Vánoční knižní tipy

Jako naši pravidelní návštěvníci už dobře víte, že redakce Dětí noci je složená především z vášnivých čtenářů a čtenářek. Každý z nás se proto z letošní knižní produkce snažil vybrat jedinou knihu, kterou by vám bez váhání doporučil.
Fajkus_Spolecenstvo-pevnosti

 

Finka
Martin Fajkus, Tomáš Němec (ed.): Společenstvo Pevnosti
Na první pohled impozantní kniha se skvělou fantastickou obálkou. Antologie je určená nejen pro nás fantasty, ale pro všechny čtenáře – povídky jsou vybrány skvěle. Je to bezesporu ozdoba knihovny a každý milovník příběhů si takovouto lahůdku zaslouží. Pod stromeček ideální dárek.

Ukázka / recenze

 

Stiefvater_Havrani-bratrstvo-Osudny-polibek

 

 

Sevia
Maggie Stiefvaterová: Osudný polibek (Havraní bratrstvo 1)
Na první pohled vcelku obyčejný příběh čtyř kluků ze soukromé školy a dívky z rodiny senzibilů, kteří se společně pouští do hledání ztraceného welšského krále. Jsem ale pevně přesvědčená o tom, že tahle knížka musí být začarovaná, jinak bych ji nemohla pročítat znovu a znovu a nacházet přitom pokaždé nové detaily, kterých jsem si předtím nevšimla. A jednoduše bych nemohla tolik propadnout její atmosféře i stylu psaní. Doporučuji všem, kdo se nebojí vyzkoušet netradiční young adult fantasy.

Recenze

 

 

Taylor_Dny-krve

Lumos
Laini Taylorová: Dny krve a hvězdného třpytu
Jako knihu pod stromeček bych doporučila první dva díly trilogie Kost přání. První díl s názvem Dcera kostí a dýmu u nás vyšel už v roce 2012, proto bylo pro některé fanoušky dvouleté čekání na překlad druhého dílu Dny krve a hvězdného třpytu téměř nekonečné. Myslím ale, že stálo za to. Obě knihy otevírají dveře do nového světa plného chimér (napůl lidských bytostí se zvířecími aspekty) a andělů, kteří mezi sebou vedou dlouholetou válku. Příběh se točí kolem mladé modrovlasé dívky Karou, jejíž svět se pohybuje na hranici mezi lidským světem a chimérami. České čtenáře navíc určitě potěší, že se příběh odehrává v Praze.

Ukázka / recenze

 

Sapkowski_Zaklinac_Bourkova

 

 

Milda
Andrzej Sapkowski : Zaklínač – Bouřková sezóna
Na nového Geralta jsme čekali hodně dlouho. Prostě klasika, která spouště lidí ukázala, že fantastika nemusí být pouze Tolkien. Myslím, že není třeba dodávat nic dalšího, jen rychle otevřít knihu se starými kamarády a společně si trochu nostalgicky zavzpomínat. Stejně si to určitě přečteme všichni, a kdo ne, jako by nebyl.

 Ukázka

 

 

 

Frost_Z-hrobu

Cukýna
Jeaniene Frost: Z hrobu
V letošním roce mi okolnosti příliš nepřály, a tak jsem neměla čas číst tolik jako dřív. Možná bych pak vybrala jinou knihu, ale takhle bych doporučila sedmý díl Nočních lovců od Jeaniene Frost: Z hrobu. Fandím manželskému upířímu páru Cat a Bonesovi, kteří nemají nouzi o vzrušení či akci (navíc je Bonese sexy drsňák). Autorka čtenáři také nenásilně nastiňuje osudy vedlejších postav, z nich jistě zaujme Vlad Tepeš neboli Dracula.

