Nové knihy za duben 2020

Nakonec těch nových knih v dubnu vyšlo víc, než se dalo očekávat. Takže zpátky do knihkupectví! Co nového tam z fantastiky najdete?

Samantha Shannonová: Převorství u pomerančovníku

Svět je nesmiřitelně rozdělený. Královenství nemá dědičku. A dávný nepřítel se probouzí.
Říši Inysu už přes tisíc let vládne berethnetská dynastie. Královna Sabran musí počít dědičku, aby svou zemi zachránila před zničením. Stále však není provdaná a ke dveřím její ložnice se plíží hrdlořezové.
Ead Duryanová je u dvora jednou z mála cizinek. Vypracovala se na pozici dvorní dámy, ve skutečnosti však zůstává věrná utajenému společenství Rudých panen. Nespouští oči z královny Sabran a pomocí nedovolených kouzel ji tajně ochraňuje.
Na opačné straně temného moře se dívka Tané celý život cvičí v bojovém umění, aby se mohla stát dračí jezdkyní. Okolnosti ji však doženou k rozhodnutí, které ohrozí celou její budoucnost.
Západ a Východ tvrdošíjně odmítají spolupracovat, avšak síly zla procitají z tisíciletého spánku…
Vydal: Host, 2020
Překlad: Lenka Kapsová
Vazba: vázaná
848 stran / 499 Kč
Ukázka

Adrian Tchaikovsky: Děti zmaru

Po zhroucení lidského impéria se Země odmlčela. Terraformační programy na různých planetách ve vesmíru ale pokračují, protože stále je naděje, že je přiletí osídlit kolonisté. Vědecký tým na planetě Nod pracuje ve dvou skupinách. Zatímco první terraformuje planetu, druhá skupina se vydala k její oběžnici pokryté oceány. Na ní doktor Senkovi experimentuje se svými oblíbenci, chobotnicemi, které chce přizpůsobit místnímu ekosystému. Senkovi však netuší, že on a jeho inteligentní hlavonožci se brzy stanou hrází před nebezpečím, které na Nodu spící číhá a chystá se vydat do vesmíru za dobrodružstvím.
Tisíce let poté se k Nodu vydává průzkumná loď ze světa Kernové, na níž spolupracují lidé a pavouci…
Děti zmaru jsou volným pokračováním románu Děti času.
Vydal: Triton, 2020
Překlad: Zdeněk Uherčík
Vazba: vázaná
392 stran / 389 Kč
Ukázka/recenze

Lenka Bandurová: Lea Honor – Třpytící se město

Dva válečnické rody – jeden prostý, druhý vznešený.
Kdysi mezi nimi vzniklo pouto, které musí být naplněno.
Ona pochází z kraje vycházejícího slunce a barev.
On ze země deště a lilií. Ona nadevše miluje svou rodinu, on věnoval své srdce jiné ženě. Jsou rozdílní jako letní den a podzimní plískanice, přesto se osud rozhodl, že jejich životy nerozlučně sváže. Společně se vydávají na nebezpečnou cestu po krajích prosycených tajemnem. Každý ovšem sleduje svůj vlastní cíl.
Ona hledá způsoby, jak zpřetrhat vynucený svazek, aby se mohla vrátit domů. On se snaží najít možnost, jak zachránit svou životní lásku, aniž by porušil dávný slib.
Ani jeden však netuší, že je pronásleduje temnota, z níž se každou chvíli vynořují Stíny, které se je snaží polapit do smrtelných osidel…
Vydal: CPress, 2020
Vazba: vázaná
344 stran / 349 Kč
Ukázka

Roman Bureš: Říše

Druhá světová válka skončila vítězstvím nacistického Německa. Ihned v roce 1945 začala stavba Hitlerova valu, známého pod prostým názvem Zeď, který přetnul euroasijský kontinent od severu k jihu. Území na východní straně využívala Luftwaffe jako střelnici. Koktejl jaderných, biologických a chemických zbraní vrátil bývalé Rusko do středověku, zároveň však způsobil nové mutace. A to nejen fyzické, ale také mentální… Podaří se vojákům SEALs unést jednoho výjimečně nadaného jedince? Mohou jeho telekinetické schopnosti zabránit vypuknutí třetí světové války mezi USA a Velkoněmeckou říší? A jak se žije ve stále se zmenšujícím protektorátu Čechy a Morava? Nový vůdce Reinhard Heydrich pokračuje v odsunu zbývajících Slovanů na východ, ale co odsun vlastně znamená – vyhnání za Zeď, nebo rovnou smrt?
Vydala: Epocha, 2020
Obálka: Žaneta Kortusová, Lukáš Tuma
Vazba: brožovaná
480 stran / 399 Kč
Ukázka

