Pondělí začíná v sobotu – i věda dokáže být kouzelně vtipná a magická

Věda v očích obyčejného člověka je dozajista zaměnitelná za magii. Probíhající vědecký experiment může být vnímán jako praktikovaný magický rituál. Ovšem zaměnit záměrně tyto dva pojmy, a navíc je spojit je věc více než nezvyklá.

Přesně kvůli takovým literárním experimentům a boření zavedených mantinelů v žánru fantastiky je autorská dvojice bratrů Strugackých stále tolik oblíbená. Jejich kniha Pondělí začíná v sobotu patří mezi jednu z těch úplně nejoblíbenějších.

Mladičký programátor Saška Privalov cestuje zapůjčeným moskvičem do malého městečka Solovec ležícího kdesi na severu Ruska, aby se zde setkal se svými přáteli a užil si společně s nimi zaslouženou dovolenou. Jelikož nic nejde podle představ, vše se pro Sašu změní ještě před dosažením cíle. Na cestě potká dva muže, kteří mají namířeno též do Solovce, a tak dobrosrdečně souhlasí s tím, že je sveze. Oba muži pracují v místním vědeckém institutu pod zvláštním zkratkovým jménem NEVIM, v němž je shodou okolností volné místo programátora. To a následné ubytování ve skanzenu Chanakuřna (v chaloupce na kuří nožce) osud milého Privalova nekompromisně stvrdí.

Arkadij a Boris Strugačtí si v tomto románu berou na paškál poměry ve vědeckých kruzích tehdejšího Sovětského svazu, jejich elitářství, lenošný život (to se projevuje porostem uší hustým ochlupením), obhajování scestných dogmat i ryzí altruismus. Pod jednou střechou badatelského ústavu se objevuje spousta postav různých charakterů. To autoři navíc zabalili do té nejčistší formy fantastiky ve fiktivním institutu zabývajícím se výzkumem lidského štěstí. V příběhu překypujícím pohádkovými postavami, absurdními situacemi a neskutečným množstvím mnohovrstevných odkazů na různá další kulturní díla minulosti poukazují na ožehavé nešvary v lidské společnosti, a to nejenom v době minulé – sovětské, nýbrž i v té ryze dnešní. Kupříkladu se zde lze setkat s absolutními genialitami typu: „Kocour mimo provoz!“ anebo „Přísně tajné: Před přečtením spalte!“.

Kniha Pondělí začíná v sobotu vyšla letos u nakladatelství Triton v novém geniálním překladu Konstantina Šindeláře a za zmínku stojí, že se jedná o překlad z kompletního zpětně zrekonstruovaného rukopisu bratrů Strugackých, ještě než do něj zasáhla sovětská cenzura – přesně v takové podobě román napsali a chtěli jej mít.

Navíc je román opatřen velice podnětnými a zajímavými bonusovými texty. Po předmluvě Borise Strugackého nastiňující zákulisí prvotních pohnutek a inspirací k sepsání tohoto příběhu následuje předmluva překladatele Konstantina Šindeláře, jenž s pomalu až detektivním zápalem sháněl informace o životě prvního českého překladatele tohoto příběhu Jaroslava Piskáčka. Po dvou předmluvách a samotném příběhu přicházejí zcela logicky na scénu rovnou tři doslovy. Prvním v pořadí je významový slovník sepsaný samotným hlavním hrdinou Alexandrem Privalovem. Druhým je text literárního vědce Vladimira Borisova rozebírající a poodhalující právě ony skryté nuance odkazů ukrytých v příběhu. V třetím opět Konstantin Šindelář poukázal na světy, které bratrská dvojice stvořila, na provázanost témat a nadčasovost myšlenek v jejich celoživotním díle obsažených.

Čtenář se dozví minimálně jednu zajímavost – kniha Pondělí začíná v sobotu má ještě volné pokračování s názvem Pohádka o trojce (2012), které je stále k sehnání.

Vydal: Triton; 2023
Překlad: Konstantin Šindelář
Obálka: Renata Brtnická
Počet stran: 336
Vazba: vázaná s přebalem
Cena: 389 Kč