Bill Willingham: Mláďata v zemi hraček (Mýty 18)

Mýtov býval utajenou částí New Yorku, jejími obyvateli byli skoro nesmrtelní exulanti z magických a pohádkových světů. To bylo dřív, než si v jeho troskách postavila temný hrad jedna prastará síla. Nyní se tam dřívější obyvatelé vracejí. Mezitím ve Vlčím údolí postrádá Sněhurka dvě ze svých sedmi dětí.

Osmnáctá kniha ze série Mýty nese poetický a něžný název Mláďata v zemi hraček. Na žádné roztomilé dětské hry v zábavním parku nebo vyhlášeném hračkářství tu ovšem čtenáři nenarazí. Právě naopak. Mláďata v zemi hraček jsou morbidnější příběh, než je v sérii zvykem. Wolfi a Sněhurka mají se svými sedmi dětmi plné ruce práce. Ostatně jsou to magicky nadaní potomci Velkého zlého vlka s geny Severního větru, jež mají za matku jednu z nejkrásnějších a nejschopnějších Mýtů. Zkrátka osmiletá Mláďata. Z Winter se stal Severní vítr v zácviku. Někteří sourozenci jí závidí a jiní touží po troše pozornosti. Tereza našla pod vánočním stromečkem zvláštní lodičku, která ji jednoho dne vzala na plavbu do jiného světa, do Dálné Mattagonie neboli Země hraček a odhozenců, kde ji místní obyvatelé zvolili svojí královnou. Ztracenou sestru se vydává hledat Darien, nejtroufalejší ze sourozenců, který se snaží stát skutečným vůdcem smečky.  Mezitím se do opuštěného hradu pana Temného vracejí bývalí obyvatelé Mýtova a nacházejí v něm nejedno překvapení.

Osmnáctý grafický román ze série Mýty obsahuje sešity 114 až 123. Scénář nenapsal nikdo jiný než Bill Willingham. Kresba hlavní části patří Marku Buckinghamovi a bonusový příběh kreslil Gene Ha.  Hlavní příběh Mláďata v zemi hraček tvoří osm kapitol. Bonusový příběh Hrátky s osudem má části dvě, na první pohled se liší kresbou. Hlavní roli v něm hraje oblíbený Wolfi v dávných časech, kdy byl opravdu tím Velkým zlým vlkem, který na potkání požíral pocestné, tyranizoval vesničany i ostatní lesní stvoření. V těchto časech se stalo něco, co změnilo jeho budoucnost.

To, že se pro Terezu, dceru Sněhurky a Wolfiho, chystá dobrodružství, bylo patrné už v předchozí knize, ale to, co si pro ni připravil Bill Willingham, předčilo i nejdivočejší temné sny a fantazie. Opět tím čtenáři připomíná, že Mýty jsou sice tvořeny obyvateli z bájných a pohádkových světů, ovšem jejich životy nejsou pořád veselou pohádkou, ale i bojem o život, který si všedňáci (obyčejní lidé) nedokážou představit. Hodně prostoru dostávají i její bratři Darien, Ambrož, nejučenější ze sourozenců. Směřování hlavního příběhu se přesouvá pozvolna z původní generace Mýtů na jejich potomstvo, jestli to však bude trvalejší záležitost, to se teprve uvidí. Mláďata jsou rozhodně skupina sourozenců, kteří podobně jako jejich rodiče zanechají v magických světech hlubokou stoupu. Budou bohy, budou netvory, nebo normální rodinou?

Mláďata v zemi hraček jsou už osmnáctou komiksovou knihou série, což opravdu není nejvhodnější místo, kdy naskočit do skvělého příběhu pro dospělé. Chce to začít od prvního dílu Legendy v exilu, který u nás vyšel už v roce 2008. Od té doby bylo na barevných stránkách odvyprávěno mnoho kvalitních příběhů o postavách jako Krásný princ, Sněhurka, Popelka, Zlý vlk a mnoha dalších. Někteří hrdinové se dočkali šťastného pohádkového konce, ale jiní se ze stránek (možná dočasně) vytratili nebo padli hrdinskou smrtí. Příběh zatím nekončí, ale směřuje dál a Bill Willingham má určitě připraveno nejedno nečekané dobrodružství.

Vydal: CREW, 2021
Překlad: Ľudovít Plata
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
Cena: 599 Kč