Karolina Francová: Světlý král (Purpurová noc 3)

5. prosinec 2025, Česká republika
Nad českou krajinou již jedenáct dlouhých let krouží draci, v lesích si staví hnízda harpyje, v ulicích loví hydry, gryfové a bazilišci, a životy lidí řídí magická požehnání a prokletí.
Z Rudé věže vládne státu pevnou rukou Jan Rener, mladý a progresivní mág, který obstál v mezinárodním válečném konfliktu a ochránil zemi i před samotným Tisíciletým démonem. Zdá se, že všechna nebezpečí jsou konečně zažehnána a před Českem se zaslouženě otevírá zářná budoucnost světové velmoci. A přece stačí malá chyba a na jediný zdroj magie na světě si náhle dělá nárok i někdo jiný, mnohem silnější, zkušenější a nelítostnější, než kdy byl Jan Rener.
Přichází prastarý mág…
…a jemu v patách kráčí nepřítel ještě hrozivější.
Vydal: Brokilon, 2020
Obálka: Mikuláš Podprocký
Vazba: brožovaná
284 stran / 298 Kč (e-book 159 Kč)
Ukázka

Gita Treleasová: Enchantée

Paříž je v roce 1789 město plné křivolakých uliček plných žebráků, zlodějů, revolucionářů – a mágů… Camillini rodiče zemřeli na neštovice a ona se musí starat o svou mladší sestřičku, a ještě u toho ukočírovat svého rozmařilého a nestálého bratra.
Zprvu jí pomůže la magie ordinaire – drobná, každodenní magie. Camille dokáže na krátkou dobu proměnit jakékoli kousky kovu ve zlato a koupit za ně jídlo a léky. Zlaté mince ale nevydrží věčně, a když se bratr vypaří i se všemi rodinnými úsporami, je nucena zkusit jinou cestu a vydat se na temnější místo, kde je k mání víc peněz: na dvůr Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty. S pomocí temné magie se přemění v tajemnou baronku de la Fontaineovou a vrhne se do víru Versailles a hazardních her, aby zajistila živobytí pro sebe i pro sestru. Čím déle se pohybuje u dvora, tím méně pohrdá hýřící šlechtou. A když se vrací zpátky do Paříže, setkává se s pohledným mladíkem, který létá v balonu a který jí dává naději, že láska a svoboda pro ni nejsou nedostupné veličiny. Provozovat magii však taky něco stojí. Čím déle hraje Camille svou hru, tím víc kolem ní obchází smrtelné nebezpečí. Když vypukne revoluce, musí se rychle rozhodovat, na kterou stranu barikády se postaví, dřív než Paříž shoří.
Vydal: CooBoo, 2020
Překlad: Alžběta Kalinová
Vazba: vázaná
448 stran / 349 kč
Ukázka

Astrid Scholteová: Čtyři mrtvé královny

Čtyři mrtvé královny. Tři dny na dopadení vraha. Dvě milostné aféry. Jeden šokující zvrat.
Šestnáctiletá Keralie vypadá jako neviňátko, ve skutečnosti je ale jednou z nejschopnějších zlodějek a lhářek v Quadaře. Varin je jejím dokonalým protikladem – poctivým a bezúhonným občanem, pro něhož má pravda cenu zlata. Kdyby Keralie tušila, že krádeží na objednávku zaplete sebe i jeho do spiknutí, které skončí smrtí královen všech čtyř regionů Quadary, tu práci by nepřijala.
Teď už je ale pozdě. Pokud chtějí ulehčit svému svědomí, musí přijít na to, kdo za rafinovanými vraždami stojí. Zemí se šíří panika a vrah je pořád jeden krok před nimi. A jde i po nich…
Naprosto dokonalá fantasy detektivka, kterou nedokážete odložit!
Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Milan Růžička
Vazba: brožovaná
432 stran / 349 Kč
Ukázka

