Gary Oldman

Své 53. narozeniny letos oslaví herec, producent a muzikant, který má na svém kontě přes 60 filmových rolí, ve kterých převládají většinou postavy záporného charakteru, a patří mezi 100 nejvíce sexy hvězd ve filmové historii.

    Gary Leonard Oldman se narodil 21. března roku 1958 v jedné z nejchudších čtvrtí Londýna, jako nejmladší ze tří dětí Leonarda a Kathleen Oldman. Matka byla ženou v domácnosti a otec, bývalý námořník, svářeč a alkoholik rodinu opustil, když bylo Garymu 7 let.

     V mládí se věnoval především zpěvu a hře na klavír. Vše se ale změnilo v roce 1971, když viděl film The Raging Moon. Hlavní postavu zde hrál Malcolm McDowell (Mechanický pomeranč, Caligula), který se stal Garyho vzorem. Malcolmův výkon se stal jednou z hlavních příčin, proč se vydal na hereckou dráhu.

           Ve svých 21 letech dokončil dramatické kurzy na Rose Bruford College. Angažmá začínal v York Theatre Royal, Glasgow Citizens Theatre a Royal Shakespear Company. V roce 1985 se, společně s Anthonym Hopkinsem, dělí o Lonodn Critics Circle v kategorii Nejlepší herecký výkon, za roli Scopeyho ve hře Papežova svatba. Divadlu se věnoval necelých osm let a získal několik cen.

    Svou první hlavní roli získává v roce 1986 ve filmu Sid & Nancy, ve kterém hraje Sida Viciouse, baskytaristu skupiny Sex Pistols. Podílel se i na soundtracku, ke kterému nazpívá několik písní.
Když se americký režisér Francis Ford Coppola, v roce 1992 rozhodl natočit hororovou romanci, na základě novely Brama Stokera Dracula, nemohl snad vybrat lepšího představitele pro nenáviděného i milovaného upírského hraběte.  Jeho herecký výkon ocenila i Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, jenž mu udělila cenu za nejlepší herecký výkon. Další nominací, tentokrát MTV Movie Awards, byla cena za Nejlepší polibek.

     Role záporáků se mu stala téměř osudnou. Mezi jeho nejpopulárnější patří zkorumpovaný důstojník v Leonovi či futuristický Zorg v Pátém elementu.

    O 3 roky později zakládá, spolu s Douglasem Urbanskim, produkční společnost The SE8 Group. Produkuje film Nil by Mouth, který byl pro Oldmana jeho debutem v oblasti režiséra a scénáristy. Námětem se mu stalo jeho vlastní dětství a film vyhrál 2 ceny BAFTA (The British Academy of Film and Television Arts) – za nejlepší britský film a scénář.

    V roce 2001 se před kamerou znovu setkává s Anthony Hopkinsem, tentokrát téměř k nerozeznání jako Mason Verger ve filmu Hannibal. Bývalý pacient doktora Lectera, jediný přeživší a bažící po pomstě. Gary strávil i 6 hodin v maskérně, než se, z jinak pohledného herce, vytvořila tato znetvořená kreatura.

    Jednu z mála kladných postav, které si za svou dosavadní kariéru zahrál, získává ve třetím dílu série o Harry Poterrovi. Postavu Siriuse Blacka, Harryho kmotra. Dalšího klaďase do své filmografie přidává o rok později, tedy 2005, ve filmu Batman začíná, postavou posledního nezkorumpovaného policistu v Gotham City, Jima Gordona.

    Mezi jeho novější kousky patří horor Nenarození a Kniha přežití, kde si Gary opět zahrál záporáka, hledajícího knihu všech knih.

    Letos se na něj můžeme těšit například ve snímcích Red Riding Hood či posledním dílu Harryho.     Tento ďábelský herec si roli samotného Ďábla si vyzkoušel pouze dvakrát. Nejprve ve videoklipu Guns N´Roses – Since I Donť Have You. Podruhé v krátkém snímku společnosti BMW po boku Clive Owena, Jamese Browna či Marilyna Mansona.

    Za vzor jej považují herci jako Christian Bale, Johnny Depp nebo Jason Isaacs.

Výběrová filmografie:
1986 – Sid & Nancy
1991 – JFK
1992 – Dracula
1993 – Romeo krvácí
1994 – Leon
1995 – Šarlatové písmo
1997 – Pátý element
2001 – Hannibal
2004 – Harry Potter a vězeň z Azkabanu
2005 – Batman začíná
2007 – Harry Potter a Fénixův řád
2008 – Temný rytíř
2009 – Nenarození
2010 – Kniha přežití