WESTWORLD: Volba – restart, nebo konec?

Všichni známí hrdinové mají nové identity, nové životy, zdá se, že se dočkali zaslouženého klidu a nového začátku. Jenže jak už diváci vědí z předchozí řady, karta se obrací, pány tvorstva se stávají androidi.

 

„Všechno, co vidíme nebo se nám zdá, je jen snem ve snu.“ E. A. Poe

Ve čtvrté řadě se vrací všechny známé postavy, vrátí se dokonce jedna z prvních dvou sérií a přibyde i několik nových, stále však vzájemně provázaných. Tvůrci prakticky rozehrávají celý příběh znovu, jen s obrácenými podmínkami – myšlenka pomsty je zde dovedena k dokonalosti.

Hodně, a možná dost prvoplánově sázejí na divákovu nostalgii několika návraty na Divoký západ a použitím krásných kostýmů (na garderobě celého seriálu se vystřídalo šest návrhářů a návrhářek, pro srovnání mnohem delší a bohatší Hra o trůny měla pouze dva) i vzpomínek. Dějově pak Lisa Joy a Jonathan Nolan nevyhnutelně první řadu prakticky kopírují. Ale dojde i na dost zajímavých zvratů, objeví se citová vzplanutí a moře drastických scén.

Kvalitou děje a scenáristicky Volba osciluje někde mezi úrovní druhé a třetí řady. Ačkoliv se hrdinové dočkají hned několika realit, jejich zápletky se odvíjí poměrně srozumitelně. Přesto bych pro větší kompaktnost a lepší orientaci při sledování doporučovala nedělat mezi jednotlivými epizodami velké prodlevy, nejlépe shlédnout celou sérii najednou. Opět se tu notně filosofuje na atraktivní témata, některé myšlenky jsou velmi inspirativní, jiné notoricky známé. Tady si mohou tvůrci postesknout: „škoda, že Matrix byl první“. A je to tak, Volba sice v žádném ohledu nepřekonává Labyrint, lepší než většina pokračování fenoménu Matrix je ale určitě.

Herecky si seriál tentokráte pro sebe sebrali oba padouši – jak Charlotte Hale (Tessa Thompson), tak Muž v černém (Ed Harris) chytili druhý dech a jejich představitelé si to patřičně užívají. Oni možná sami sebe překonali. Slušné výkony podává i Aaron Paul v roli Caleba (i ten je zde lepší než v uplynulé řadě, možná i pro to, že se s ním scenáristé tedy rozhodně nemazlili). Thandie Newton spíš než hrdinku z Matrixu už připomíná Sarah Connorovou, kterou jí lze mnohem snáze věřit. Dolores – zde po většinu děje Christina (Evan Rachel Wood) zůstává tak nějak v jejich stínu, kde prostě postává, vzpomíná, přemýšlí a vymýšlí…

Co se týká vizuální stránky, příjemně působí jakési prosáknutí děje první série do famózních futuristických kulis a nutno přiznat, že architektura je originální a vymazlená do všech detailů. K celkovému pozitivnímu zážitku přispěje opět působivý soundtrack hudebního génia Ramina Djawadiho.

Ale ber jek ber, to prvotní kouzlo prostě nenávratně vyvanulo a je jedině dobře, že byl seriál ukončen.

Domovská stanice: HBO
Země původu: USA
Premiéra 1. řady: 3. 10. 2016
Délka epizody: 55 minut
Počet epizod: 4 řady, celkem 36 epizod
Hrají: Evan Rachel Wood, Ed Harris, Luke Hemsworth, Thandie Newton, Jeffrey Wright, Aaron Paul, Tessa Thompson