Gerald Brittle: Démonologové

Levitující věci, démoni, záhadné hlasy… Typické strašidelné prvky. Ale pozor, tohle není film. Tohle se opravdu stalo! Znáte posedlou panenku Annabelle? A co se vlastně opravdu stalo ve strašidelném domě v Amityville? Začtěte se do skutečných případů, které za svou kariéru „lovců duchů“ řešili manželé Warrenovi, lidé, pro něž se hrůzyplná prostředí a paranormální jevy staly denní rutinou. Čeká vás hned čtrnáct příběhů plných duchů, strachu a děsů, z nichž některé inspirovaly hollywoodské filmaře k natočení dnes už kultovních hororů. Budete si muset dělat pauzy a na čtení o samotě, jen u lampičky, radši rovnou zapomeňte…
Že na duchy stále nevěříte? Neříkejte, dokud si knihu nepřečtete. A pak se modlete, aby vás nepotkalo to, co oběti těchto případů.
Vydal: XYZ, 2020
Překlad: David Sajvera
Vazba: brožovaná
320 stran / 349 Kč

Shelby Mahurinová: Holubice a had

Louise le Blancová před lety uprchla od všeho, co znala, a skryla se v ulicích Cesarine. Odvrhla svou magii a začala přežívat jen díky tomu, co se jí podařilo ukrást. Čarodějnice jako Lou tady lidi loví. Bojí se jich. A upalují je.
Reid Diggory zaslíbil svou duši církvi jakožto chasseur a celý život žil podle jediného přikázání: nenecháš čarodějnici naživu. Jeho cesta se s Louinou nikdy neměla zkřížit, ale zákeřný úskok je donutí k nemožnému spojení: svátosti manželství.
Válka mezi čarodějnicemi a církví je prastará a Louini nejnebezpečnější nepřátelé přináší osud horší než oheň. Dívka nedovede potlačit své stále se prohlubující city ani změnit podstatu svého bytí – musí se tedy rozhodnout.
A láska, ta z nás všech dělá hlupáky.
Vydalo: CooBoo, 2020
Překlad: Petra Miketová
Vazba: vázaná
464 stran / 349 Kč
Ukázka

Benedict Jacka: Prokletý (Alex Verus 2)

Nebezpečí může mít mnoho podob… ale častokrát lze za ním hledat ženu.
Alex Verus přežil nedávné dobrodružství s mocnou relikvií a nyní se snaží soustředit na výcvik své kamarádky a učednice Luny, který nejde tak, jak by si představoval. Situace se ještě zkomplikuje, když mu do cesty vstoupí zlovolná opičí pracka a na prahu se Alexovi objeví krásná žena, která potřebuje jeho pomoc.
Po krátkodobém oddechu se tak Alex zase jednou ocitá v nebezpečí. Někdo se ho během dvou dnů pokusí několikrát zabít a Alex netuší, kdo za tím stojí. Během svého života totiž naštval více mágů, na straně Temných i Bílých, kteří mají důvod mu jít po krku.
Přidejte k tomu fakt, že někdo podle všeho vysává magii z kouzelných stvoření, a Alex se rozhodně nudit nebude. Ani jeho věštecká magie totiž nedokáže zachránit všechny, aspoň ne bez toho aniž by se Alex sám vydal přímo do první linie boje. Benedict Jacka navazuje na první díl své série Alex Verus a přináší další napínavé dobrodružství z Londýna prodchnutého magií i stvořeními, která vám mohou stejně tak snadno pomoct, jako vás zabít.
Vydal: Fantom Print, 2020
Překlad: Kateřina Niklová
Vazba: brožovaná
320 stran / 319 Kč (v e-shopu Fantom Printu 214 Kč)
Ukázka

Elizabeth Bearová: Rudá křídla (Království lotosu 2)

Gage a Smrťák splnili své poslání a úspěšně doručili vládkyni jednoho z Lotosových království zprávu od čarodějky z Messalinu. Ukázalo se, že obsahuje neobvyklou hádanku, která by měla pomoci v nadcházející válce, ale nikdo ji nedokáže rozluštit. Zatímco Smrťák zůstává u mladé královny Mrithuri a připravuje se na válku, Gage se vydává do nehostinné pouště. Pouze tam, v zemi draků, kde člověk nemá šanci přežít, může najít řešení hádanky…
Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Kateřina Hejnová
Vazba: vázaná
424 stran / 399 Kč
Ukázka

 

