Larry Correia & Sarah A. Hoyt: Ochránce (Lovci monster 7)

Příšery si nikdy nenechají ujít příležitost ochutnat dobré lidské maso, pořídit si pár zhypnotizovaných otroků nebo shromáždit dechberoucí sbírku temných artefaktů. Mezi nimi a nevinnými obětmi, které o existenci netvorů nemají ani nejmenší tušení, stojí kromě vládních agentur i soukromé společnosti. Jednou z nejlepší v oboru jsou američtí Lovci monster s.r.o.

Firmu Lovci monster založila rodina Shacklefordova před několika generacemi. Nyní nastal čas na sólovou operaci Julie Shackleford – Pittové, která si užívala krásy a radosti mateřské dovolené. Nejzkušenější zaměstnanci společnosti Lovci monster s.r.o. podnikají velkou akci na Severním ostrovu v Rusku. Nejsou v tom sami, asistují jim další lovecké společnosti z celého světa (dočtete se o tom v knize Lovci monster – Invaze), které tam poslaly ty nejlepší lovce ze svých řad.

Julie Pittová, známější pod svým dívčím jménem Shacklefordová, musela zůstat doma, zatímco do Ruska vyrazili její manžel Owen Pitt a „rodinný přítel“ Earl Harbinger. Julie vede zatím celou rodinnou firmu a stará se o maličkého synka Raye. Naštěstí na základně nemá problém sehnat opravdu zvláštní chůvy, které jí na syna dají pozor. Všechno se změní po nečekaném napadení během rutinní návštěvy u přeživšího z nadpřirozeného incidentu. Její nový protivník vystupuje pod jménem Bratr Smrt a ví, že Julie získala schopnosti Ochránce a byl jí svěřen prastarý artefakt Kamareš Yar. Vydala by Julie artefakt monstru, aby ochránila svého syna Raye?

Obvykle bych lidi nevarovala, aby nešlápli na minu, ale bála jsem se, že by sem mohl zabloudit Owen nebo někdo jiný, kdo by ani netušil, co se tady skrývá. Obzvlášť Owen měl talent nacházet věci, které neměly být nalezeny, a lézt na místa, kde ho nikdo nechtěl. Proto jsem musela udělat preventivní opatření. (str. 72)

Julie patří k několikáté generaci lovců monster a dělá čest rodinné tradici Shacklefordů.  Získala nadpřirozené schopnosti Ochránce, ale především je lovcem a velmi nasranou matkou, která se bojí o syna. Nemůže spoléhat, že ji zachrání někdo jiný. Úplně stačí, když jí dodají dostatečně kvalitní arsenál a výstroj. S monstry si poradí sama, obzvlášť teď, když je její milovaný manžel nezvěstný na vlastní pekelné misi. Julie udělá všechno, aby syna získala zpátky, a rozhodně u toho poteče krev. Hektolitry nelidské krve.

Ochránce vychází jako sedmý román (ale osmá kniha, protože existuje sbírka povídek Lovci monster: Z archivu) v hlavní sérii Lovci monster. Největším tahounem série je Owen Pitt, Juliin manžel, ale své akční sólovky se dočkal i vlkodlak Earl Harbinger nebo smrtonosný agent Franks z UPKM. Teď se vlastním akčním dobrodružstvím může pochlubit i Julie.

Na rozdíl od předchozích hlavních postav je Julie žena, a tak se není čemu divit, že na knize s Larrym Correiou spolupracovala i spisovatelka Sarah A. Hoyt, která kromě fantasy a sci-fi píše i historické romány či detektivky. Společně na stránkách Ochránce oživili postavu neohrožené a tvrdohlavé ženy, která dokáže být milující a mateřská, ale i krvelačná a pomstychtivá. Tak odhodlaná, že monstra z Německa, Francie a Portugalska na její návštěvu Evropy opravdu dlouho nezapomenou.

Spolupráce spisovatelů se povedla, protože Juliin vypravěčský hlas zní jinak než Owenův nebo Franksův a dostatečně žensky. Ovšem taková Kate Daniels, hlavní hrdinka stejnojmenné akční urban fantasy série, působí mnohem realističtěji i se vším mácháním mečem a magií. Kromě Julie prostor dostanou i další postavy jako Pan Popelnice ochotný chránit Králíčkova Králíčka, evropští lovci či Juliina matka – upírka Susan.

Ochránce není vhodný díl pro toho, kdo se sérií ještě nemá žádné zkušenosti, ale představuje úplný poklad pro čtenáře obeznámené s těmi správnými loveckými technikami. Monstra stále zůstávají skryta běžným smrtelníkům a většina příběhu se tentokrát odehrává v úplně nových lokacích, v Evropě, což přináší i nová a neokoukaná monstra. Julie kromě boje nahlédne i do tajů šedé ekonomiky světa příšer a zjistí, že některé věci jsou zatraceně příliš komplikované.

Ochránce kvalitativně nevybočuje ze zbytku série, ale stejně jako sólovky Earla a Frankse je dynamičtější, akčnější a příběh odsýpá a nezdržuje se popisy či oddychovějšími pasážemi. Ochránce má možná dokonce to vůbec nejrychlejší tempo vyprávění v celé sérii. Některé situace a pasáže jsou asi až moc přehnané i na tuhle akční fantasy sérii. Julie jako hlavní hrdinka nezarmoutí a neudělá ostudu, ale zkrátka tu chybí ten týmový černý humor, co se objevuje v prvních dílech. Ochránce ovšem není poslední díl Lovců monster :-)

Ukázka

Vydal: Fantom Print, 2021
Překlad: Jakub Mařík
Obálka: Petr Willert
Vazba: brožovaná
352 stran / 359 Kč