Ukázka / recenze

 

 

Mead_VekX_Sachovnice-bohu

 

 

Suzanne
Richelle Mead: Šachovnice bohů
Šachovnice bohů, první díl série Věk X od Richelle Mead, zajímavě spojuje prvky dystopie a sci-fi s magií a náboženstvím, akcí, trochou romantiky a špetkou humoru.  To společně se svižným stylem, sympatickými postavami a skvěle rozeběhnutým a spletitým dějem dělá ze série Věk X návykovou záležitost. Richelle Mead tentokrát napsala příběh pro dospělé, ale určitě potěší i mladší čtenáře.

Recenze

 

 

Souflova_Svitky

 

Kometa
Jana Šouflová: Svitky z Londýnského mostu
Svitky z Londýnského mostu o Jany Šouflové zaujmou na první pohled úžasnou obálkou se salamandrem. Ovšem perfektní je i obsah složený ze čtveřice neotřelých povídek. V nich konstábl Thomas Collinghan vyšetřuje běžné i paranormální středověké zločiny na Londýnském mostě. Pseudohistorická kriminální fantasy s lehkým humorem, která jistě dokáže zaujmout napříč čtenářským spektrem. Autorka v ní netlačí na magickou pilu a Svitky by mohly zaujmout i čtenáře teprve nejistě pokukující po žánru fantasy. Přece není nic lepšího než najít pod stromečkem dobrou knížku od šikovné domácí autorky.

Recenze

 

Haidinger_Ti-nepohrbeni

 

 

Darkwitch
Kristina Haidingerová: Ti nepohřbení
Ti nepohřbení splňují podmínky pěkného hororu do zimních nocí. Venku je zima, která dokresluje mrazivou atmosféru, která z knihy dýchá. A dlouhé večery jsou pro čtení strašidelných příběhů ideální. Česká autorka Kristina Haidingerová navíc píše tím tajemným stylem, který připomíná staré upírské horory.

Ukázka / recenze

 

 

Neomillnerova_Zjizveni

 

Renča
Petra Neomillnerová: Zjizvení
Zjizvená čarodějka Moire vás dokáže vtáhnout do své písně tak, že prožíváte její osud s ní. Protáhne vás bahnem válek, chladem žaláře i zahřeje pod duchnou, slyšíte její nářek i  sténání, třesk zbraní i pláč dítěte. Román plný útrap a bolesti, přesto čtivý, takové je Zjizvení, završení drsné trilogie Písně čarodějky.

Ukázka / recenze

 

Svedkyne_temnot

 

Czistoslava
Mike Ashley (ed.): Svědkyně temnot
V přeupírovaném a převlkodlačeném literárním světě je kniha Svědkyně temnot se svým duchařským tématem příjemným osvěžením. Pro toho, kdo má rád prostředí staré Anglie s malebnými vesničkami, a vůbec poetiku té doby, bude kniha složená z jedenácti povídek to pravé.

Ukázka / recenze

 

 

 

prebal_Druhy hrob nalevo:Sestava 1

Axia
Darynda Jones: Druhý hrob nalevo
Paranormální detektivka o smrtce Charley Davidsonové působí v žánru plném nadpřirozených bytostí jako svěží vánek. Nemusíte se starat o politikaření upírů, nebo lítající chlupy vlkodlaků, Charley coby brána do Nebes má co dělat, aby zvládla příval duchů, kteří chtějí skrze ni dosáhnout věčného klidu. Její úkol jí ale nijak neulehčuje fakt, že se jí chce kvůli jejím schopnostem zmocnit Peklo, ani to, že se do ní zamiloval tajuplný Reyes, který má nepříjemnou vlastnost neodpovídat na pražádné otázky. Série o Charley je výborná akční urbanka s nadmírou vtipných až jízlivých hlášek, v které netušíte, co vás čeká na další stránce, ale víte, že se budete dobře bavit.

Ukázka / recenze

 

Zamboch_In-Nomine-Sanguinis

 

 

Petr
Miroslav Žamboch: In Nomine Sanguinis
Jednoznačně to nejlepší na poli akční upíří urban fantasy. Kotleta zůstává zapomenut kdesi vzadu a pouze Kulhánek dýchá s vypětím všech sil Žambochovi na záda.

Recenze