Nightwish – historie skupiny

Skupina Nightwish byla založena roku 1996 Tuomasem u táborového ohně. V den vzniku složil také Tuomas první demo píseň nazvanou Nightwish a měli tři členy: Tuomase, Tarju a Emppu. Tarja se do skupiny přidala z této trojice jako poslední. Později se ke kapele přidal i Jukka a zastoupil tak místo bubeníka.

Jméno skupiny vzniklo podle první písničky na demu, které vyšlo pouze ve Finsku v roce 1996. Na demu se nacházely tři písně. V roce 1997 vychází historicky první singl The Carpenter, ke kterému je natočen i videoklip.

Po vydání debutového CD Angels Fall First je prodloužena smlouva se Spinefarm z dvou CD na tři. V roce 1999 začíná skupina nahrávat své druhé album s názvem Oceanborn. K Tomuto CD vyšly i singly Sacrament of Wilderness, Sleeping Sun, Walking in the Air.

S rokem 2000 začíná kapela nahrávat své třetí CD Wishmaster a ve stejném roce se skupina s písní Sleepwalker dostává do Eurovize a končí druhá. Album Wishmaster se stává platinovým a slaví velký úspěch, stejně tak singl Deep Silente Complete.

Po tomto úspěchu skupina nahrává své první DVD s názvem From Wishes to Eternity. V roce 2001 útočí na hitparády s Over the Hills and Far Away. Album slaví úspěch a vyhrává cenu za nejlepší finské mini CD.

Skupina si dává přestávku nestaveným koncem a rojí se myšlenky ohledně rozpadu skupiny. Naštěstí se tak nestane a v roce 2002 po ukončení pauzy vydávají Nightwish novinku Century Child, které je vyprodáno hned v den vydání. Na CD uslyšíme i předělávku slavné písně The Phantom of The Opera a další skvělé hity.

Na další album jsme museli čekat až do roku 2004. Once bylo nejlepší věcí, kterou Nightwish kdy vydali, najdeme zde i píseň Nemo, jež se dostala i do singlového vydání a získala mnohá ocenění. K písni byl natočen i vysoko rozpočtový klip.

V roce 2005 vydávají Nightwish live CD/DVD End of an Era. Vydáním live CD končí skupina první éru své kariéry. V roce 2006 totiž Nightwish vyhazují zpěvačku Tarju Turunen, v roce 2007 přicházejí s novou tváří Anette Olzon a vydávají singl Eva, který se dá koupit jen po internetu.

Poté vydávají singl Amaranth, jenž se dočká šesti verzí. Píseň můžeme slyšet jak v podání Anette, tak v podání Marca. Rok 2007 je pro skupinu dobrý. Nightwish vydává CD Dark Passion Play, které se dočkalo platiny.

Nightwish v experimentování došli ještě dál než v letech minulých a vydávají singl Erämaan Viimeinen, kde neuslyšíme zpěvačku Anette, ale hosta ze skupiny Indica, finskou zpěvačku Jonsu. Další singl vyšel v roce 2008, jmenoval se Bye Bye Beautiful a je inspirován Tarjou Turunen a jejím vyhozením ze skupiny.

Po singlu Bye Bye Beautiful vychází singl The Islander, k němuž vznikl i zajímavý videoklip. Po vydání singlů skupina pokračuje v Dark Passion Play Tour a urovnávají neshody ohledně zpěvačky Anette Olzon. Celé turné skončí, stejně jako minulé turné, v Hartwall aréně ve Finsku.

Neshody ohledně nové zpěvačky končí a skupina se pouští do prací na novém CD. Tuomasovy plány ale přerostou běžný rámec a slíbený je i film. Fanoušci spekulují o stylu a názvu alba. Nějaký čas se mluví o „Wind Embraced “.  Vše ale skončí u Imaginaerum.

První singl spatří světlo světa 11.11.2011. Storytime se dočká i klipu, a představí tak novou éru Nightwish. Dalším singlem je pomalá The Crow, the Owl and the Dove, bohužel již bez klipu. Album Imaginaerum vychází 30.11.2011.

Skupina vyjíždí na obří Imaginaerum Tour. V polovině celé pouti ale fanoušky zaskočí zpráva o odchodu Anette Olzon z Nightwish. Na její místo přichází Floor Jansen a osud celé skupiny je opět ve hvězdách.

(aktualizováno 26.11.2012)