Lady Mechanika 5 – i Španělsko má svá tajemství

Lady Mechanika je populární komiksová série. Tomuhle vizuálně výstavnímu kousku se dostalo v nakladatelství Argo až nevídané péče, a i když si na prozatím poslední česky vydanou knihu museli čtenáři počkat, stálo to za to.

V pátém svazku Lady Mechanika odcestuje do Španělska, kde si ji najala movitá baronka, aby ochránila jejího syna před démony. Jak se ukazuje, sám nebohý Alejandro ale může nakonec být jedním z oněch démonů. Lady Mechanika je záhy opět konfrontována s nadpřirozeným světem, tentokrát v podobě krvelačných bestií, které se jí pokoušejí namluvit, že s nimi má něco společného. A možná na tom bude zrnko pravdy vzhledem k tomu, že mají stejně rudé oči… Mechanika ale musí nejdřív zabránit tomu, aby Alejandra a jeho přátele zmasakrovala La Madrina – obávaný bubák, jímž rodiče strašili neposlušné děti a který je až podezřele z masa a kostí.

Pokud se čtenáři těšili, že se konečně odhalí něco z minulosti steampunkové dobrodružky a oni se dostanou blíž odpovědi na otázku, kdo je vlastně Lady Mechanika, budou zklamáni. Joe Benitez sice nahodil další udičky a možnosti, jaká by mohla být Mechaničina minulost, ale k žádnému zásadnímu odhalení nedošlo. Stále dokola je to jen samé „možná“ a i přes dílčí střípky z předchozích knih čtenáři nejsou ke složení celkového obrazu o nic blíž.

I přes nespornou líbivost světa a postav, jež ho obývají, začíná být tohle točení v kruhu poněkud únavné. Tajemství halící Mechaniku, táhnoucí se jako červená nit na pozadí všech doposud vydaných svazků, pomalu začíná ztrácet na přitažlivosti, jak Joe Benitez akorát vrství narážku za narážkou, ale na nic neodpovídá. Ačkoliv jsou jednotlivé díly série víceméně epizodní a vyprávěný příběh vždy dojde dovršení (stejně jako v případě pátého dílu s názvem Sangre), pořád napříč svazky existují jistá propojení – točící se především kolem Mechaničina původu –, a proto je absence aspoň dílčích odpovědí už poněkud frustrující.

Joe Benitez nicméně nadále odvádí i tak výtečnou práci, příběh je dynamický a nechybí mu zvraty. V Sangre je navíc hromada akce a vzhledem k názvu i velké množství krve. Autor se opět okrajově zabývá tématem viny a rozhodování o cizím životě v lepším zájmu dané osoby, ale jelikož se v Sangre jedná o Mechaničinu sólo akci, nedochází tu k interakci s ostatními známými postavami a tedy ani k žádnému posunu vzájemných vztahů. Což je, obzvlášť s přihlédnutím k událostem předchozího dílu, škoda.

Tentokrát se v celém svazku jméno literárního a výtvarného otce Lady Mechaniky – Joea Beniteze – objevuje pouze v roli scenáristy a koloristy (a autora prologu), což je patrné hned na první pohled. Vzhledem k tomu, že je výtvarná stránka komiksu tím, co mu dávalo nezaměnitelný punc, místy to poněkud zamrzí. Kresba Briana Chinga (známý je především prací na sérii Star Wars a na DC komiksech) ani Martina Montiela, který se na sérii podílel už dříve, sice nedělá Mechanice ostudu, ale není tak propracovaná a detailní. Zároveň na některých panelech, obzvlášť ze začátku, Mechanika působí spíš dojmem pubertální dívčiny než životem protřelé ženy, kterou až doposud byla.

Pátý svazek Lady Mechaniky s podtitulem Sangre přináší další neotřelé dobrodružství v krásně provedeném steampunkovém světě, ale zároveň nechává napjaté čtenáře hladovět po odpovědích na hromadící se otázky. Uvidíme, s čím Joe Benitez přijde příště.

Vydal: Argo, 2023
Překlad: Richard Klíčník
Vazba: vázaná
Počet stran: 148
Cena: 698 Kč