Bill Willingham: Mýty 6 – Domovina

Mýtov – utajená část New Yorku, jejíž obyvatelé jsou skoro nesmrtelní exulanti z magických a pohádkových světů. V šesté knize se ovšem příběhy až na malý zlomek odehrávají v Hollywoodu a v Domovině. Jak si asi povedou Mýty bez Wolfiho a Sněhurky v čele?

Myty_DomovinaPrvní demokratické volby v Mýtově vyhrál úlisný Krásný Princ. Jako nový starosta dosadil na post své zástupkyně Krásku a novým šerifem se stal její manžel, Zvíře. Sněhurka se svým potomstvem skončila na Farmě u své sestry a Velký zlý vlk zmizel neznámo kde. Nezůstali jedinými, kdo opustil jejich bezpečnou čtvrť. Jack zamířil do Hollywoodu. Modrák ukradl několik kouzelných předmětů a vydal se do Domoviny. Naopak se mezi Mýty vrátil adoptivní syn vlčí smečky, který přišel splatit svůj dluh krve.

Čipera Jack je prvním příběhem v knize a nevypráví o nikom jiném než o dobrodruhovi, lumpovi a podvodníkovi Jackovi Hornerovi, který už dávno nehubí obry a neleze po fazolových stoncích. Jack využil chaotické situace a za pomoci „maličkaťoučké“ Jill z Farmy obral Krásného Prince a Mýtov o slušný poklad. S nelegálně nabitým kapitálem vyrazil do Hollywoodu chytit příležitost za pačesy. Snad se Jackovi tentokrát povede mnohem líp, protože většina jeho úžasných plánů končí fiaskem.

Možná, když se tak ohlížím zpátky, jsem ho měl hned toho prvního dne nakopnout do zadnice. Jenže já tak dlouho čekal na svou loď, že když konečně připlula, nevšiml jsem si, že je to pirátská loď kormidlovaná zasraným prvotřídním hrdlořezem. (str. 13)

Nejvíc prostoru v šesté knize ze série Mýty dostal příběh Domovina. Skládá se z několika částí: Smrt a daně, Syndrom svatého Jiří a Audienční den. Po nich následuje dvacetistránkové přerušení v podobě Intermezza: Mezitím. Za tím následují zbylé dvě části Domoviny: Je jenom ptákem v pozlacené kleci a Pax Imperium. Hlavním hrdinou je odvážný a na první pohled nevinný modrooký blonďáček Modrák. Vypadá bezbranně a občas hraje na trubku, ale bojoval proti Nepříteli v Domovině, přežil mučení Babou Jagou a pracoval pro Wolfiho se Sněhurkou. Po bitvě o Mýtov vzal supermocný čarodějný plášť a zatraceně ostrý vorpálový meč, Pinocchiovo tělo a vyrazil na cestu do Domoviny s cílem najít pravou Červenou Karkulku a zabít císaře stojícího v čele Nepřítele. Při svém putování si Modrák hraje na Robina Hooda, svatého Jiří a odhodlaně si klestí cestu do mocenského centra, aby na konci odhalil pravou totožnost jejich Nepřítele. Kam se na Modrákovy lsti a úskoky hrabe zbabělec Jack, protože takhle vypadá odvážný a prohnaný hrdina s improvizačním talentem.

Mezitím, co Modrák plní v Domovině svůj úkol, do New Yorku přijíždí světový cestoval pan Vipinbehari aka Jagatbehari, ale  také známý jako Mauglí. Panter Baghíra se zapletl do revoluce na Farmě a od té doby sedí za mřížemi. Mauglího k němu kromě přátelství váže i dluh krve, a proto je odhodlaný ho osvobodit. Třeba nabídkou svých služeb správnému Mýtu, ale co když bude zadaný úkol nad jeho síly?

Šestá kniha grafických příběhů Mýty: Domovina, složená ze sešitů 34 až 41, opět vznikla pod scenáristickou taktovkou Billa Willinghama. Ani tentokrát nechybí kresba Marka Buckinghama, jenž spolu s Stevem Leialohaou stvořil hlavní linku celé knihy. Dvojice Lan Medina a Dan Green se postarala o Intermezzo: MezitímČiperu Jacka obrazově ztvárnil David Hahn, kde je na první pohled poznat ruka jiného tvůrce, ale přesto se pokouší držet stylu ostatních příběhů. U Mýtů bývá pravidlem, že všechno servírují v přiměřeném poměru. Nechybějí intriky, udatný boj, sekání hlav, magie ani nahota, a dokonce něco, co vypadá jako nemanželský kříženec starého Sentinelu z X-menů se středověkým fantasy brněním.

Mýty: Domovina přináší další napínavou dávku komiksových obrázků pro starší čtenáře. Bohužel tentokrát zapláčou všichni fanoušci Wolfiho a Sněhurky, protože velice schopná dvojice přenechala prostor jiným. Modrák se ho chopil naprosto výborně a čerstvý nováček Mauglí snad do série přinese čerstvý závan dobrodružství. Nezbývá než s napětím čekat, kterého neuzavřeného konce se bude týkat další dobrodružství nesmrtelných exulantů z pohádkových světů.

Vydal: Crew, 2014

Koupit komiks