornost výstavnímu kousku Lady Mechanika 3. Případně nejspíš nikoho pod stromečkem neurazí závěr série Alisik: Smrt.

Sevia otevřela Boží hrob a ten ji pohltil

Letošní rok byl opravdu bohatý na originální YA fantasy příběhy. Vyzdvihla bych hlavně Dívku ve věži od Katherine Arden a Žár, skvělé zakončení série o Ladě Dracul z pera Kiersten White.

Největším překvapením se ale pro mě osobně stal Boží hrob, druhý díl trilogie Nikdynoc Jaye Kristoffa. Jak už bývá jeho dobrým zvykem, jedná se o rozsáhlou, víc než pětisetstránkovou knížku, která se ovšem čte jedním dechem. Nájemnou vražedkyni Miu Corverovou tentokrát touha po pomstě přivádí do prostředí gladiátorských zápasů. Krev, brutalita, neustálá akce a souboje v arénách společně s černým humorem, zvraty, správnou dávkou citů a výbornými postavami tvoří dohromady perfektní mix, který možná sám o sobě není právě nejoriginálnější, ale dokáže naprosto pohltit.

Suzanne pěje ódu na Harryho Pottera

Tentokrát vám doporučím knihu, se kterou prostě nemůžete šlápnout vedle. A tou je Harry Potter a Ohnivý pohár v nádherné ilustrované verzi.  Harry Potter je láska, a s ilustracemi se ta láska ještě násobí, až se mění v čirou dokonalost. Harry Potter ale není jen kniha pro děti nebo mladší čtenáře, protože třeba u nás ho četla moje mladší setra, já, mamka i babička. A já se každý rok před Vánoci k Harrymu znovu vracím, i když už je mi přes třicet.  A pokud se vám nezdá, že je to dobrý tip na knihu pod stromeček, tak věřte, že pokud něco z mé narvané knihovničky zaujme dospělé návštěvníky jako první, tak to není bordel, který v ní mám, ale právě ilustrovaná edice Harryho Pottera.

Renča už ví, Co to žere a kde to spí

Mám doma ještě hromádku letošních knih nepřečtených (mezi nimi i Bouří prokletou Mercy, novinku Kristýny Sněgoňové či Děti Raumy), ale z těch už přečtených jednoznačně doporučuji sci-fi Co to žere a kde to spí od Petra Heteši. V podstatě je to detektivka odehrávající se na soukromém vesmírném překladišti částečně ovládaném umělou inteligencí. Přijíždí tam ze Země agentka FBI, aby vyšetřila záhadné zmizení jedné mladé ženy. Na co všechno postupně přichází, to už vám neprozradím, ale můžu slíbit, že je to čtivé, zábavné, plné dialogů (jak je u autora zvykem) a tipů na rockové pecky a má to vcelku zajímavou pointu. Tip pod stromeček pro pány i dámy. Jedna z nejlepších „hetešovin“, co jsem přečetla.

Jinak dalším příjemným překvapením pro mě byl letos urban fantasy román Střípky času Petry Slovákové. No a pak je tu závěr série Kate Daniels – Magie vítězí, co vyjde za týden. Četla jsem knihu v originále a nemůžu ji nedoporučit, stejně jako celou tuhle výbornou sérii.

Kometu polapili řečtí bohové i „kick-ass“ hrdinky

Sama bych si pod stromeček přála něco z čerstvé nabídky nejmenovaného českého nakladatelství (dobře, jedná se o FantomPrint), která dorazila do knihkupectví v posledních týdnech (Ohnivý cejch, Smrtící touha, Divoká karta, Magie vítězí). Na druhou stranu všechno to jsou další díly z několika trošku delších urban fantasy sérií.

Co jiného bych tedy mohla doporučit? Třeba ilustrované vydání Zloděje blesku, prvního příběhu poloboha Percyho Jacksona od amerického spisovatele Ricka Riordana. Tohle je úspěšná fantasy pro mládež, za niž mluví i to, že u nás vyšla v pevné i brožované vazbě a nyní také s působivými ilustracemi. Řečtí bohové a monstra v moderním hávu, který pobaví, poučí a nepustí, dokud není dočtena poslední stránka, a možná ani potom ne.

 

Milda volí špalek pražských povídek

Za mě je to letos velmi jednoduché – jestli ještě nemáte konkrétní tip, co někomu nadělit pod stromeček, Legendy: Praga caput regni jsou jasnou volbou. V obsáhlém špalku povídek si každý najde to svoje – zajímavé hrdiny a zápletky, ale i nová rozšíření již známých literárních světů. Navíc kvalita příspěvků je většinou o řád výše než u obdobných konkurenčních sbírek. Tenhle výběr domácích autorů prostě nemůže nikoho zklamat.