Nové knihy za září 2018

V září dorazila na knižní pulty řada nových sérií. Mezi jinými cenami ověnčená fantasy Páté roční období z Hostu,  Půl krále Joea Abercrombieho z Laseru nebo komiksová sága Amulet z nakladatelství Paseka.

N. K. Jemisinová: Páté roční období

Takhle končí svět — zase.
Během jediného dne se stanou tři strašné věci.
Essun, která se skrývá v jednom tichém městečku jako obyčejná učitelka, přijde domů a zjistí, že manžel surově zavraždil jejich syna a unesl dceru. Mocné Sanzedské císařství, jež bylo po tisíc let nositelem pokroku a základem civilizace, se zhroutí, protože jistý šílenec pomstychtivě zničí jeho největší město. A co je nejhorší, v srdci jediného světového kontinentu se začne rozevírat velká rudá trhlina, která chrlí tolik popela, že zakryje oblohu na celé roky. Nebo staletí.
Toto je ale Tišina, svět, kde boj o život není zdaleka ničím novým a kde větší strach než dlouhá chladná noc budí orogénové — ti, kdo ovládají sílu země jako zbraň. Essun si uvědomí, kým je, a rozhodne se získat dceru zpátky.
Je jí jedno, že svět kolem ní se rozpadá. Bude-li to nutné, klidně ho sama zničí, jen aby dosáhla svého.
Vydal: Host, 2018
Překlad: Roman Tilcer
Vazba: vázaná
432 stran / 389 Kč
Ukázka/recenze

 

Marie Rutkoski: Kletba vítězů

Některá vítězství stojí víc, než jen velký balík peněz… Jako dcera mocného valoriánského generála si Kestrel užívá bezstarostného života. Její osmnácté narozeniny se ale blíží a ji čeká zásadní rozhodnutí: buď se přidá k armádě, nebo se vdá. Když jednoho dne míjí na trhu místo, kde právě probíhá prodej otroků, upoutá její pozornost mladík hrdě vzdorující ponížení, kterému je vystaven. Kestrel se impulzivně pustí do dražby a vyhraje. Vítězstvím však na sebe přivolá kletbu, jejíž následky ji budou stát mnoho. Zakázané přátelství, které mezi nimi záhy vznikne, se stane nebezpečným nejen pro ně, ale i pro celou zemi. Kestrel – představitelka silného národa dobyvatelů a válečníků, a Arin – otrok z pokořeného národa Herranů, se totiž stanou důležitými figurkami ve vysoké politické hře plné intrik, tajemství a zrady…
Vydal: Fragment, 2018
Překlad: Martina Chramosilová
Vazba: vázaná
352 stran / 299 Kč
Ukázka

 

Veronica Rothová: Cesty se rozcházejí

Životy Cyry a Akose ovládají jejich osudy, které věštba pronesla už při jejich narození. A zdá se, že osud se nedá změnit, ať se snaží sebevíc. Akos je zamilovaný do Cyry, i když dávné proroctví určilo, že zemře ve službách její rodiny. Nebezpečí se ještě více vystupňuje, když se mezi jejich národy rozpoutá válka, kterou se oba snaží zastavit.
Vydal: CooBoo, 2018
Překlad: Tomáš Bíla
Vazba: vázaná
392 stran / 369 Kč
Ukázka

Tad Williams: Kámen rozluky

Ineluki – Král Bouří ovládá východní Ard. Teprve tehdy, když se celá země ocitá pod vlivem Inelukiho, tak se zbytky kdysi obdivuhodné armády lidí vydávají hledat poslední svatyni a současně místo setkání – Kámen rozluky, místo, které je od pradávných časů zahaleno rouškou tajemství. A po celé zemi roztroušení členové Bratrstva Svitku se za každou cenu snaží splnit uloženou misi… Putují ze zničených lidských tvrzí k ukrytým horským jeskyním trollů Qanucu… Smrtelník poprvé navštíví tajemné město Sithů, kteří se budou muset rozhodnout, zda se spojí s lidmi v posledním boji proti bytostem jejich vlastní rasy…
Vydal: Laser, 2018
Překlad: David Záleský, Tomáš Zábranský
Vazba: brožovaná
728 stran / 449 Kč

