Petr Heteša: Universalchymie

Když je někdo moc zvědavý a strká nos tam, kam nemá, obvykle přes něj dostane. Přitom nedráždit hada bosou nohou je dobré pravidlo. O tom se přesvědčí Terry Trent, hrdina Hetešova románu Universalchymie.

Terry Trent je spolumajitelem, správcem areálu a provozovatelem baru v univerzitním multifunkčním zařízení zvaném Továrna. Skrývá se v něm vše, po čem běžný student touží: od hodinových žlutých pokojů přes bar, tělocvičny, bowling, fitness, dílny, ateliéry, výstavní sály a koncertní pódia až po doupě počítačových mágů. Bohaté mimoškolní aktivity se vstupem pouze na studentskou kartu.

Terry je také mnohofunkční, kromě výše zmíněného živobytí má schopnost čtení krve – stačí natáhnout do jedné injekční stříkačky DC4 a do druhé krev – a zpověď může začít. A tak to všechno začalo – jedněmi neuvěřitelnými vzpomínkami a zvědavcem, který šťoural do vosího hnízda. Odteď říkejme Terrymu Neo, čeká ho parádní Matrix, nejistota a ztráta pevné půdy pod nohama. Všechno je jinak, nesedí detaily a falešný svět postrádá logiku. Hrdina se pohybuje na tenkém ledě, co se může každou chvíli prolomit, zvláště když jedná dost zbrkle a bezmyšlenkovitě.

Jedna jistota a pevný záchytný bod ve zdivočelém vesmíru ale existuje. Když je nejhůř, stačí sáhnout po osvědčeném léku na všechno – tím je Jack Daniels. Není to jediná z tradičních jistot, co Petr Heteša čtenáři poskytne: nechybí příhradové nosníky, popisy architektury, hodně alkoholu, holky s kočičíma i obyčejnýma očima, drogy a samozřejmě camelky (nemůžu si pomoct, Terry mi připomíná Jerryho z oblíbené knihy Sex, drogy & cyb’n’roll).

Ovšem jedna kulisa se změnila – tentokrát dějištěm není Baltimore, ale Birmingham a má to magický důvod. Trent je na rozdíl od Hetešových předešlých hrdinů chlapík náročný, a tak si rád vychutnává i jiné kvalitní alkoholické nápoje než jen zázračného JD. Je libo víno s říznou a svěží vyváženou chutí, v závěru s pocitem lehkýho perlení či mladej dobře vyváženej koňak s ovocnou vůní a chutí živě kořeněnou? Čtenáře čeká skvělé pití přímo od znalce.

Universalchymie je, stejně jako Hetešovy předešlé knihy, velice čtivá, se sympatickým, mírně nevyzrálým protagonistou, který nešetří sebeironií, ale šetří – pro autora typickými – vtipnými hláškami. Tentokrát se autorova vždy velmi bujná fantazie opravdu urvala ze řetězu, příběh je jeden velký překombinovaný chaos, nabitý časově prostorovými paradoxy. Přitom i s pouhým čtením krve by si Terry užil spoustu legrace.

Začátek sliboval dosud nevídané fantastické počteníčko a byla jsem z něj opravdu nadšená. S blížícím se koncem příběhu ve mně narůstala nejistota, stránky ubývaly a hodně otázek zůstalo nezodpovězených. Možná je chyba na mé straně, protože jak sám autor na sebe prozradil, ze všeho nejdříve má daný konec, ke kterému nechává vše směřovat.

Novinka z pera zkušeného veterána žánru nabízí především lehkou zábavu, kniha se čte doslova sama, zhltnete ji jako malinu. Pro fanoušky Petra Heteši je Universalchymie sázkou na jistotu. A nenechte se odradit obálkou, ten vousatý tatík jistě není playboy Terry, mající sexapealu na rozdávání.

Vydal: Brokilon, 2022
Obálka: Lukáš Tuma
Vazba: brožovaná
411 stran / 348 Kč