Patricia Briggs: Jasným plamenem (Alfa & omega 5)

V horách Montany poblíž Aspen Creeku žijí nezvladatelní „diví“ vlkodlaci. Narušení netvoři potřebují bezpečné místo, kde mohou být sami sebou, přitom v dosahu marokovy moci. Patricia Briggs umí překvapit. Neměli jsme o nich tušení, dokud…

Z hor se ozývá volání o pomoc. Záležitost musí vyřídit Charles, který otce, alfu všech alfů, zastupuje. Bran totiž odjel za Mercy do Evropy (viz Dlouhé ticho) a pak si vzal dovolenou. Volno? Bran? Jakou to hraje hru? A jaké hry hrají ostatní?

Začátek příběhu se nese ve znamení intrik, za které by se nemuseli stydět ani upíři. Jsme svědky vlkodlačího pletichaření a emocí, intrik a zase emocí. Ani „obyčejní“ vlkodlaci to totiž nemají jednoduché – jsou tak trochu schizofrenici, v jedné bytosti uvězněný člověk i vlk. Mohou žít v souladu, ale také svádět neustálý boj. Jekyll a Hyde ve vlkodlačím podání. A což teprve problematičtí a zlomení vlci, kteří se perou ještě s vlastními démony?

Patricia Briggs přitvrdila. Nebezpeční a nepředvídatelní vlkodlaci? Konečně. Autorka v rozhovoru doufá, že jsou v jejím podání vlkodlaci dost děsiví. Přiznejme si, dosud nebyli. Působili jako velcí a hodní – i když okolo sta kilo vážící – psi. Tak je lidé sami chtěli vidět. Až ve světle Jasného plamene je přestaneme považovat za přítulné plyšáky.

Sledujeme výpravu do hor za narušiteli klidu divých. Na hrstku vlkodlaků čeká boj, a to nejen s nepřáteli, ale i s temnou, krvavou magií. Setkání s ní je hodně bolestivé a stojí všechny zúčastněné hodně sil. Dokonce i omega Anna je nucena si zahrát na odvážného prince ze Šípkové Růženky, neboť jen ona je lék a má moc dát štěstí a mír tam, kde dřív scházel. I oheň má v tomto díle, jak napovídá název knihy, svou úlohu – přináší nejen světlo do tmy, ale hlavně očišťuje.

Také pátý díl série Alfa & omega je psán ve třetí osobě, stejně jako předcházející knihy. Hlavními nositeli děje jsou opět Anna a Charles. Jak jsem psala v recenzi na Smrtící žár, o Charlesovi a jeho magii toho moc nevíme. S každým dalším dílem se to však mění. Branova kata, jediného a jedinečného Charlese, jehož milovaná zábava je hra s penězi a lov – lov i na finančním trhu – poznáváme stále víc. A stejně jako ve čtvrtém díle se dočkáme Brana až ke konci knihy. Doufám, že to není nějaký vzorec, čekání na Godota, vlastně na Brana!

Ač autorka popisuje svět netvorů, detailních popisů vraždění čtenáře ušetří, zato popis intimních hrátek si vychutná. Za obálku může, stejně jako u předešlých dílů, Daniel Dos Santos. Je dobré, když si ilustrátor knihu přečte, a tady se to evidentně stalo. Z malířových kreseb je na první pohled zřejmé, o jaký žánr se jedná – o lehce brakové čtení, které máme rádi. Nebo spíš rády?

Ukázka

Vydal: Fantom Print, 2018
Překlad: Kateřina Niklová
Obálka: Daniel Dos Santos
Vazba: vázaná s přebalem
304 stran / 309 Kč