Bill Willingham: Mýty 10 – Dobrý princ

Mýtov – utajená část New Yorku, jejíž obyvatelé jsou skoro nesmrtelní exulanti z magických a pohádkových světů. Každý z obyvatel Mýtova utrpěl ztrátu způsobenou rozpínavým a nelítostným Nepřítelem. Pro spoustu z nich je pomsta silnou motivací. Nově svou cestu, jak se vyrovnat s dávnou bolestí, hledá i Dobrý princ. Možná že tento dobrosrdečný Mýtus dokáže zasadit císařství nečekaně tvrdý úder. 

myty10_dobry-princVálka mezi Mýtovem a Nepřítelem je blíž a blíž. Do hry vstupuje nečekaný hráč s dobrým srdcem a čistými úmysly, jehož činy mohou navždy změnit poměr sil mezi svobodnými Mýty a císařskými jednotkami. Bohužel před ním leží dlouhá a náročná cesta přes Říši mrtvých až za hranice nepřátelského území. Naštěstí ve svém putování bude mít po boku starého přítele i Křivopřísežného rytíře hledajícího odpuštění. Nezahálí ani vedení Mýtova, které se potýká s velvyslancem Jeníčkem a kuje vlastní pikle. Intrikuje i zdánlivě nevinná stařenka Frau Totenkinder, kterou opravdu není radno podceňovat.

Desátá kniha zábavné komiksové série Mýty nese podtitul Dobrý princ. Není třeba panikařit, protože to opravdu neznamená, že by se nový starosta Mýtova a proslulý sukničkář Krásný princ nějakým zázrakem napravil. Na to je pravděpodobně i magie krátká. Hlavním hrdinou příběhu je úplně jiný princ. Muž, který se v sérii objevuje od prvních dílů, ale nikdy se nedostal na výsluní, údržbář, uklízeč a věčný pachatel imaginárních zločinů – princ Ambrož, známější jako žabí princ, Mucholap nebo jen Lap. Za pomoci Santa Clause získal zpátky svoje nešťastné vzpomínky na minulost a snaží se s nimi vypořádat a opět najít smysl života.

Mýty: Dobrý princ obsahují komiksové sešity 60 až 69. Devět kapitol patří k příběhu Dobrý princ, ale mezi nimi tvoří hranici Mezihra: Narozeninové tajemství, která odhaluje jednu důležitou etapu ze života Sněhurčiných a Wolfiho potomků. Scénář vytvořil stále překvapivě kreativní Bill Willingham. Ten v autorské poznámce svádí příběh desáté knihy na svého spolupracovníka, kreslíře Marka Buckinghama, jenž má být Lapovým velkým fanouškem a podporovatelem. Narozeninové tajemství svou jednodušší kresbou zobrazil Aron Alexovich. Marka Buckinghama v kresbě doplňují Steve Leialoha a Andrew Pepoy.

Hlavní zápletka celé komiksové série pro dospělé o boji s Nepřítelem se sune dopředu příjemným tempem. Tentokrát scenárista příliš neodskakuje do jiných dějových linek. Od Mucholapa se sice občas vzdálí, aby vysvětlil, co se zatím děje ve všedňáckém světě, ale pak šup zase zpátky k neočekávanému hrdinovi. Kromě Lapa, který se stal hlavní postavou a prošel si velkou proměnou, dostali prostor i další oblíbenci jako Wolfi, Sněhurka, Krásný princ, Kráska a Zvíře, tentokrát však na vedlejších pozicích. Modrák opět dokazuje, že je velký sympaťák, a zrzavá Růženka od prvních dílů ušla dlouhou cestu ve vývoji charakteru. Novou postavou se stává Křivopřísežný rytíř, který se snaží odčinit vlastní chyby z minulosti. A dokonce se objevují postavy, které mnozí dávno považovali za odepsané a mrtvé. Ale jsou to přece pohádky a těch se nedá zbavit tak snadno.

Desátá kniha Mýty: Dobrý princ dokazuje, že tahle série rozhodně neztrácí nic ze své vysoké kvality. Není se čemu divit, když ji stále tvoří osvědčený scenárista a kreslíři, kteří jsou s příběhem od prvních stránek. A není nikdy pozdě dostat se k první knize a zjistit, jaká kouzla nabízí magický svět Mýtů a jejich dospělé obrázkové příběhy, které už i v českém překladu dosáhly prvních kulatin.

Vydal: Crew, 2016

Koupit komiks