Greg Pak: Stranger Things – Ybwenova hrobka

Ztráta někoho blízkého vždy hodně bolí a ani to nemusí být příbuzný. Je těžké přijmout fakt, že je už navždy pryč. Zvlášť pro kluka, jenž si teprve hledá místo na světě, je taková ztráta nesmírně citlivá. Co když ale existuje možnost se setkat s tím, kdo odešel?

Nejnovější příběh komiksové série Stranger Things se odehrává po smrti Boba Newbyho, který byl partnerem Willovy mámy Joyce. Zabili ho demogorgoni, když prokázal velkou odvahu při záchraně Joyce a Willa. Will se s tím těžce srovnává a cítí se sám. Ostatní kluci z party pomalu dospívají a on zatím truchlí. Spolu s učitelem Clarkem objeví krabici, která patřila Bobovi. V ní nalezne různé věci z jeho mládí a především mapu – nejspíš k pokladu.

Venku se schyluje ke sněhové bouři a Will chce jít hledat poklad. Jeho kamarádi ho ale od toho odrazují. Will se přesto vydává na nebezpečnou a dobrodružnou cestu po stopách mrtvého přítele.

Ybwenova hrobka je určená spíš mladším čtenářům. Jedná se totiž o příjemné dobrodružství, které neobsahuje žádný větší konflikt, násilí ani opravdový strach o život. Komiks je tak do jisté míry protipólem minulého dílu Kamčatka, jenž byla temný a velmi vážný. Pohodová Ybwenova hrobka rychle ubíhá a staršího čtenáře může přenést do doby jeho dětství, kdy sám s partou kamarádů zažíval dobrodružství. Děj je přímočarý a po celou dobu čtení určitě budete zvědaví, co je onen Bobův poklad.

Finále je dojemné tak akorát, aby působilo opravdově. Komiks je završen tak, že máte výborný pocit z dobrého příběhu a vůbec byste se nezlobili, kdyby se ten příští nesl ve stejném nebo podobném duchu.

O kresbu se tentokrát postaral Diego Galindo, který na sérii Stranger Things pracuje i nadále. Jeho kresba je velmi realistická, a tak postavy vypadají skutečně jak vytržené z oblíbeného seriálu. Francescu Segalovi se velice povedla volba barev. Na komiks se proto dobře dívá a zvlášť velké nebo rovnou celostránkové panely jsou parádní.

O scénář se postaral slovutný Greg Pak, jehož výčet činností by byl delší než tato recenze. Je především filmový režisér (Robot Stories) a komiksový tvůrce. Píše jak pro Marvel, tak pro DC comics. Pracoval na X-Menech, Hulkovi nebo sérii Batman/Superman. S jeho zkušenostmi se není čemu divit, že Ybwenova hrobka má tak povedený příběh.

Ybwenova hrobka je příběhem o přátelství, touze objevovat a také o vyrovnání se se ztrátou přítele. Komiks je to krátký, přímočarý, ale autor vypráví moc hezky a poutavě. Hodí se spíš pro mladší čtenáře, ale užije si ho i ten, kdo se rád vrátí do svých mladých let. Ač děj vyplňuje seriálovou mezeru mezi dvěma řadami, funguje i sám o sobě pro někoho, kdo na seriál nekouká. Ybwenova hrobka jednoduše patří k tomu nejlepšímu, co dosavadní komiksová série přinesla.

Vydala: CREW, 2023
Scénář: Greg Pak
Kresba: Diego Galindo
Překlad: Kateřina Tichá
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
Počet stran: 96
Cena: 299 Kč