Robert Asprin: Další prima mýtus

V jednom okamžiku se může stát spousta věcí. Čarodějnický učeň Skeeve vinou nájemného zabijáka přijde o svého mistra, a zároveň se ocitne v místnosti s právě vyvolaným démonem z jiné dimenze. Na první pohled prekérní situace se trochu zlepší zjištěním, že démon Aahz nechce nikomu vyrvat srdce z těla a je vlastně i docela fajn. Aahz mu prozradí, že existuje spousta dalších dimenzí, které lze navštívit. Dobrodružná cesta plná poznání a nových objevů může začít!
Další prima mýtus je humorný fantasy příběh o putování nedoučeného čarodějnického učně Skeeva a vychytralého démona Aahze na cestě plné nástrah, nebezpečí, ale i nových přátelství…
Vydal: Triton, 2020
Překlad: Pavel Vohlídka
Obálka: Jana Šouflová
Vazba: brožovaná
256 stran / 199 Kč
Ukázka

Larry Correia & Bryan Thomas Schmidt: Lovci monster – Z archivu

Dobrá zpráva je, že když vás napadne monstrum, mohou vám zachránit život Lovci monster. Špatná zpráva je, že když se sami stanete členy Lovců, šance dožít se důchodu rapidně klesá.
Lovci monster s.r.o. zase jednou dokazují, že s nimi není lehké pořízení. Během dlouhých desetiletí své existence zvládli porazit řadu nepřátel, mnoho z nich s pořádně ostrými zuby, drápy a dalšími částmi těl, o nichž se ve slušné společnosti nemluví. Ale protože nikdo není neporazitelný, občas to i Lovci samotní odnesli.
Po sérii románů se nyní do jejich světa mohou všichni milovníci drsné a zároveň humorné fantasy vrátit díky otevření dosud přísně utajeného archivu. Ten prozradí mnoho detailů a pikantností z bohaté historie Lovců monster. Každý příběh nastíní jiný případ, který z různých důvodů doposud zůstával utajen.
Ostatně, kdo by také věřil tomu, že někdy se člověk musí postavit zahradním trpaslíkům? Anebo během práce jako údržbář vyšetřovat vraždu, kterou se na vás pokouší hodit skutečný pachatel? A co teprve, když vám cestu zkříží Imhotep. To teprve začíná, anebo přestává, všechna legrace… V celkem sedmnácti příbězích zasazených do světa Lovců monster znovu zjistíte, že riskovat svůj život je vysoce zábavné… zejména když se to děje někomu jinému a figuruje v tom řada těl, hlášek a munice.
Vydal: Fantom Print, 2020
Překlad: Jakub Mařík
Obálka: Petr Willert
Vazba: brožovaná
352 stran / 349 Kč
Ukázka

Linda Chapmanová: Jen uvěřit (Hvězdný prach 2)

Lucka má prázdniny, ale žádnou kamarádku, se kterou by se dalo něco podnikat. Potom se ale přistěhují noví sousedi a rázem se všechno změní. Lucka zjistí, že se narodila s tajnými vlohami ducha hvězdného prachu. Takoví lidé umějí létat a mají magické schopnosti, ale také důležité poslání – chránit přírodu a pečovat o ni. A tak se Lucka každý večer vydává vstříc nečekaným dobrodružstvím…
Vydal: CPress, 2020
Překlad: Eva Kadlecová
Ilustrace: Mel Grant, Biz Hull
Vazba: vázaná
112 stran / 249 Kč

Sara Hollandová: Panství zášti a lásky (Everless 2)

Čas je zbraň. Jen ona ví, jak ji použít.
Jules Emberovou vychovávali v přesvědčení, že Alchymista je zlý a Čarodějka dobrá. Jules je převtělený Alchymista, a možná právě proto ji teď obviňují z vraždy královny i její dětské lásky, Roana. Jules ví, kdo má obě úmrtí na svědomí. Není jí to ale nic platné, když na její hlavu vypsali odměnu a ona musela z Everless uprchnout. Jdou po ní všichni, včetně pravé vražedkyně a jejího úhlavního nepřítele, Čarodějky Caro.
Jules už prožila jedenáct životů, ale na rozdíl od Čarodějky, která ovládá své schopnosti dokonale, nemá ke vzpomínkám a zkušenostem, které během nich získala, přístup. Pokud Jules nechce navždy ztratit svůj domov, musí Caro porazit. Získá zpět svoji minulost a s ní i ztracenou čest?
Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Pavla Kubešová
Vazba: vázaná
324 stran / 349 Kč

