Slovenské temno – letmý a mrazivý dotek slovenské temnoty

Každé místo oplývá magičností své paměti. Vše dobré, a o to více to zlé, co se na něm událo, zde zanechalo své stigma. Obzvláště vnímaví jedinci jsou schopni tuto energii vycítit a ti tvořivostí vyvoleni se jí navíc dokážou i inspirovat.

To je příběh o vzniku antologie hororových povídek z různých míst Slovenska, vytvořených výhradně slovenskými autory a sjednocených do jedné knihy pod názvem Slovenské temno. Jedná se o mladšího sourozence o rok staršího Českého temna (Golden Dog; 2021), kterého do světa vypustilo slovenské žánrové vydavatelství Hydra na konci roku 2022, pod záštitou značky festivalu HorrorCon. Díky tomu se vlastně zrodil společný česko-slovenský projekt zdárně materializovaný těmito dvěma knihami.

Ve Slovenském temnu, jak už to u antologií Hydry bývá zvykem, dostali rovnocennou příležitost zavedení žánroví spisovatelé s úplnými nováčky. Někteří začínající autoři dokázali opravdu zazářit. Kvalita většiny v knize uveřejněných prací je nadstandardní, pár povídek je průměrných a jedna vůbec nezapadá. O tom ale až později.

Lenona Štiblaríková – Motel posledná nádej
Jedna z hlavních hydřích hlav rozehrála příběh o nenápadném bratislavském hotelu, jenž poskytuje klientům velice netradiční služby. Toho využije muž se ztrátou paměti, kterého přestane bavit žít na ulici mezi bezdomovci. Věří, že mu hotel pomůže vrátit paměť i jeho předchozí ztracený život. Tato otvírací povídka více než dobře splňuje svůj účel a čtenáře navnadí na příběhy následující.

Jozef Harendarčík – Vlci na Šibeničnom vrchu
V tomto příběhu se čtenář dostane do blíže nespecifikovaného historického údobí Slovenska, na vrch, o kterém místní tvrdí, že je prokletý. Zde žije odpadlý kněz Timon se svou čerstvě pojatou manželkou Zlatkou, na svém odlehlém hospodářství. Jak už to však bývá, jejich lásce není přáno, a to hlavně od kočovné rodiny Zlatky, která slibuje pomstu, jen co se do okolí opět vrátí. Ani s dětmi jim není přáno, alespoň do okamžiku, kdy Timon nalezne za podezřelých okolností tři malé chlapce zavázané v pytli, u dominanty místa zvaného Ukřižovaný. O nadcházející tragédii je tím, že ty tři chlapce přijal pár za své, již rozhodnuto. Jedná se o jednu z nejlepších povídek plnou krve a temných gotických motivů.

Radoslav Kozák – Obraz
Gregor se stane poté, co jeho manželka tragicky zahynula při autonehodě, nechtěným vězněm už prakticky zrekonstruovaného domu uprostřed lesů. Od kamarádky dostane dar, který si má vyzvednout shodou okolností v její nepřítomnosti. Ve školním sklepě nalezne obraz a zavěsí si ho v domě. Od té chvíle začne trpět nočními můrami a i za bdělého stavu slyší divné zvuky. Pomalu začíná přicházet na to, že na místních povídačkách ohledně jeho domu je něco hrůzostrašně reálného a souvisí to s historií domu, samotným obrazem i každým, kdo v domě žije. Tato velice zdařilá duchařina s propracovaným příběhem a atmosférou zahřeje každého hororomilného čtenáře. Opět se jedná o jednu z nejlepších povídek sbírky.

Mark E. Pocha – Krv nie je voda
Tento příběh vypráví o velice netradičním vztahu mezi matkou a dcerou. Po porodu dcery se Lola seznámí s tajemným mužem, který ji přitahuje způsobem tak silným, že je schopna opustit rodinu, jen aby s ním byla. Vztah s tímto mužem ji změní dokonce i fyzicky. Přesto cítí mateřské pouto s dcerou, kterou zpovzdálí neustále sleduje a chrání po celý její život. Povídka je víceméně průměrná, autorem konstruované motivy a psychologické aspekty postav tlačené na sílu vyznívají spíše do ztracena.

