S Lucií Lukačovičovou nejen o její fantasy sérii Azyl

Série Azyl zatím čítá dva svazky, ale třetí s názvem Chrám Azylu se blíží mílovými kroky. Proto jsme s autorkou Lucií Lukačovičovou usedli do imaginární čajovny, abychom si o její nové knize, ale i o celé sérii popovídali.

Knihy a povídky Lucie Lukačovičové těší fanoušky fantastiky již od roku 2007. Zatímco povídek v různých domácích a zahraničních sbornících, časopisech a antologiích má víc než socha bohyně Kálí rukou, knih s jejím jménem na obálce najdete v policích jejích fanoušků osm (se spoluautory by to bylo dvanáct). Od roku 2021 k nim patří i příběhy ze světa Azylu

Hned na úvod se tě zeptám. Piješ čaj? A pokud ano, máš nějaký oblíbený?

Vlastně nejsem znalec nebo fanoušek čajů. Ačkoliv ráda cestuji po zemích s rozvinutou čajovou kulturou, různé jasmínové čaje nebo matcha mi k chuťovým buňkám nepřirostly. Takže pro mě je nejlepší nějaký ovocný čaj nebo klasický Earl Grey.

Pořádáš larpy a zážitkové programy pro mládež, využíváš své zkušenosti z larpů při psaní?

To je zcela legitimní otázka! Můj největší momentální larpový projekt je Půlnoční cirkus, který se koná jednou do roka, na podzim. Prvky z něj najdete třeba v románu Detektivní kancelář Sirius. A koho by zajímaly podrobnosti, napište mi klidně na Facebook.

Kdybys potkala někoho, kdo o sérii Azyl nikdy neslyšel, mohla bys mu stručně přiblížit, co od ní může očekávat?

Jde o městskou fantasy, v níž najdete monstra a lovce, detektivní zápletku, vztahy, akci, exotické lokace a navrch spoustu mystiky a mytologie.

Ve světě, jak ho známe, skrytě existuje magie a nadpřirozené nestvůry. Pokud začnou příliš vystrkovat růžky (a zuby), řeší to lovecká organizace Azyl, která má v různých zemích různé podoby.

Hlavní hrdina Benedikt je ale odpadlík a má svou hlavu, takže jeho vztahy s Azylem jsou komplikované; o to komplikovanější, že jeho mladší bratr Teodor v řadách organizace zůstal. Hranice mezi člověkem a monstrem také není vždycky úplně jasná.

Je o tobě známo, že jsi vystudovanou antropoložkou a vášnivou sběratelkou mýtů a obskurních zahraničních strašidel. Mohla bys zavzpomínat na dobu, kdy tě napadlo tyhle své vášně zúročit v sérii Azyl?

Azylu jsem se vyloženě během času propsala. Moje předchozí knihy jsou velmi různorodé: Stanice Armida je sci-fi detektivka, Zelený drak, Karmínový lev je historická fantasy, Poslední bůh je indický steampunk atd. Zkoušela jsem možnosti, průběžně jsem využívala nasbírané pověsti a legendy, ale v Azylu jsem našla to, co mi nejvíc sedí.

Jsi protřelá povídkářka a je pravdou, že se jeden příběh ze světa Azylu objevil v antologii Krev, monstra a cukroví. Kam a s kterým ze svých hrdinů ses v této povídce vypravila? A máš takových pěkných historek v rukávu víc?

V antologii Krev, monstra a cukroví mi vyšla povídka Zbraně Azylu, která líčí mladého lovce z Gibraltaru, vyslaného posílit posádku v Dublinu zrovna kolem Vánoc. Za nápad popsat irský Azyl vděčím tobě, psalo se to samo, díky moc!

Další povídka Zákon džungle vyšla v Pevnosti, odehrává se také ve Vietnamu, v opuštěném akvaparku pohlceném džunglí. Příběh sahá do minulosti, do doby, kdy Benova a Teova matka ještě byla naživu, stejně jako jízlivý okultista Gabriel – kterého v románech potkáme už jaksi bez hmotného těla.

A třetí povídka se teprve chystá, ale můžu prozradit, že se v ní podíváte do Lucemburska, kde se místní lovci považují za potomky dávného knížete a vodní víly Meluzíny.