Nicki Thornton: Maják nešťastných příhod (Dobrodružství Setha Seppiho 2)

Během vyšetřování vraždy v hotelu Poslední naděje se Seth seznámil se světem magie. A nebyl by to Seth, kdyby se zase do něčeho nezapletl. Tentokrát se spolu se svou kočkou Černostínkou dostane na odlehlý maják Hadihněv, kde bude pomáhat vyšetřovat vraždu výstřední majitelky, Miny Mintecress. Podaří se mu v sobě objevit jiskřičku magie a odhalit zlo, než bude pozdě?
Vydal: CPress, 2020
Překlad: Markéta Glanzová
Ilustrace: Matt Saunders
Vazba: brožovaná
336 stran / 349 Kč

Vic Jamesová: Zářící ruiny (Temné nadání 3)

Boj za svobodu si žádá oběti! Závěr dystopické trilogie z dekadentní Anglie ovládané Mocnými.
Systém nucených prací se začíná bortit. V centru veškerého dění jsou i sourozenci Abi Hadleyová a její bratr Luke. Oba mají důvod nenávidět vládnoucí rodinu Jardinů. Luke ale ví, že pokud chtějí dosáhnout svého, musí se spojit s nejmocnějším členem klanu, nevypočitatelným Silyenem. Aby ukončili dlouholetou tyranii a změnili osud celého světa, musí riskovat a vzdát se toho, co je pro ně nejcennější. Jsou připraveni takovou oběť podstoupit?
Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Milena Hordinová
Vazba: vázaná
400 stran / 399 Kč
Ukázka

Brandon Sanderson: Bílý písek 2

Planeta Taldain je rozdělená na dvě poloviny – jedna strana se trvale koupe v paprscích žhavého slunce, zatímco druhá zůstává stále zahalená temnotou. Denní strana tradičně uctívala legendární dunmistry pro jejich magickou schopnost ovládat bílý písek, dominující celé krajině. Potom, co jejich řady zdecimoval brutální útok, se dunmistri semkli pod vedením nezkušeného Kentona, aby čelili tajným spiklencům i neskrývaným odpůrcům na Denní straně v boji o holou existenci. Magie, intriky a tajemství provázejí Kentona na každém kroku ipotom, co spojí síly s Khriss, vévodkyní z Noční strany, jejíž zájmy se zdánlivě prolínají s jeho. Do jaké míry jí ovšem může důvěřovat?
Vydal: Talpress, 2020
Překlad: Milena Poláčková
Kresby: Julius Gopez
Vazba: brožovaná
156 stran / 499 Kč

Nobuaki Kanazawa, Hitori Renda: Královská hra 3

Počet žáků třídy se povážlivě snižuje a každý další úkol je děsivější. Časový limit stále odtikává… a navíc to vypadá, že tajemný Král se skrývá mezi přeživšími žáky. Kdo z nich to je? A o co mu jde?
Vydal: CREW, 2020
Překlad: Eliška Nováková
Vazba: brožovaná
164 stran / 199 Kč

Bill Willingham, Mark Buckingham: Mýty 16 – Supertým

Kolem hranic Azylu se plíží zlo! Pan Temný, krmící se strachem a poháněný temnotou, povstal a je ještě mocnější než kdy předtím! Mytické obrany brzy padnou, a pak přijde den zhouby!
Však hleďte, zde přicházejí… M-Meni!
Úžasné Mýty, které shromáždila velká a mocná Ozma, společně s moudrým a na vozík připoutaným Pinocchiem (nemějte obavy, nohy mu fungují – chce jenom dostát své roli), spojí své síly a vytvoří supertým všech supertýmů!
Objeví se tady všechny superhrdinské postavy: Velcí silní chlápci! Hrdinové v úžasných zbrojích! Miniaturní lidé, kteří dokážou vlézt padouchovi do ucha! Taková ta holka, co umí lítat! Dokonce i rošťácký chlupatý antihrdina s drápy: samotný Zlý vlk! Společně přemůžou svůj strach a porazí pana Temného jednou provždy!
Anebo možná všichni během pár vteřin zahynou strašlivou smrtí. Copak si myslíte, že je tohle snad nějaký superhrdinský komiks, nebo co?
Vydal: CREW, 2020
Překlad: Ľudovít Plata
Obálka: Joao Ruas
Vazba: brožovaná
144 stran / 439 Kč