Kendare Blake

Kendare Blake znají čeští čtenáři jakou autorku duchařské dilogie Anna krví oděná a Dívka z nočních můr, kterou u nás vydalo nakladatelství Baronet.

Kendare-BlakeKendare Blake se narodila v Soulu v Jižní Koreji. Později se s rodiči přestěhovali do Spojených států. Vystudovala ekonomii na Ithaca College, kde získala bakalářský diplom. Magisterský titul získala v oboru kreativní psaní na univerzitě Middlesex v Londýně. V současné době žije a píše ve Washingtonu. Je vdaná a má dva kocoury, kteří se jmenují Tybalt a Mojo Jojo. Tybalt se dokonce objevil v jejích knihách. Také vlastní koně jménem Lassie, tu má ale na farmě, kam dojíždí.

Má ráda všechna zvířata, takže kvůli nim brzdí a zastavuje auto. Největší zvíře, s nímž se nedobrovolně střetla, byl jelen, který to bohužel nezvládl; nejmenší byla myš, která to přežila, ale zotavovala se celou věčnost. Z nebezpečné křižovatky také zachránila tři želvy.

Zájem o psaní se v ní probudil ve chvíli, kdy začala číst. Podle jejích slov byly příběhy v knihách lepší než skutečný život – a pořád jsou. Když jí bylo třináct, propadla knihám od Stephena Kinga a Anne Riceové. O rok později ke svým oblíbeným autorům přidala i Breta Eastona Ellise, u něhož obdivuje jeho schopnost probouzet v lidech morálku.

Když zrovna nepíše nebo nečte knihy, tak se zajímá o gastronomii, zkouší nové recepty a přemýšlí, co si má počít se životem. Také ráda běhá, chodí na túry, hraje tenis a sleduje v televizi Big Cat Diary. Mezi její zájmy patří řecká mytologie, krvavé červené maso a  veganství. Má ráda francouzskou kuchyni, omáčky a mléčnou čokoládu. Jejím oblíbeným dezertem je čokoládový dort s bílou polevou.

Píše fantasy zaměřenou na mladé čtenáře (youg adult fantasy). Její knihy Anna krví oděná a Dívka z nočních můr v sobě měly prvky hororu, chystaná trilogie Válka bohyň je pro změnu založená na řecké mytologii. Její první román s názvem Sleepwalk Society se ale odehrává v prostředí vysoké školy, takže se dá zařadit do žánru new adult.

Blake_Anna krvi odenaTvorba:

Anna krví oděná
1. Anna krví oděná (Anna Dressed in Blood, 2011; česky Baronet, 2013)
2. Dívka z nočních můr (Girl of Nightmares, 2012; česky Baronet, 2013

Válka bohyň
1. Antibohyně (Antigoddess, 2013; česky Baronet, 2014)
2. Mortal Gods (2014)
3. Ungodly (2015)

Temné koruny
0.1 The Oracle Queen (2018)
0.2 The Young Queens (2017)
0.5 Queens of Fennbirn (2018)
1. Tři temné koruny (Three Dark Crowns, 2016; česky Fragment, 2019)
2. Jeden temný trůn (One Dark Throne, 2017; č. Fragment, 2019)
3. Dvě temné vládkyně (Two Dark Reigns, 2018, č. Fragment, 2020)
4. Pět temných osudů (Five Dark Fates, 2019, č. Fragment, 2021)

Rozhovor s Kendare Blake

Zdroje: http://kendareblake.com/bio.php
http://www.goodreads.com
http://www.thereadingcafe.com

Aktualizováno 9. 5. 2021