Nový měsíc na vodě – zdánlivě nenápadná přehlídka mnohých hrůz

Definic toho, co horor zahrnuje, je jistě velké množství. Lidé se holt bojí rádi, a navíc na různé způsoby, což dělá z hororu stále živý a vyhledávaný žánr. Kdosi moudrý pronesl, že horor je, pokud se bojíte spolu s postavou daného příběhu a ani tolik nezáleží na tom, co a jakým způsobem se jí právě děje.

Vlastní definici si vytvořil americký žánrový spisovatel Mort Castle, a to hned v první povídce s názvem Definice hororu: Devět úvah nad povahou hororu obsažené v reprezentativní povídkové sbírce Nový měsíc na vodě. Na nalezení tělíčka zavražděného děvčátka jasně vysvětluje, že to není nic, co by dnešního člověka vyděsilo. Naopak až tím, jakým způsobem se setkala se svým vrahem, čím ji přesvědčil, aby s ním šla, a co se dělo dále, ukázal tu děsivou hororovou stránku a dokázal, že je jednak mistrem svého řemesla, a navíc i předvedl svou pevnou, přesto širokou představu o paletě žánru jako takového. Ze zpravidla obyčejných situací dokáže vykřesat hrůzně mrazivou atmosféru, anebo naopak zvonící sarkastický smích cynického humoru.

Kniha obsahuje rovných třicet povídek, proto je nemyslitelné je rozebírat všechny, natož je rozdělit do tematických okruhů. Některé sledují poslední okamžiky života slavných lidí, kupříkladu v povídce Jsem to, co potřebuješ čtenář může poodhalit mystérium života a smrti Marilyn Monroe. V příběhu Doktor, dítě a duchové jezera se přiblíží vzpomínání na rodinu a dětství velkého Papa Heminwaye, než v něm vykrystalizovalo rozhodnutí dobrovolně opustit tento svět. A do třetice jedna z nejlepších povídek celé sbírky Měsíc na vodě sledující heroinové sny jazzmana Breeze a jeho bandu o napsání nejlepší skladby, jaká kdy v Chicagu zazní.

Autor je schopen a ochoten zabloudit i do nadpřirozených témat a opět zcela po svém. Pomyslné mističky vah dobra a zla jsou zcela regulérně zaměnitelné ve skvělých povídkách, namátkou Magický kruh, Vezmi mě za ruku, synu, Léčitelé a Buckeye Jim v Egyptě.

Je zde i povídka Telefonát, která jistě sloužila jako prvotní inspirace k napsání románu Cizinci, díky kterému se český čtenář mohl s Mortem Castlem setkat poprvé. A to opět díky nakladatelství Golden Dog, které tímto titulem začalo v roce 2021 s edicí Světový horor.

Čtenáři se zde dostane i netradičního pohledu na upírství v povídce Nahoře, dole a vše o upírech, kdy samotný upír je v roli oběti.

Za zmínku ještě stojí příběh V cikánském táboře, v němž autor zabloudil ve vyprávění až do koncentračního tábora v Osvětimi. A podařilo se mu tím vytvořit nejemotivnější příběh celé knihy, kde je smutek zastoupený daleko více nežli horor, což ovšem vůbec nevadí.

Asi nejslabší text čítá absurdních čtrnáct kratších textů souborně pojmenovaných 14 krátkých hororových příběhů. Zde se ukázalo, že úplně krátké texty Mortu Castleovi nesvědčí.

Dalo by se s výčtem a řazením pokračovat dál, ale je přece jen hlavně na čtenáři, aby se se všemi příběhy v této knize seznámil sám. Nalezne zde sice i několik slabších textů, ovšem ze třiceti povídek je to procento opravdu zanedbatelné.

Vydal: Golden Dog, 2023
Původní název: New Moon on the Water (2012)
Překlad: Martin Štefko
Edice: Světový horor (svazek 11)
Obálka: Michal Březina
Grafická podoba: Michal Březina
Počet stran: 372
Vazba: brožovaná
Cena: 399 Kč