Se Zuzanou Hartmanovou o Bouřném úsvitu a dalších plánech

Při příležitosti vydání románu Bouřný úsvit, závěrečného dílu fantasy trilogie Krysy apokalypsy, jsem vyzpovídala spisovatelku Zuzanu Hartmanovou.

 

Zuzana Hartmanová má na svém kontě kromě fantasy trilogie Krysy apokalypsy, která vyšla v nakladatelství Host (2020-2022), ještě povídkové romány Noční labuť a Perutě noci (2017 a 2019, Gorgona Books) a několik povídek. Píše recenze pro web Děti noci (pod přezdívkou Daletth), je maminkou dvou holčiček, a než v květnu 2018 odešla na mateřskou dovolenou, pracovala v Městské knihovně v Praze.

Kdy a jak přišel nápad na Krysy apokalypsy?

Krysy apokalypsy vznikly z různé řady dílčích motivů. Původní nápad je z ledna 2016, ale tam zatím zůstalo jen u prologu a první kapitoly – svět byl na vysvětlování příliš složitý, a tím by se rozmělnila atmosféra, na níž má tenhle příběh stát. A tak jsem místo toho ten samý rok napsala povídku Požírač blesků, která získala druhé místo v literární soutěži Vidoucí a stala se nakonec jednou z hlavních dějových linek prvního dílu Krys.

V téhle povídce se také objevila zmínka o bohu smrti Corvovi, jehož příběh se mi v hlavě rozvinul sám od sebe už během psaní Požírače blesků. A finálním dílem skládačky byla jedna skladba, díky níž vznikla postava Garifa Ungaara. Chvíli jsem váhala, co s tím vším, ale nakonec jsem si řekla, proč to nedat společně do jedné knihy?

Než jsi začala psát, znala jsi příběhový oblouk Krys apokalypsy, jak se to bude zhruba vyvíjet, jak to skončí, kdo přežije, nebo jsi to tvořila postupně?

Měla jsem v hlavě pár hlavních bodů, o nichž jsem věděla, že si jimi musí příběh a postavy projít, aby se dostaly k závěru, který jsem jim připravila. Ale velká část všeho mezitím jsou spíš věci, co jsem vymýšlela za pochodu.

Samozřejmě existuje celá řada scén, které jsem měla promyšlené dlouho dopředu, aniž bych tak úplně věděla, kam přesně je dám – především takové, co rozvíjely postavy a jejich vztahy. Ale všechno to do sebe nakonec hezky zapadlo.

Jak vymýšlíš postavy, jejich vzhled a charakter? Máš pro ně v někom předobraz?

Tak tohle je tedy záludná otázka! Mám pár svých oblíbených archetypů, které vždycky do příběhu propašuju, ale co ovlivňuje třeba jejich vzhled, to nemám páru – většinou se tak nějak v mé hlavě objeví a jsou už kompletní, aniž bych si všimla, jak k tomu došlo.

Předobraz z reálného světa pro svoje postavy nemívám – nebo přinejmenším ne záměrně.

 

Jelikož máš v příběhu několik dějových linek, které se odehrávají zároveň a občas propletou, zajímalo by mě, jak ty části skládáš za sebe. Tedy jestli ta výsledná podoba v knize odpovídá tomu, jak to píšeš, nebo to rozděluješ na jednotlivé úseky až při dokončování rukopisu.

Pokud pominu v první knize linku z těžařské osady, která odpovídá povídce Požírač blesků, tak jsem Krysy apokalypsy psala tak, jak je to v knize. Tedy všechny dějové linky se proplétaly rovnou při samotném psaní.

Teď ale pracuju na jednom příběhu, kde jsem zvolila jiný postup – míchá se tam hodně minulost s přítomností a každou tu linku si píšu zvlášť a až pak je skládám podle potřeby do výsledného textu. Uvidíme, co se mi nakonec osvědčí víc.

Noční labuť se odehrává v Accadu, Krysy apokalypsy na Leru. Mají tyto světy něco společného (časově, prostorově, magicky)?

Mají toho společného spoustu. :) Jedná se totiž o dva kontinenty jedné planety. A jelikož je magie společná všem mým kontinentům (ano, mám jich víc – ďábelský smích), tak to, co se děje momentálně na Leru, ovlivní i všechno kolem.

S časem je to složitější, ale už v samotné Noční labuti – především v druhém dílu Perutě noci – se s určitými problémy ohledně magie pracuje.

Vychází závěrečný díl trilogie Krysy apokalypsy, a jelikož jsem Bouřný úsvit už přečetla, musím se zeptat… Napíšeš pokračování?

Mám v plánu dvě volná pokračování. První definitivně uzavírá linku jedné z postav, která na konci Bouřného úsvitu zůstala otevřená. A druhé rozvíjí dál některé další události (a kdoví, kam nás to zavede…). Kdy je ale napíšu a zda vůbec vyjdou, to je zatím ve hvězdách.

Nedávno ses na Facebooku zmínila, že jsi dopsala další rukopis. Můžeš prozradit, o co jde?

Vrátila jsem se do Accadu a dala dohromady další povídkový román. Tentokrát se bude týkat mých milovaných minotaurů. Je to text, který je na světě už dlouho, ale teď prošel kompletním přepracováním – a výrazným rozšířením – a je plný prima věcí. Bude to hodně o pomstě a cti, o tradicích, o změně, o politice… Nechybí ani trocha mystiky a přiměřené porce patosu.

Už máš naplánovaný křest Bouřného úsvitu, kdy a kde se bude konat? Případně nějaké další knižní akce, kde by tě čtenáři mohli ulovit a nechat si knihu podepsat?

Ano, křest je už naplánovaný – a sice na středu 26. 10. v Praze, v knihkupectví Fantasya. Bude to literární akce roku! :-D Budeme totiž křtít všechny tři díly najednou, protože ani u jednoho z předchozích dílů se křest vzhledem k událostem neuskutečnil, tak aby knihy nebyly ošizeny.

 

A co se týče dalších akcí – snažíme se spolu s pár dalšími autory nakladatelství Host dohodnout besedu na brněnském Fénixconu, tak snad to klapne. Já sama bych se ráda podívala na Humbook, a i kdybych tam byla jako běžný návštěvník, záložky a krysí razítko beru na podobné akce vždycky s sebou – co kdyby náhodou. :)

Autorku můžete najít na:
www.hartmanovazuzana.cz
www.facebook.com/hartmanovazuzana/
www.instagram.com/zuzana_hartmanova

Fotografie: Nakladatelství Host, archiv autorky.