Ben Aaronovitch: Nejodlehlejší stanice

Na lince Metropolitan se začínají dít divné věci. Vyděšení cestující volají na tísňovou linku, že byli v tlačenici napadeni zvláštně oděnými lidmi, kteří se jim pokoušeli předat naléhavý vzkaz… Oběti útoků však při dalším dotazování nejsou schopni policii vysvětlit, o co přesně šlo, a během chvíle se jim střet vykouří z hlavy. Seržant Jaget Kumar, příslušník dopravní policie známý ze Šepotu v podzemí, se promptně obrací na Petera Granta, protože případy vykazují neklamné znaky působení nadpřirozených sil. Zjistit, co jsou oni duchové zač a proč zasévají takový zmatek mezi nevinné Londýňany, se Peterovi pokusí jeho mladičká a magicky nadaná sestřenice Abigail, věrný pes Toby a samozřejmě inspektor Nightingale coby klidná síla v pozadí. Vyšetřování se z metra záhy přenese na zdánlivě idylická londýnská předměstí, která se opět ukážou být semeništěm podivností, nad nimiž zůstává rozum stát a při nichž tuhne krev v žilách.
Vydal: Argo, 2018
Překlad: Milan Žáček
Vazba: brožovaná
144 stran / 179 Kč
Ukázka

 

Joe Abercrombie: Půl krále

Vlastní rodina ho zradila a nechala napospas smrti, ale princ Jarvi, nedobrovolný dědic rozděleného království, přisahal, že trůn, o který nikdy nestál, získá zpět. Nejprve však musi přežít kruté zacházeni, okovy a hořké vody samotného Roztříštěného moře – to vše jen s jednou zdravou rukou. Do tvrdého, neúprosného světa se narodil jako nedochůdče, neumí držet štít ani se ohánět sekerou – jako smrtíci ostří mu tedy slouží vybroušená mysl. Shromáždí zvláštní společenství štvanců a zjistí, že mu mohou pomoci víc, než by dokázal kdokoli z urozených. Přesto může Jarviho cesta skončit stejně, jako začala – ve zvratech, léčkách a neštěstí…
Vydal: Laser, 2018
Překlad: Roman Tilcer
Vazba: brožovaná
328 stran / 299 Kč
Ukázka

Andrew Caldecott: Opskurno

Vítejte v Opskurnu!
Město Opskurno si žije uzavřeno samo do sebe — navzdory pozoruhodné architektuře, průkopnické vědě a neobvyklým rituálům se o něm nezmiňují žádné mapy ani průvodce. Královna Alžběta I. město oddělila od zbytku Anglie a jeho nezávislost podléhá jediné znepokojivé podmínce: je přísně zakázáno studovat opskurenské dějiny… Pod kouzelně výstředním zevnějškem totiž číhá tajemství tak temné, že ho nikdo nesmí znovu objevit, natož znovu použít.
Jenže tajemství mají sklon vycházet najevo. Do města přijíždějí dva zvídaví cizinci: Jonáš Oblong, který má na opskurenské škole vyučovat moderní dějiny (hlavně nic místního a nic před rokem 1800), a zlověstný miliardář sir Veronal Lapillus, který se chystá renovovat zpustlé panské sídlo.
Třebaže Lapilla i Oblonga pohánějí protichůdné motivy, oba se snaží spojit si minulost a přítomnost a nakonec soupeří s časem i mezi sebou navzájem… Tento závod může mít smrtící a apokalyptické následky — nejen pro Opskurno.
Vydal: Host, 2018
Překlad: Petra Johana Poncarová
Vazba: vázaná
480 stran / 389 Kč
Ukázka

Natalja Ščerba: Časogram (Časodějové 5)

V pátém díle ságy o kouzelnících, kteří umí čarovat s časem, čekají na klíčníky nebezpečná dobrodružství, první ztráty, nelítostná bitva a střet s absolutním zlem. Časodějný svět je v ohrožení: Astragor, nepřítel eflarských hodinářů se vrátil a touží po pomstě. Severin Ohnivý se mu otevřeně postavil a Vasilisa chce otci pomoct. Spolu s přáteli se pokouší rozluštit tajemství zrezlého úlomku, který objevila v Rozeklaném zámku. Učí se nová časodějnická moudra a objevuje dosud nepoznaná tajemství řízení času. Dokáže si poradit s obrovskou zodpovědností, která se tak náhle svalila na její mladičká bedra?
Vydal: Fragment, 2018
Překlad: Martina Pálušová
Vazba: vázaná
400 stran / 349 Kč

Stephanie Garberová: Legenda

Poté, co byla Donatella nechtěně vtažena do magického světa Caravalu, podařilo se jí uniknout svému démonickému otci a zachránit sestru před domluvenou svatbou. Společně by teď měly oslavovat, jenže Donatella pořád není volná. Dala totiž slib tajemnému zločinci, že pro něj zjistí něco, co se dosud nikomu nepodařilo. Odhalit pravé jméno Legendy, mistra Caravalu. To ale dokáže jen tak, že zvítězí v Caravalu. Proto se soutěže musí zúčastnit ještě jednou…
Vydal: Egmont, 2018
Vazba: vázaná
432 stran / 299 Kč