Katarína Soyka – Seansa
Život na vysoké škole může být nudným, pokud se studenti nedokážou zabavit bouřlivými večírky a toužebnými plány na dobývání srdcí spolužaček. Roman s vidinou zabodování u Olgy souhlasí s účastí při seanci vyvolávání duchů, při které měla být přítomna krom jiných dívek i jeho vyvolená. To, co následovalo poté, otřáslo nejen Romanovým materiálním viděním světa, ale i celou jeho existencí a stává se bojem o holý život i duši. Povídka od další důležité hlavy Hydry je napsaná opravdu mistrným způsobem se silnou a ze stránek přímo dýchající temnou atmosférou.

Henrich H. Hujbert – Keď padne hmla
Leo prožil strašlivou ztrátu, když při nehodě v kočáru taženém koňmi přišel o milovanou manželku. To jej změnilo a dal si za úkol pomáhat zmateným duším na onen svět, předtím než je polapí, pozře a zničí temnota. Nebo si to alespoň myslí, neboť pravda může být opravdu jiná. A tak prochází po okolí a hledá povětšinou duše zemřelých náhle a násilně. Ty na svou smrt opravdu připravené nebyly, a proto také nemohou jen tak opustit tento svět. Při tomto bloumání se nakonec dostává i na stopu vraha. Jedná se o další atmosférický duchařský příběh, který čtenáře určitě popisy nudit nebude a s největší pravděpodobností i závěrem potěší.

Milan Tichý – Čo drieme v temnote
Partička chlapců si lehkovážně hraje na válku v opuštěném rozestavěném nákupním centru. Jeden z nich vlivem nepozornosti propadne o patro níž do suterénu, kde by dospělý člověk hledal jen potkany a prosakující spodní vodu. Pro malého chlapce je vnímání okolního světa jiné a okamžitě pocítí přítomnosti něčeho zlověstného, co se k němu začne pomalu přibližovat z hluboké temnoty. Naštěstí je objeven a zachráněn svým starším bratrem. Přesto, jako by to co jen vytušil v onom podzemí si ho označilo a přivlastnilo a rozhodně se ho nehodlalo vzdát. Naprosto typická kingovská žánrovka na slovenský způsob, potěší nejednoho hororového čtenáře.

Lukáš Polák – Muž v mokrom odeve
Opět se dostáváme do historie, nejspíš do období Rakouska – Uherska, kdy se do poklidné vísky vrátí dlouho pohřešovaný šlechtic ověnčený mnoha děsivými povídačkami a legendami. Prostý lid v jeho příchodu vidí špatné znamení a opravdu se nad jejich životy začne stahovat smyčka strachu a hrozby ztráty toho nejcennějšího – vlastního života. Lovecraftovsky pojatá postava vodníka? Proč ne. Autorovi se tomu navíc podařilo dát napínavou atmosféru v dobrém příběhu.

Ivana Molnárová Dubcová – Sestry
Po tragické nehodě své tety přijíždí Ondrej na její pohřeb a chce se podívat na přislíbenou pozůstalost v podobě plně zařízeného bytu. Ještě na pohřbu jeho pozornost zaujme křehká blondýnka Ema. Nejen kvůli ní, ovšem hlavně kvůli ní se rozhodne nějaký čas zůstat. Dokonce navštíví i místní zříceninu, která na všechny lidi působí vlivem své pohnuté minulosti, na někoho méně, na jiného více. Právě Ondrej je tím, na koho zapůsobí víc, a tak se začne rozplétat asi nejlepší příběh v celé knize. Obrovským bonusem jsou úžasně vykreslené postavy, z nichž ani jedna není ani v nejmenším normální.

Patrik Slanina – Helement
Student medicíny v prázdném autobusu tráví sváteční zimní čas cestou za rodiči. Než autobus neodvratně zapadne na zasněžené a neudržované silnici kdesi v zemi nikoho mezi lesy, nastoupí do něj stařenka. Navíc se začíná stmívat. Stařenka dostane blouznivý záchvat, po němž ztrácí vědomí. Její chování vzbudí pozornost řidiče, který není místní a nezná legendu, do které jej barvitě zasvětí právě student. A jelikož na místě, kde uvízli, není signál, aby si zavolali pomoc, musí vyrazit do zasněžené noci. Jedná se ovšem o pokus záchrany, anebo má někdo jiné úmysly? V tomto případě zmatečná forma vyprávění výrazně ublížila obsahu jinak poutavého příběhu.

