Zachrání Převorství u pomerančovníku svět před draky?

Východ a Západ je nesmiřitelně rozdělen svou vírou. Východ se klaní drakům, zatímco Západ se hlásí k víře v jediného Svatého. Jenže povstávají wyrmové, přisluhovači draka Bezejmenného, před jehož návratem lidstvo chrání pouze tisíciletá berethnetská dynastie královen…

Sabran IX., panovnice Inyského královenství a zatím poslední královna z berethnetské dynastie, se stále neprovdala a neporodila dítě, jak se od ní vyžaduje. A možná k tomu ani nebude mít příležitost, protože jí někdo usiluje o život… Netuší, že jí chrání Ead, jedna z jejích dvorních dam, která předstírá, že se obrátila na víru ve Svatého, ale ve skutečnosti patří k Rudým pannám, mágyním a drakobijkyním z Převorství.

Lord Arteloth Beck byl nedobrovolně poslán jako velvyslanec do Yscalinu, který zavrhl víru ve Svatého a přiklonil se ke kacířskému vyznání draka Bezejmenného. Arteloth ví, že je to rozsudek smrti, ale nemá tušení, co ho v Yscalinu doopravdy čeká…

Na ostrově Seiiki na Východě se Tané připravuje na zkoušky, které prokážou, jestli je hodna stát se dračí jezdkyní. Niclays Roos, učený doktor a alchymista, žije ve vyhnanství na uzavřeném ostrůvku Orisima poblíž Seiiki, když se na jeho prahu neznámo jak objeví uprchlík z Inyského královenství. Niclays Roos ví, že cizincům je vstup na Seiiki zakázán, protože by mohli šířit dračí mor, a že tohle je oba může – a nejspíš taky bude – stát život…

Nikdo z nich však nemá ani ponětí, že tohle je pouze začátek cesty, která navždycky změní jejich životy. Protože v Propasti se probouzí strašlivý drak Bezejmenný a hodlá si jednou provždy podrobit lidstvo i celý svět.

Samantha Shannonová se inspirovala historií a kulturou středověkého Japonska a Číny a asi středověké Anglie a také lehce arabskou i africkou kulturou, ale přetvořila si je k obrazu svému a vytvořila funkční svět plný magie, kouzelných stvoření, ale také náboženství a lidských předsudků. Svět a jeho budování je ostatně jednou z největších předností celé knihy, stejně jako vývoj některých postav.

Samantha Shannonová už ve své předchozí sérii Kostičas ukázala, že umí psát. V Převorství u pomerančovníku to jen potvrzuje. Dokáže vymyšlený svět popsat tak, že ho čtenář doslova vidí před sebou. Děj se odvíjí trochu pomaleji, ale příběh je od začátku chytlavý a napínavý. Postupně se jednotlivé dějové linky prolínají, zamotávají a někdy i ubírají nečekanými cestami. Jednotlivé střípky informací do sebe hezky zapadají a vytvářejí působivý, spletitý příběh. V Převorství u pomerančovníku nechybí ani akce, tajemství, překvapivá odhalení a nějaké to úmrtí. Najdeme tu i trochu romantiky a homosexuální pár, což ve fantasy není až tak obvyklé.

Převorství u pomerančovníku na první pohled působí jako tradiční fantasy o odvěkém boji dobra a zla. Samantha Shannonová se ale ve skutečnosti soustředí hlavně na to, jak svět rozděluje náboženství a předsudky z něj vznikající.

Převorství u pomerančovníku ovšem není zcela dokonalé, protože některé náhody jsou až moc velké, některá vysvětlení nepůsobí úplně uvěřitelně a určité události autorka vcelku odbyla. Také ta úmrtí jsou většinou načasována trochu nešikovně, takže čtenáře nechají víceméně chladným. A závěrečná epická bitva i celý konec románu je takový zrychlený a působí trochu nedotaženě.

Samantha Shannonová je autorkou slavné, i když zatím nedopsané dystopické série Kostičas. V Převorství u pomerančovníku se ale vydala na pole čistokrevné fantasy – a nutno podotknout, že úspěšně. Pro mě bylo Převorství u pomerančovníku velmi milým překvapením. Navzdory tloušťce (přes osm set stran) se kniha skvěle četla, děj byl poměrně nepředvídatelný, informace do sebe hezky zapadaly a životní osudy jednotlivých postav mě zaujaly – sice některé víc než jiné, ale žádná z dějových linek mě nenudila, což se mi jinak u fantasy s několika vypravěči stává. Velkou výhodou je také to, že kniha je samostatná, takže čtenáři nemusí čekat na další díly.

Pokud jste zkušení a nároční čtenáři klasické fantasy, Převorství u pomerančovníku vás asi chytí, ale není nijak převratné. Ostatním čtenářům ho ovšem můžu s klidem doporučit, protože Samantha Shannonová na pole klasické fantasy vstoupila ambiciózně a dokázala, že i v tomto žánru má čtenářům rozhodně co nabídnout.

Ukázka

Vydal: Host, 2020
Překlad: Lenka Kapsová
Vazba: vázaná
848 stran/ 499 Kč