S. Jae Jonesová: Píseň stínů

Liesl se soustředí na svou hudební kariéru. Snaží se hledět jen do budoucnosti a nikoli nazpět, ale i tak je život mezi smrtelníky těžší, než si myslela. Její mladší bratr Josef je chladný a vzdálený, zatímco Liesl nemůže zapomenout na uhrančivého mladíka, kterého nechala v podzemí, a na hudbu, již v ní inspiroval. Když se ale bariéra mezi světy začne rozpadat, Liesl se musí vrátit do podzemí, aby odhalila tajemství života a smrti Krále duchů. Může zlomit pradávná pravidla světů? A jaký je skutečný význam oběti, když je osud celého světa a lidí, které miluje, v jejích rukou?
Vydal: CooBoo, 2018
Překlad: Tereza Frantová
Vazba: vázaná
360 stran / 299 Kč
Ukázka

Max Brallier: Poslední děti na Zemi a král nočních můr

Na akční život jako z videohry si Jack a jeho kamarádi celkem zvykli. Přátelí se s nestvůrami, podnikají závody na buginách přes vylidněné město a samozřejmě bojují proti všudypřítomným zombiím. Pak ale Jackovi parťáci učiní znepokojivý objev: možná že nejsou poslední děti na Zemi! Pokud je to pravda, co když ho kámoši pustí k vodě a přidají se k jiným lidem? Jack má jedinou naději: musí ostatní přesvědčit, že život je super tak jak je, a nic lepšího je jinde nečeká. Jak to ale dokázat, když je jim v patách nestvůrný král nočních můr a spolu s ním prastaré zlo, které si nedá pokoj, dokud nepozře celou Zemi?!
Vydal: Fragment, 2018
Překlad: Zdík Dušek
Vazba: vázaná
272 stran / 249 Kč

Kiersten Whiteová: Temnota

Nikdo nečeká, že princezna bude drsná a samostatná. Jenže Lada přesně taková je. Od doby, co byla se svým bratrem vyhoštěna ze země a jejich otec zmizel, ví, že jediným klíčem k přežití je bezohlednost. Uvědomuje si, že je jen pěšákem v cizí hře, a nehodlá se s tím smířit. Proto tajně trénuje, aby se mohla vypravit do své domoviny, kde chce uplatnit své právo prvorozené a stát se vladařkou. Jenže když potká sultánova syna Mehmeda, vše se zkomplikuje.
Vydal: CooBoo, 2018
Překlad: Hana Netušilová, Kristýna Vyhlídková
Vazba: brožovaná
424 stran / 299 Kč
Ukázka

Ben Aaronovitch: Noční kouzelnice

Druhý komiksový příběh ze světa Bena Aaronovitche Řeky Londýna staví do popředí ruskou čarodějku Varvaru Sidorovnu, kterou známe už z Prokletých domovů. To ona je noční kouzelnice. Tedy alespoň jí byla během svojí služby Sovětskému svazu. Ale to je dávno. Teď má Peterovi pomoci vyšetřit únos dcery ruského emigranta, který nechal za zády Putinovo Rusko, sbalil prachy a vypadnul… Jenže když vám unese dceru lešij, pán lesů, jsou peníze k ničemu. Proto musí nastoupit odborníci: Peter Grant a Thomas Nightingale. A pochopitelně Toby. Jak se ukáže, je celý případ daleko komplikovanější, takže se můžete těšit nejen na svoje oblíbené hrdiny, ale také na jejich arcinepřítele – Muže bez tváře.
Vydal: Argo, 2018
Překlad: Richard Klíčník
Vazba: brožovaná
128 stran / 298 Kč

Daniela Mičanová: Jakubovy housle (Modrá krev 4)

I dospělou ženu může milovat upír, dokáže se však dospělá žena zamilovat do upíra? Podle prastaré pověsti nejmoudřejší ze staroegyptských bohů svěřil veškeré vědění papyrovému svitku, jejž ukryl před lidskou zvědavostí na bezpečné místo.
Když si po dlouhých tisíciletích našel vzácný artefakt dílem náhody cestu do orientálního obchůdku v srdci jihomoravské metropole, dal se do pohybu řetěz nadpřirozených setkání, bouřlivých milostných vzplanutí a zběsilých dobrodružství.
Nemrtví hrdinové nejnovějšího upírského románu Daniely Mičanové musí spojit síly s křehkými smrtelníky, aby společně završili poslání, které si vyžádá značnou dávku odvahy, osobního nasazení a upřímného citu v kulisách současného Brna, moderní Káhiry i šerého dávnověku. V cestě jim totiž stojí čiré, černočerné zlo, a to nelze nikdy snadno pokořit…
Vydal: Fantom Print, 2018
Formát: mobi, epub
Cena: 139 Kč (Palmknihy.cz)
Ukázka