Miro Švercel – Prdimucha
Po okolí se začíná ztrácet dobytek, a dokonce i lidé. Do pátrání se zapojí i manželé Fonfa s Pištou. Pro Fonfu je to možností přiblížit se z jejich samoty místní komunitě v nedaleké vesnici. Ovšem jak už to bývá, vše končí úplně jinak, než si původně nešťastná žena malovala. A strůjce všeho zla a neštěstí je blíže, než by jí bylo milo. Navíc ani po jeho odhalení není všemu utrpení konec. Naopak zkoušky víry a vytrvalosti teprve začínají. Zdokumentovaný příběh autentického slovenského upíra? Ano! V tomto příběhu se mísí zdokumentované události s imaginací autora a daly vzniknout zdařilému dílku.

Andrej Oško – Hlad na Dunaji
Povídka je zasazena do hlubokého středověku, kdy Evropu zachvátil hladomor vedoucí lidi k opravdu zoufalým činům. Nad tím, aby se toto šílenství nedostalo za hranice Uherska, bdí vojenská posádka na Devínském hradě spolu s církevním inkvizitorem. Nekončící příliv utečenců jen připravuje půdu pro příchod přímo biblického symbolu apokalypsy, kterému je velitel posádky spolu s inkvizitorem nucen čelit. Naturalistické líčení příběhu spojené s bezvýchodnou beznadějí a prodchnuté biblickou tematikou opravdu funguje a přináší čtenáři další velmi solidní příběh.

Kristína Lenart – Chronológia ducha číslo dva
Odhalování římských vykopávek v Iži u Komárna v prvním desetiletí dvacátého století je pro amatérskou archeoložku Kláru Ďuranskou smyslem jejího života. Vše se pro ni zkomplikuje, když mecenáš výzkumu chce vedoucí pozici na vykopávkách oficiálně předat kompetentnější osobě v podání historicky reálné osobnosti Jánose Tóth-Kurucze. I s viděným duchem nad vykopávkami přicházejí komplikace. Mezi Klárou a Jánosem se po počátečních rozepřích začne vyvíjet romantický vztah. To je největším kamenem úrazu tohoto příběhu. Není ani tak špatně napsaný, ba právě naopak. Do této antologie však svým vyzněním vůbec nezapadá. Daleko více by vynikl v nějaké YA žánrové antologii. Ovšem v této sbírce působí nepatřičně.

Vydavatelství Hydra opravdu nezklamalo a připravilo v podobě Slovenského temna vskutku reprezentativního sourozence Českého temna. Až na jeden přešlap nabízí čtenáři knihu plnou originálních a temnotou prostoupených příběhů, jejichž kvalita ani nijak zvlášť nekolísá a udrží si pozornost čtenáře od začátku až po ten hořký romantický závěr, kde tedy padne pomyslná kosa na kámen.

Navíc jsou jednotlivé povídky okrášleny více než povedenými ilustracemi od Andreje Práznovského. Jen v jediném případě vyšla ilustrace až příliš tmavá, takže si čtenář musí domýšlet to, co je na ní přesně znázorněno. Ovšem i to k významu temna patří a po přečtení povídky s tím nemám problém. Každopádně kresby dotvářejí celou antologii a s příběhy nadmíru fungují.

Knihu navíc zdobí minimalisticky stínově pojatá obálka Zuzany Kiri Droppové, která konceptem neprostupného močálu, v němž na nerozvážného poutníka čeká jen zhouba, ukázala, jak se dá udělat tematická obálka i za použití minima barev.

Jedná se o knihu, kterou křtila na FénixConu 2022 sama Temnota, což by na potenciálního čtenáře mohlo udělat ten pravý dojem a tím si získat jeho pozornost. Rozhodně stojí za to po této knize sáhnout a přesvědčit se, že slovenský horor má rozhodně co nabídnout nejen slovenskému čtenáři. A tak vzhůru do záhuby, kterou nic nekončí!

Vydala: Hydra, 2022
Obálka: Zuzana Kiri Droppová
Ilustrace: Andrej Práznovský
Vazba: brožovaná
Počet stran: 368
Cena: 27€ / 639 Kč (na Martinus.cz)