Bill Willingham: Mýty 8 – Vlci

Mýtov – utajená část New Yorku, jejíž obyvatelé jsou skoro nesmrtelní exulanti z magických a pohádkových světů. Bylo odhaleno, kdo vede mocnou armádu Nepřítele, zběsile plundrující Domovinu. Krásný princ touží po odvetné akci za útok na Mýtov, ale jediný Mýtus, který takovou misi dokáže úspěšně vykonat, zahladil všechny stopy a zdánlivě zmizel z povrchu zemského. 

Myty8_VlciK Vlkům, osmému dílu skvělé komiksové série Mýty, směřovaly hlavní linky minulých dílů s menší oddechovkou v podobně Arabských nocí (a dnů). Modrák v Domovině odhalil totožnost osoby, která využívá císaře jako loutku Dokonce se dokázal vrátit zpátky do všedňáckého světa a informovat nejvyšší představitele Mýtova o svých zjištěních. Během Modrákova toulání po různých světech do Mýtova dorazil jeden z Turistů. Vincent Jagatbehari, mezi komunitou známý jako Mauglí, se snaží získat milost pro pantera Baghíru, který se zapletl do revoluce na Farmě. Mauglího úkol není nijak snadný. Musí najít Wolfiho, který zmizel krátce poté, co došlo ke změně ve vedení Mýtova a Sněhurka porodila jejich společné potomky. Zlý vlk si nepřeje být nalezen a procestoval už zatraceně velký kus světa. Kdo jiný by mohl najít vlka než muž, který vyrostl s vlčí smečkou?

„Ne, bývalá lásko mého života, nesnažím se jenom hrát si na důležitou.“ No dobře, to není tak docela pravda. Trošku si na důležitou hraju. Musím se přiznat, že mě baví komandovat svého bývalého manžela. To je další ze vzácných potěšení této práce. (str. 111)

Mýty 8 – Vlci v sobě zahrnují komiksové sešity 48 – 51. Krátký úvodní příběh, který dal jméno celé knize, sleduje Mauglího a jeho lítání po světě, aby našel jednoho zatoulaného vlka. Jedná se o drsnější putovní výpravu a Zlý vlk občas vykazuje podobné rysy jako mutant Wolverine.

Největší prostor zabírá A žili šťastně až do smrti, které se skládá z devíti částí. V hlavní roli dlouho toužebně vyhlížený Zlý vlk. Se Sněhurkou si pořídil smečku roztomilých nestvůrek, z nichž část vypadá jako adoptovaná, ale další rodinné kořeny nezapře. Bohužel Wolfiho děti znají pouze z vyprávění, neboť mrňata musí žít na Farmě, jelikož mají problém s udržením lidské podoby a občas létají. Wolfi má na Farmu zakázaný přístup vinou své krvežíznivé minulosti.

Hrdinkou příběhu Velcí a malí je majitelka obchodu s obuví v Mýtově, ex-manželka Krásného prince a protřelá tajná agentka Popelka. Objevila ve společnosti Wolfiho v příběhu A žili šťastně až do smrti, ale pouze ve vedlejší roli. Tahle blonďatá sympaťačka si urvala několik skvělých stránek sama pro sebe, kdy příběh vypráví ze svého pohledu. Je sexy, vtipná, drzá a svou misi vykonává na plný plyn. A opravdu nemá tři dny na…

Tentokrát čeká na čtenáře malý bonus v podobě map Mýtova i Lesíku a k tomu navíc překlad scénáře pro komiksový sešit č. 50, který nabízí pěkný náhled pod pokličku tvorby Billa Willinghama. Mezi kreslíři se opět objevují stejná jména. Kresby Vlků a následné části se chopil osvědčený Mark Buckingham, inkoustu Steve Leialoha. V případě části Velcí a malí kresbu zhotovil Shawn McMagnus, jehož styl není výrazně odlišný. Drobné rozdíly by se snad našly v mimice jednotlivých postav.

Mýty jsou komiksová série založená na pohádkách a mytologiích, ale jejich cílovou skupinou jsou dospělí čtenáři. Občas mají postavy nedostatek oblečení (tentokrát si na své přijdou dámy), jindy se objeví cákance krve. Na rozdíl od hrdinské Domoviny nebo velmi zábavných Arabských nocí (a dnů) hraje ve Vlcích prim bojová akce. Postavy svádějí bitvu se zvířaty a přírodou, Nepřítelem nebo i nedostatkem času. S komiksovým příběhem Mýty se zkrátka nedá šlápnout vedle a svým zaměřením dokáže potěšit i náročnější. První padesátka sešitů je za námi. Vzhůru k první stovce.

Vydal: CREW ve spolupráci s vydavatelstvím Netopejr, 2015

Koupit komiks