Mike Mignola, Christopher Golden: Baltimore 3 – Tajemný poutník a další příběhy

Na cestě za svou pomstou Lord Baltimore potkává pološíleného vědce, který se pokouší vyléčit vampirismus a stvoří ještě děsivější zrůdy. Zatímco náš hrdina nepřestává pátrat po zjizveném upírovi, jemuž dává vinu za veškeré zlo světa, jeho pronásledovatel – ďábelský inkvizitor – odhaluje svou temnou minulost.
Vydalo: Comics Centrum, 2018
Překlad: Jan Kantůrek
Vazba: vázaná
160 stran / 599 Kč
Ukázka

Kazu Kibuishi: Amulet 1 – Paní kamene

Po rodinné tragédii se Emily, Navin a jejich maminka stěhují do tajemného domu po pradědečkovi. Hned první noc unesou maminku chapadlovitá stvoření a sourozenci jsou vtažení do skrytého světa, kde existují démoni i mluvící zvířata, létající lodě i roboti, chodící domy i temní elfové, kteří baží po trůnu. A kde naštěstí čekají noví přátelé a hrdinové jako růžový mechanický králík Miskit. Aby toho nebylo málo, Emily se stává nositelkou mocného amuletu, který jí může propůjčit velkou sílu a usnadnit její cestu. Ale za jakou cenu? Velkolepá fantasy sága se stala fenoménem a základním kamenem komiksové tvorby pro děti a mládež. Čerpá ze všeho, co měl její autor sám jako mladý nejraději – Hvězdné války, Pán prstenů, Alenka v říší divů nebo série o Harrym Potterovi, jejíž americkou edici k 15. výročí Kibuiši ilustroval.
Vydal: Paseka, 2018
Překlad: Michal Prokop
Vazba: vázaná
192 stran / 329 Kč

Kazu Kibuishi: Amulet 2 – Prokletí kamene

Alledia, alternativní verze naší planety Země. Nová nositelka mocného amuletu Emily a její bratr Navin pokračují v cestě za záchranou své matky. Jejich výprava v doprovodu mechanického králíka Miskita a nové robotické rodiny vede do rušného Kanalisu, města vodopádů. Pozemští sourozenci poznávají roztodivné obyvatele říše, ale také zlo, které ohrožuje celou Alledii. Elfí král a jeho armáda jsou jim v patách… Na scénu naštěstí přichází mluvící lišák Leon Rudovous, který výpravě nabízí nejen přátelství, ale také šermířský um.
Komiksová fantasy sága se stala fenoménem a základním kamenem moderní tvorby pro děti a mládež. Bývá považována za pokračovatele takových klasik jako Star Wars, Pán prstenů, Alenka v říši divů nebo série o Harrym Potterovi, jejíž americkou edici k 15. výročí Kibuishi ilustroval.
Vydal: Paseka, 2018
Překlad: Michal Prokop
Vazba: vázaná
224 stran / 329 Kč

Sui Išida: Tokijský ghúl 11

V podzemní laboratoři zuří lítá bitva a zdá se, že ghúlové mají tentokrát navrch. Pološílený Kaneki decimuje všechny kolem, morbidně roztomilá černobílá dvojčata si vyřizují staré účty s Džúzóem Suzujou a Labužník Cukijama má drápy i jazyk ostré jako břitvu. Poslední naděje inspektorů ÚPG tak spočívá v ostříleném Šinoharovi a jeho dvojitém quinque, ale… není už na záchranu pozdě?
Vydal: Crew, 2018
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
220 stran / 199 Kč

Andrzej Sapkowski: Meč osudu (audiokniha)

Zaklínač Geralt z Rivie putuje světem, aby bojoval proti nestvůrám, temným bytostem, upírům a vlkodlakům a chránil obyčejné lidi. Je obdařen vlastnostmi, o nichž se běžným smrtelníkům ani nesní. Dráha zaklínače však není volbou, ale osudem. A výjimečné dovednosti bývají draze vykoupeny vyhnanstvím na okraji vrtošivé lidské společnosti. Život Zaklínače je proto někdy tesknou bojovou písní, kterou však stojí za to dozpívat až do samého konce. Výbor napínavých povídek Andrzeje Sapkowského obsahuje Prolog z knihy Zaklínač I. Poslední přání a kompletní povídky Zaklínač II. Meč osudu.
Vydal: Tympanum, 2018
Čte: Martin Finger
Stopáž: 16 hod., 46 min.
Cena: 399 Kč