Zákon Azylu vyšel také jako audiokniha. Slyšela jsi ji, a pokud ano, jak jsi s ní spokojená?

Ano, je skvělá. Poslouchala jsem ji, když jsem ležela nemocná, bylo mi zle, nemohla jsem číst, psát, ani se moc hýbat. Audiokniha Zákon Azylu byla vyloženě balzám.

Není tajemstvím, že Chrám Azylu, který již klepe na dveře, se bude odehrávat ve Vietnamu. Ale můžeš nám nastínit, co na Bena a Teodora v téhle exotické končině čeká?

Teodor si uhnal v podstatě magickou nemoc, která ho nejen pomalu zabíjí, ale také částečně mění jeho chování. Teo ve Vietnamu deset let trénoval, ale nemá tušení, jak ho tam přijmou. On, Benedikt a jejich přátelé mají před sebou jak putování džunglí, obývanou záludnými nágami, tak uličky i hřbitovy Saigonu a podivnou hru zahrnující plechovku posedlou duchem.

Je o tobě známo, že ráda sbíráš materiály pro novou knihu v zemi, v níž se bude odehrávat. Jak to bylo s Chrámem Azylu? Vypravila ses do Vietnamu?

Ano, a část knihy Chrám Azylu vznikala přímo tam. Procestovala jsem deltu Mekongu, Ho Či Minovo Město a přímořské letovisko Mui Ne.

To musel být náročný pobyt. Povíš nám nějakou pikantní strašidelnou historku? Zažila jsi na své studijní cestě něco alespoň trošku podobného tomu, co prožívají tvoji hrdinové?

Rozhodně, mám jich několik. Od momentu, kdy se pod loďkou v řece něco mihlo, když mi průvodce vyprávěl o přízracích utopenců, přes krákání vran na hřbitově až po moment, kdy se při večeři začala po stole pohybovat plechovka sama od sebe. Nemám zřejmě ty správné instinkty pro přežití, protože v tom posledním případě byl můj první reflex popadnout mobil a tančící plechovku posedlou duchem natočit. Říkala jsem si: „Jo! Jo, tohle by se mým čtenářům mohlo líbit!“ :D To video mám.

Obálky většiny tvých knih zdobí ilustrace Jany Maffet Šouflové a Azyl není výjimkou. Jak vůbec ten proces tvorby obálky probíhá?

Máme vždycky domluvený rámec – třeba která bude na obálce postava, jaká zhruba barevná paleta, některé konkrétní detaily. Ale naslouchám jejím návrhům a ona si vždycky čte text, takže má velmi dobrou představu, co se ke knize hodí. Maffet je úžasná.

Dnes je velkou módou dodávat čtenářům k nové knize merch. Záložky a hrnečky dnes dostaneš skoro ke každé knížce. Míjí tě tenhle nový trend, nebo sis k nové knize pro čtenáře také nějaký merch připravila?

Ku příležitosti vydání Chrámu Azylu je k dispozici amulet pro ty, kdo si knihu předobjednají. Je na něm asijský drak a znak Azylu, za což vděčím právě Maffet.

Chrám Azylu ještě neopustil tiskárnu, ale nedá mi se tě zeptat – můžeme se těšit na další dobrodružství lovců monster? A pokud ano, kam pojedeš sbírat materiál?

Momentálně je v plánu další příběh Okovy Azylu, kvůli kterému mě čeká výprava do Finska. Zima, tma a monstra, to chceš! Tak doufám, že mě tam nic nesežere ani nezmrznu.

Na jakých knižních akcích či conech tě letos čtenáři potkají, aby si mohli ulovit tvůj podpis nebo položit další zvídavé otázky?

Budu na páteční části Světa knihy, na Fantastické Ostravě, doufám, že na Fénixconu a PevnostConu. Ráda povídám o svých zážitcích na cestách i při psaní, a kdyby vám nevyšla účast na žádné z akcí, vždycky zbývá Facebook, klidně se ozvěte.

Díky za rozhovor a tobě i Chrámu Azylu přeji spoustu nadšených čtenářů.