Bill Willingham: Mýty 9 – Synové impéria

Mýtov – utajená část New Yorku, jejíž obyvatelé jsou skoro nesmrtelní exulanti z magických a pohádkových světů. Svobodné Mýty pobývající ve všedním světě zasadily Nepříteli tvrdý úder v samotném centru jeho moci v daleké Domovině. Mýty sice před desetiletími uprchly, ale pokud se ocitnou pod velkým tlakem, dokážou přijít s razantní odvetou. Obzvlášť, když mají nové spojence…

Myty9_Synove-imperiaSynové impéria, devátý díl špičkové komiksové série, představuje předzvěst pověstného ticha před bouří. Pomyslný prach se usadil a nejmocnější osoby v císařství sčítají škody, které jim svobodné Mýty zasadily. Zároveň plánují válečný konflikt se všedním světem. Prostý císařský úředník Zmatihout se stává zapisovatelem na konferenci pořádané obávanou eminencí Sněhovou královnou. Sleduje jednání mezi ní, generálem-inkvizitorem Jeníčkem, králem skřítků, praotcem bájných dřevěných mužů a žen, jeho prvním dřevěným synem, zbytkem ctihodného rytíře Jasného dne a špionem sirem Rodneym. Obyvatelé Mýtova se rozhodně nemají na co těšit. Plány císařských jim neslibují růžovou budoucnost.

Devátá kniha Mýtů obsahuje komiksové sešity 52 – 59. Scénář připravil opět Bill Willingham. Hlavní dějovou linku Synové impéria o plánech na útok císařských jednotek na všední svět a uzavřený Vánoční příběh, který čtenáře seznamuje s celosvětově slavným a většinou dětí milovaným Mýtem Santa Clausem, kreslil s touto sérií od začátku spojený Mark Buckingham. Kratší příběhovou linii nazvanou Otec a syn ilustroval Michael Allred. V té se odehrává menší rodinné drama tří generací magické rodiny. Wolfi, Sněhurka a jejich smečka cestují do domova pana Severáka, aby si děti užily dědovu společnost. Wolfi svého otce nemá v oblibě kvůli komplikované minulosti. Nová generace možná dokáže otce se synem sblížit, a možná taky ne.

Celou knihu doplňuje patnáct kraťasů, pro které sice scénář vyhotovil Willingham, ale u většiny měl inspiraci v otázkách, které položily věrní čtenáři série. Několik ovšem představuje méně proslulé obyvatel Mýtova. Mezi palčivé čtenářské otázky patřilo například: Podařilo se Hakimovi nakonec sehnat normální práci? Jak se Bufking pořád dostává k alkoholu? Jak vypadá trénink nových členů Myší policie? Nechal Jack někomu nějaký vzkaz, než navždy opustil Mýtov? Kdo, kromě Lapa, dává otázky kouzelnému zrcadlu? Co to Frau Totenkinder plete? Kdo byl první láskou Krásného prince? Kolik žen za svůj život Krásný princ svedl? Obrazovou stránku Palčivých otázek stvořili různí ilustrátoři: M. K. Perker, Jimm Rugg, Andrew Pepoy, Jill Thomasová, Eric Shanower, Barry Kitson a jiní. Jejich styl práce se vzájemně liší, ale není to nic výrazného, co by čtenáře zvyklé na Buckinghamovu kresbu rušilo. Asi nejvíc jsou rozdíly znát na příběhu Dikobrazí delikatesa v provedení Joshuy Middletona.

Série Mýty si stále drží vysoký a neklesající standard. Tvůrčí tým přichází s novými a neotřelými nápady, jak využít známé pohádkové a magické postavy a vyprávět napínavé, nebezpečné i vtipné příběhy. Jednotliví hrdinové si zachovávají svojí pohádkovou podstatu, ale přesto procházejí vývojem, mění se a přizpůsobují vnějšímu světu. Stačí se podívat, čím si od prvního dílu prošel Zlý vlk a jak moc ho to změnilo a jak moc ne. Nebo na rychlovývoj generála-inkvizitora Jeníčka, který bude nejspíš zajímavou postavou příštích sešitů. Z deváté knihy určitě stojí za zmínku kraťoučký příběh s Frau Totenkinder nebo pár momentů ze života Krásného prince.

Synové impéria stejně jako předchozí knihy rozhodně nejsou dětské obrázkové čtení, ale příjemná zábava pro dospělé příznivce grafických příběhů. Nechybí tu totiž násilí, intriky ani nějaké to vraždění. Oproti jiným dílům se devátý hemží nadrženými zvířátky a lidsko-zvířecími polibky. Jen ten výsledek občas není takový, jaký zúčastněné strany očekávají.

Členové císařství v Domovině udělali další krok proti svobodným Mýtům. Ty mají samozřejmě vlastní agendu. Konečný výsledek je ovšem v nedohlednu, a tak se nezbývá než se těšit na další várku dobrodružství, protože jemné náznaky vypadají velice slibně. Pohádek zkrátka není nikdy dost. Hlavně těch pro dospělé.

Vydal: CREW ve spolupráci s vydavatelstvím Netopejr, 2016

Koupit komiks