Century Child

V roce 2002 vydali Nightwish další řadové CD, už páté v dlouhé kariéře této skupiny. Každé album ale přináší něco nového a Century Child není výjimkou. Je sbírkou hitů a posouvá tvorbu Nightwish zas o kousek dál.

Century Child

Na rozdíl od alb minulých skupina přitvrdila. Neztratila ale nic ze své krásy a pořád si drží vysokou kvalitu tvorby. První píseň Bless the Child je středně rychlá věc, ke které mám jen jedinou výtku. Proč je dána na první místo? Skladba již byla vydána jako promo singl celému CD.

Já osobně bych dal na začátek něco rychlejšího, například song číslo dvě End of All Hope je hororově laděná skladba se zajímavým videoklipem, při kterém byli použity záběry z finského upířího filmu. Nicméně budí pocit, že už jste ji někde slyšeli a máte pravdu. Je hodně podobná songu Wishmaster.

Nightwish ale neupadají v nápadech, jak dokážou v písni Dead to the World, kde vůbec poprvé uslyšíme hlas nového člena skupiny Marca Hietali. Tarja ale dostane opět prostor v písni Ever Dream, pomalejší začátek trochu zavání baladou, ale píseň naštěstí zrychlí. Ve Finsku se tato skladba dostala i na singl, ale klip k ní natočen nebyl. Bohužel, protože mohl vypadat zajímavě.

Jsme skoro v druhé polovině alba a po uklidňující tónině přijde vichřice v podobě Slaying the Dreamer. Nightwish přitvrdili a nebylo to na škodu. Sama zpěvačka Tarja v jednom rozhovoru řekla o skrytém hněvu, který se ukrývá v písni. Ke konci skladby se přidá i Marco a hit je na světě.

Po rychlé písni nastává opět zvolnění ve formě Forever Yours. Nevýrazná, pomalá a stejně jako další skladba Ocean Soul líbivá melodie, ale nic nádherného nebo zapamatovatelného. Obě balady přeplují a nastoupí rychlá Feel For You. Nejde o hit, ale také ne propadák.

Podivné pocity z balad odvane s jistotou devátá píseň The Phantom of the Opera. Jde o další výborný cover v kariéře Nightwish. Původní verzi stvořil Andrew Lloyd Webber do svého stejnojmenného muzikálu. Marco a Tarja zde opět zpívají spolu a jejich hlasy se spojí do úžasného duetu.

Desátou a poslední písní je Beauty of the Beast, dlouhá stopáž bez hlubšího obsahu. CD končí a mě nezbývá než vynést ortel. Celé CD na mě působí dobrým dojmem, opět bych žádnou píseň neoznačil slůvkem vata, ale Forever Yours a Ocean Soul by prostě mohli vynechat. Konečný výsledek 95 %. Dvě slabší písně nezkazí výsledek celého CD.