Ochránci sampa – dechberoucí sága pokračuje na moři i v džungli

Milada Střítezská přispěla do své velkolepé ságy Ilusie už pátou knihou. Po malé odbočce do minulosti v románu Valgir se do příběhu vrací staří známí hrdinové, a to především tři muži, jež si alateyská královna Sarai vybrala pro speciální a zvlášť obtížný úkol.

Sarai pověřila úkolem svého biologického otce, slavného válečníka a soudce Marca, přetvořeného, bývalého manžela, krále a šamana Perttua, a ve válce téměř umučeného mladičkého kováře Seppa. Aby zachránili svůj milovaný sever, musí jej tato nesourodá trojice opustit. A to i s vědomím, že se do rodné země možná už nikdy nevrátí.

„Hrál jsem na kosti svých předků, rozezníval je, poslouchal jejich vlastní melodii a zušlechťoval ji. Moje ruce se natáhly přes oceán, přes celou tu dálku, ale taky přes všechny věky, hluboko do minulosti. Hrál jsem proti toku času, až k poslednímu tělu, které leželo mimo Tuonelu, mimo všechnu existenci. Až k němu, k Valgirovi.“ (str. 182)

K hlavním hrdinům se přidávají další velmi zajímavé postavy, každá se svým motivem a plánem. Tito lidé jsou bravurně popsaní a zcela uvěřitelní, čtenář si je dokonale představí. Každý z nich má jiný původ i charakter, nejzábavnější je jednoznačně nevyzpytatelný král Arx, který se nezdráhá veřejně prohlásit, že politika je všeobecně uznávanou lží.

Milada Střítezská si s citem jí vlastním vyhrává s různými kulturami, které vždy připomínají některý z existujících starých národů. Dialogy jsou živé, vtipné i dramatické. Dotvářejí pocit, že čtenář sleduje film, nebo dokonce skutečnost, odehrávající se mu před očima. Autorka k dosažení vlivu na čtenáře opět používá procítěné popisy, až lyrické vyobrazení souznění země a člověka, osvědčené a logické postupy. Navíc podobně jako v Dědicích Tuonely popouští uzdu fantasii, již má skutečně velkou, a samozřejmostí je krásný jazyk i stylistika.

„Soudce se vztekle nadechl a chtěl Orenthovi odseknout, ale nakonec usoudil, že nemá cenu plýtvat vztekem na muže, který se dokázal tvářit tak neutrálně, že by se vedle něj styděl i žulový pomník.“ (str. 267)

Pátá kniha Ilusijské ságy je tentokrát užší než všichni předchůdci, což vůbec není na škodu. Příběh je dějově velmi hutný a odsýpá, takže čtenář má po dočtení pocit, že zcestoval celý svět. Celek podtrhuje příjemná grafická úprava a děj dokreslují pěkné ilustrace. Pokud bych přece měla říct, co mi v knize chybělo, byl to sever. Chyběl mi stejně tak bolestivě, jako chyběl i hrdinům…

Kniha Ochránci sampa je, stejně jako celá sága Ilusie, originální, propracovaná a působivá. Snad kvůli nastavení domácího trhu i českých čtenářů ještě stále čeká na své objevení, ale jsem přesvědčená, že její budoucnost bude velkolepá. Už v recenzi na první díl Harfeníci severu jsem psala, že „jsme právě svědky zrodu jedinečné ságy, která by možná obstála i na zahraničním trhu“. Dnes mohu směle napsat, že by obstála zcela jistě, a určitě také jako předloha k velkofilmu či seriálu.

Vydal: Ilusie Publishing, 2022
Obálka a ilustrace: Daniela Dahlien Neumanová
Vazba: brožovaná
Počet stran: 368
Cena: 314 Kč