Retellingy V: Křehké dívky – Popelka a Sněhurka

Vždycky tak nějak platilo, že princezny jsou křehké, něžné dívky, poslušné a hodné a přes veškerá úskalí, která jim nachystají zlé síly, dosáhnou svého „šťastně až na věky“. Nicméně jim to zjevně ne všichni autoři přejí.

Popelka

Příběh ušmudlané dívky, která i navzdory pletichám své macechy a dvou nevlastních sester klofla prince, snad ani netřeba představovat. Jedině zmíním, že v původní verzi Bratří Grimmů nebyla žádná dýně, ale usekané prsty a ohoblované paty (prostě romantika). Tento příběh po svém ztvárnil kdekdo, u nás třeba Božena Němcová. Když bychom chtěli jít do hloubky, mohli bychom říci, že základní princip příběhu Popelky – tak, jak ji známe dnes – je nedílnou součástí každého romantického příběhu, v němž „chudá dívka“ přijde k pohádkově bohatému „princi“. Nicméně nám jde hlavně o fantasy retellingy, a ne moderní variace, kterých je (i na filmovém plátně) mnoho. Mohlo by se zdát, že Popelka neskýtá mnoho možností, jak z ní udělat něco akčního, temného a dramatického, ale celý zástup autorů se rozhodl dokázat opak.
Přiznávám, že řadu titulů z naší současnosti jsem záměrně vynechala. A pokud si myslíte, že jsem zapomněla na knihu Marissy Meyerové, tak nezapomněla – jen se její sérii budu věnovat v samostatném článku.

Zakletá Ella
Humorná kniha Gail Carson Levineové je primárně určena mladším čtenářům. Kombinuje v sobě více pohádkových motivů, ale Popelka tu jednoznačně hraje prim – přeci jen dívka jménem Ella, které daly sudičky do vínku poslušnost (nic moc dárek, to vám řeknu), nevlastní sestry, princ, bál, půlnoc… Příběh je vtipný i dojemný, psaný lehkým, čtivým stylem.
Na plátně: Podle knihy byl v roce 2004 natočen rodinný film s Anne HathawayHughem Dancym v hlavních rolích.

Nevlastní sestra
Popelčin příběh (a to, co následovalo po něm) podle jejích dvou nevlastních sester z pera Jennifer Donnellyové. Aneb, na úhlu pohledu leckdy hodně záleží. Knihu chystá na září nakladatelství CooBoo.

Ember
Kráká e-booková novela Bettie Sharpeové je plná erotiky a pokroucené vize Popelčina světa. Ale ono to funguje – možná díky délce, nebo nápadu, kdy je princi dáno do vínku, že ho všichni musí bezpodmínečně milovat, čímž se stává víceméně prokletým. Dokud mu jedna dívka nedokáže vzdorovat…

Sinful Cinderela
O tom, jak si nebohá Popelka jen hraje na chudinku, aby dosáhla svého a i díky soucitu se vyšplhala na vrchol společenského žebříčku. Kniha popírá základní Popelčinu charakteristiku a je tady z ní ukázková ambiciózní manipulátorka. V podobném duchu Anita Valleová zpracovala i další princeznovské pohádky.

Cinders
Michelle D. Argyleová vypráví příběh o Popelce, která se už stala královnou a postupně zjišťuje, že ono to vládnutí a žití šťastně až do smrti nemusí být tak slavné, jak se říká.

Ash
Malinda Lo přišla v roce 2010 s verzí Popelky, na niž nečeká bohatý princ, ale královská lovčí, která jí ukáže, že život nemusí být jen o nekonečném úklidu a šikaně ze strany rodiny. Autorka bývá chválena za citlivý a realistický přístup k LGBT tematice, stejně jako za příjemně lyrický způsob vyprávění.

 

Sněhurka

Ve své podstatě jde o pořádně temný příběh. Dočkal se mnoha zpracování po celé Evropě i mimo ni. Nejznámější verzí je – nepřekvapivě – ta od Bratří Grimmů. V ní se vyskytuje kouzelné zrcadlo i sedm trpaslíků. Původ této pohádky se dá vysledovat až do počátku 15. století a podle všeho by mohla vycházet ze starých evropských pověstí. Má různé varianty (některé verze zahrnují škrtící korzet, otrávený hřeben a až pak otrávené jablko – až si člověk říká, jaké IQ ta nebohá holka má, když ji první pokus o vraždu nedonutil k zamyšlení, že by si neměla brát věci od cizích lidí…), ale nejčastější – kterou v roce 1937 zpracoval i Disney jako dnes již klasickou kreslenou pohádku – je o překrásné dívce, jíž zemře matka a její otec se znovu ožení – s čarodějnicí (o čemž samozřejmě nemá ponětí), která na Sněhurku začne žárlit kvůli její kráse.
Stejně jako u Popelky by se potenciál téhle princezny mohl zdát omezený, ale jak dobře víme, fantazii se meze nekladou.

Stínová královna
První díl série, která u nás nejspíš už nikdy nedovyjde, ale jelikož se jedná o sérii jen volně navazujících knih ze stejného světa, dá se Stínová královna číst samostatně. C. J. Redwine nechala magické říši vládnout zlou macechu, které se zdejší hrdinka musí postavit na odpor, aby království neskončilo v troskách. Kniha čerpá i z jiných pohádek a pověstí.

Girls Made of Snow and Glass
Mině vždycky připadalo normální, že jí nebije srdce, bylo to tak odjakživa. Nikdy by ji nenapadlo, že jí ho její otec vyřízl a nahradil skleněným. Nemluvě o tom, že si nechá ze sněhu vytvořit novou ženu, která se podobá Minině zesnulé matce. Melissa Bashardoustová vypráví silný příběh o silných ženách, které se nenechají jen tak něčím roznést na kopytech.

Snow in Summer
Historizující romance zasazuje příběh o Sněhurce do začátku dvacátého století do prostředí Appalačského pohoří. Jane Yolenová nepřišla s ničím kdovíjak převratným, přesto její příběh nepostrádá kouzlo.

 

Shattered Snow
Příběh Rachel Huffmireové je zasazen do roku 2069 a zaobírá se cestováním časem skrze kouzelné zrcadlo. Inspirace Sněhurkou je zde tedy spíše okrajová, ale i tak je dostatečně patrná, aby si zasloužila své místo v tomto výčtu tipů.

Stitching Snow
Sněhurka ve vesmíru. Tentokrát je princezna unesena a její rodiče by dali všechno za to, aby se našla. Otázkou však je, zda se jejich dcera touží vrátit, nebo by radši měla vlastní život. A jak s tím souvisí opravářka dronů Essie? Hádejte…

The Fairest of them All
Kniha Carolyn Turgeonové spojila dvě pohádky – Sněhurku a Lociku. V jejím podání se vlivem kouzelného zrcadla z hodné Lociky stane po zachránění zlá potvora a komu že to nedělá macechu? No jistě, Sněhurce!

 

A co vy? Máte raději Popelku nebo Sněhurku? Či snad patříte do tábora fanoušků dalších dvou princezen, na něž si posvítíme příští týden – Šípkové Růženky a Malé mořské víly?

Předchozí články:
Retellingy I: Kouzlo moderních pohádek
Retellingy II: Trocha klasiky neuškodí
Retellingy III: Kráska a zvíře
Retellingy IV: Jak to bylo s Alenkou?