Ransom Riggs: Podivné město (Sirotčinec slečny Peregrinové 2)

Šestnáctiletý Jacob Portman nedávno zjistil, že fantastické příběhy jeho dědečka Abrahama byly pravdivé. Skutečně existuje velšský ostrov, kde se nachází tajuplný sirotčinec slečny Peregrinové, v němž žijí podivné děti.  Navíc se Jacob dozvěděl, že i on patří mezi ně, a dokáže vidět netvory a stvůry, kteří děti pronásledují a zabíjejí.

Riggs_Sirotcinec_PodivnemestoJacob a ostatní podivné děti opustili bezpečí časové smyčky i ostrova a vydávají se do Londýna, kde snad přijdou na způsob, jak zachránit ředitelku Almu Peregrinovou. Slečna Peregrinová je ymbrina, bytost, která na sebe může vzít podobu ptáka a vytváří časové smyčky. Po traumatických událostech, kdy byla unesena netvory, kteří ji chtěli použít pro své zvrhlé a nebezpečné pokusy, a na poslední chvíli zachráněna, uvízla ve své ptačí podobě.

Podivné město začíná přesně tam, kde první díl Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti skončil. Čtenář je tak vržen přímo doprostřed děje, který je o dost dobrodružnější a akčnější než úvodní román. Píše se rok 1940 a světem otřásá 2. světová válka. Podivné děti zažívají různá dobrodružství na cestě do Londýna i v něm, navštíví jiné časové smyčky a seznámí se s dalšími podivnými lidmi i zvířaty. Navíc je pronásledují netvoři a stvůry. Jacob se snaží za pochodu pochopit a ovládnout své schopnosti vidět a zabíjet netvory a dozvídá se stále víc informací o podivném světě, v němž se ocitl.

Podivné děti ze sirotčince slečny Peregrinové se staly stejně důležitými postavami jako sám Jacob. Čtenář tak konečně může lépe poznat Emmu ovládající oheň, neviditelného Millarda, mrzouta Enocha, který dokáže oživovat neživé věci, nadlidsky silnou Bronwyn nebo levitující Olivu a další podivné děti. Jednotlivé charaktery autor pečlivě propracoval, proto navzdory své podivnosti hrdinové působí velmi reálně. Jediný, kdo stále zůstává záhadou, je slečna Peregrinová.

Pro čtenáře, kteří by se ve všech těch podivných i nepodivných lidech neorientovali, jsou hned na začátku knihy zveřejněna jména postav společně se stručnou charakteristikou a výřezy z černobílých fotografií. Fotografie v románu Podivné město se stávají součástí příběhu, protože ukazují konkrétní scény z knihy. Nejsou tak bizarní a tajuplné jako v prvním dílu. Dobové fotografie pořízené za války ale umocňují tísnivou atmosféru.

Ransom Riggs má výrazově bohatý styl psaní, který je ale velmi čtivý a svižný. Dobrodružná zápletka rychle ubíhá, nechybí překvapivé zvraty a odhalení. Příběh se odehrává na pozadí druhé světové války, proto se v něm objevuje násilí a utrpení. To vyvažuje jemná romantická linka. Něžný cit mezi Jacobem a Emmou se postupně rozvíjí a prohlubuje. Nejde ale o žádnou přeslazenou romanci, ale o citlivý vztah na pozadí děsivých a nebezpečných událostí.

Ransom Riggs napsal promyšlený, poměrně temný příběh s propracovanými charaktery a pořádnou porcí nebezpečných dobrodružství a překvapivých zvratů. Přesto Podivné město není knihou pro každého. Ti, kdo mají rádi dramatičtější příběhy nebo válečnou tematiku, si ale přijdou na své. Samotný konec je natolik nečekaný a otevřený, že čtenář bude mít chuť okamžitě sáhnout po dalším dílu, který by měl vyjít již brzy.

Ukázka

Vydala: Jota; 2014

Koupit knihu