František Kotleta: Underground – Revoluce

Praha City je prý skvělé místo k životu, co na tom, že se v něm tísní miliony lidí, jeho hranice střeží nejmodernější bezpečností technika a každého, kdo by chtěl vstoupit, obtěžují ozbrojené drony. Největší korporace ovlivňují životy obyvatel a mezi tím vším řádí sériový zabiják, který si oběti vybírá mezi žebráky i milionáři. 

Petr Vachten býval policistou i vojákem a aktuálně dělá různé drobné práce, neboť je u bývalé zaměstnavatelky Míny v nemilosti. Zrovna se dostal do menší šlamastiky, když naštval skupinu kanálníků žijících ve stokách pod městem. Stačí jeden duhový víl a bývalý poručík Vachten už zase dělá to, co mu jde nejlépe, tedy kromě provokování vlivných lidí. Řeší skutečné zločiny.

Lota Dejčrová má od jistých nemilých událostí pod palcem Bezpečnost. K nejnovějšímu super ožehavému případu se rozhodne povolat Vachtena jako hlavního vyšetřovatele. Ve městě řádí sériový zabiják a mezi jeho oběti patří majitel korporace PRAGUETECH i noční hlídač stanice City News. Oběti na první pohled nic nespojuje, ale Vachten se za pomoci majora Karla Adama a vražedně nebezpečné asistentky Ivany do případu zakousne natolik, že začíná jít o život i jemu.

„…kurva, dneska už toho mám plný kecky. Chtěli mě zabít, měl jsem v těle meč, zfetovali mě digitální drogou, vyresetovali, nadopovali a nakonec jsem dostal do hrudi šípem. Chci vědět, co se to tu, do píče, děje!“ (str. 126)

Praha City má milionovou populaci a nepřeberné množství spodiny a chudých. Všední životy organizuje mocná Rada korporací a jedině pravdu a nic než pravdu přinášejí City News. Ve městě se schyluje k volbě nového primátora a kandidátů je hned několik: Vachtenova bývalá mecenáška Mína nebo novodobý Digitální mesiáš se svojí církví a bojem proti digitálním čarodějkám a všem nepřirozeným vylepšením. Bezpečnost je řádně zkorumpovaná a skutečných policistů míň, než by jeden čekal. Nejbohatší obývají nejvyšší patra společnosti (a nikoliv pouze obrazně) a ti nejchudší musí za vděk vzít nižšími patry, ale i odtud mohou klesnout mezi kanálníky. Kanibalismus není zrovna výjimkou, skutečné jídlo představuje silný zážitek a jednou z nejdražších komodit je skutečná čistá voda. Ve světe Undergroundu platí jen jedno – lidská povaha zůstává pořád stejná.

Underground: Revoluce je druhý román s bývalým poručíkem Petrem Vachtenem. Kromě něj se v příběhu opět objevuje jeho oblíbená společnice digitální čarodějka Fay, major Karel Adam nebo pirátská banda. František Kotleta je ve světě postapokalyptických sci-fi už proslulým matadorem. Sérii Underground zasadil do České republiky, tedy do toho území, jež po válce s Polskem zůstalo relativně životaschopné. Nechybí zde nekonečný a pravidelně dávkovaný nářez odkazů a popkulturních narážek. Ani tentokrát se kniha neobešla bez songů Hany Zagorové. Pokud někomu po jejím dočtení nebude v hlavě znít „Jsem duhová víla“, čtení nepochybně odflákl a všechny důležité stránky vynechal.

Revoluce nabízí přesně to, po čem čtenáři knih Františka Kotlety touží, ale zároveň i něco nového. V každém případě čekejte husté hlášky, divokou akci, úderné výrazy, sexy (a v mnohých chvílích i nebezpečné) děvy, nečekanou zápletku a samozřejmě násilí. A aby se neřeklo, i na ten sex dojde. Underground: Revoluce je zkrátka svižná akční jízda, po které se čtenář bude dlouho cítit, jako když „Houpá, houpá duhový bál a zatím není to dál…“

Ukázka

Vydala: Epocha, 2021
Obálka: Adéla Stopka, Lukáš Tuma
Vazba: brožovaná
408 stran / 349 Kč