Bill Willingham, Mark Buckingham: Kamelot (Mýty 20)

Mýtov býval utajenou částí New Yorku, jejími obyvateli byli skoro nesmrtelní exulanti z magických a pohádkových světů. Po dočasné ztrátě Mýtova se jeho obyvatelé vrací zpět do přetvořeného domova. Čeká tam na ně nejedno překvapení a zároveň se schyluje k bouři mezi dvěma sestrami.

 

Nejnovější grafická kniha série Mýty nazvaná Kamelot obsahuje čtyři hlavní příběhy. Prvním je Beruška, dobrodružství malé dcery Rodneyho a June, bývalých dřevěných špehů z časů starého Císařství. Celá rodina se nyní stěhuje do nového Mýtova, do bývalého hradu pana Temného, kde na ně čekají nemilá překvapení.

Hlavní dějovou linku předznamenává název celé knihy – Kamelot. Princ Brandish roztříštil Wolfiho na hromadu střepů, ale mýtovské čarodějnice se ho pokoušejí složit. Právě kvůli Brandishovi se cesty sester Sněhurky a Růži opět rozcházejí. Růženku si jako vyslankyni vyvolila sama Naděje, ale rusovláska se svým úkolům dlouho vyhýbala. Teď přišel čas se ujmout svých povinností a Růženka se rozhodla stát Paladinem druhých šancí. K jejím prvním krokům patří vybudování nového kulatého stolu, Kamelotu a výběr rytířů. Ti mají za úkol pomoci šířit a rozvíjet myšlenky na druhé šance. Mezitím v Mýtově Leigh Duglasová spřádá své temné plány.

Třetí, opět nepříliš dlouhý příběh se vrací ke svrženému Geppetovi, který by se měl snažit vyhnout pomstě Modré víly a užívat si zasloužený důchod padlého diktátora, ale místo toho zase kuje pikle. Kluci z kapely (plus Šípková Růženka a Kocour v botách) nesmějí chybět jako hudební doprovod na žádné pořádné slavnosti, která se odehrává na Farmě. Během jedné z nich se mezi Mýty objeví tajemný Danny, jenž býval přítelem Seamuse McGuireho a na rozdíl od něho nikdy neopustil Domovinu. Císař padl, ale jeho místo zabrali noví okupanti. Bojová kapela se vydává na správnou dobrodružnou výpravu, která by mohla předznamenat konec starého dobrého Mýtova.

Dvacátá kniha obsahuje sešity 130 až 140. O scénář plný neotřelých nápadů i zajímavých odboček se postaral opět Bill Willingham. Na kresbě se podílela celá plejáda ilustrátorů od Kulatého stolu. Tradičně Mark Buckingham, Steve Leialoha, Russ Braun, Andrew Pepoy či Barry Kitson a Gary Erskine.

Mýty v českém překladu se dočkaly dvacáté knihy. Vždyť to není příliš dávno, co vyšla ta desátá nazvaná Dobrý princ, a přesto uplynulo mnoho vody od chvíle, kdy v Mýtově tvrdě pracoval starosta Cole, místostarostka Sněhurka a šerif Wolfi. Ženy všech generací sváděl Krásný princ a občas na nervy brnkal svým třem exmanželkám. Zlatka s třemi medvědy připravovala revoluci na Farmě a Modrovous patřil k nejzámožnějším občanům a doufal, že se Růženka stane jeho novou nevěstou. Spousta věcí se změnila, ale jádro tvůrčího týmu zůstalo stejné, což je hlavní důvod, proč série neztrácí na kvalitě.

Občas přicházejí chvíle, kdy čtenář musí vzpomínat, kdy se s konkrétní postavou viděl naposledy, například nejnověji v případě June a Rodneyho. Zároveň nejoblíbenější postavy z hlavních stran nemizí nikam daleko. Stále zůstává napětí, co se semele v příštích chvílích, a postavy, ač ve značné míře inspirované pohádkovými a nadpřirozenými bytostmi, zůstávají nepředvídatelné a dokážou se měnit a vyvíjet. Dvacátý díl neztrácí nic ze svého kouzla pohádek pro dospělé, ale patří k těm dílům, co znamenají klid před bouří. Jednotliví hráči se rozmisťují po šachovnici a schyluje se k něčemu velkému, čeho se dočkáme až v dalších dílech.

Vydala: CREW, 2023
Překlad: Ĺudovít Plata
Obálka: Daniel Dos Santos
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
Počet stran: 256
Cena: 749 Kč