End Of An Era

Finští titáni v nejlepší formě. Jednou větou shrnu recenzi na zatím poslední DVD Nightwish a mám hotovo. Právě bych napsal nejkratší článek na tomto webu. To by mi ale neprošlo, takže se "trochu" rozepíšu. Minulé DVD ve mě neprobudilo žádné dobré pocity. "End Of An Era" už dopadlo lépe, o moc lépe. Skupina je ve své nejlepší formě, setlist je nabitý skvělými hity a kostýmy Tarji se mění s bleskovou rychlostí.

Celá show začíná intrem. To naruší hlas skoro hlavní osoby a začíná první song s názvem "Dark Chest Of Wonders". Pokud se vám líbila verze studio, tak tady se vám bude líbit ještě víc. Pokračujeme u další písně z alba "Once" a to přesněji "Planet Hell". Tady platí to samé jako předtím. Volně tedy proplujeme do "Ever Dream". Tarji hlas se rozlehne obří halou. Zbytek skupiny se ale opět vrátí k moci u "The Kinslayer", rychlovka z alba "Wishmaster" rozhodně nepřichází zbytečně. Hlas zpěvačky opět protrhne iluzi klidu a "Phantom Of The Opera" dožene jisté osoby v první řadě k slzám. Kouzlo fantoma má ale něco přes 5 minut a tak až moc brzy přichází The "Siren". Pomalejší song přejde ještě do pomalejšího, "Sleeping Sun". Tarja zde předvede stejné šaty jako v klipu z roku 2005. Marco se opět probojoval do popředí a to s písní "High Hopes". Původně od Pink Floyd, tady ale povedená věc, i když ke stylu Nightwish moc nesedne. To, co sedne, je skladba z alba "Century Child", a to přesněji titulní "Bless The Child". Střední tempo skvěle připraví na hvězdnou "Wishmaster". Kytarové intro na začátku doladí podívanou na maximum ale rozmazlování pokračuje dále. "Slaying The Dreamer", kde se na konci strhne bitva hlasivek Marca a Tarji. Opět zvolnění, které pokračuje skoro až do konce. Finsky zpívaná "Kuolema Tekee Taiteilijan" vyzní skvěle. Za krátkého intra připluje "Nemo". Studiová verze se mi tedy líbí víc, tady postrádá svůj náboj ale i tak potěší. "Ghost Love Score" v celé své délce. Skvěle zahraná, nulový moment překvapení. To přijde až s hostem, který se jmenuje "John Two-Hawks". Skladba z jeho poslední CD "Stone People" je věc dobrá. Indiáni ale zůstávají i v  "Creek Mary´s Blood". Tarja v bílých šatech, zobrazení nevinnosti. Jukka dostane prostor v dalších pár minutách. "Over The Hills and Far Away", je něco co neodbubnuje každý. Blíží se finále, přilétá anděl, aby tento koncert byl něčím vyjímečným, na co nezapomene za pár měsíců. "Wish I Had an Angel", Tarja a Marco. Poslední chvíle kde slyšíme tyto dva spolu. Naposledy Nightwish s Tarjou. Ledová královna odchází.

Toto DVD má tedy hořkou příchuť. Skvělé je skoro po všech směrech. Skoro všechno dotažené do nejmenšího detailu. Proto se hodnocení vyšplhalo na 98 %. Pár věcí mi ale k dokonalosti stále chybí. Skončila jedna éra a jak dopadne první DVD s novou zpěvačkou, to ještě nevíme…