Jak dlouho se bude otáčet televizní Kolo času?

Fantasy je stále na výsluní televizních obrazovek a ke slovu se dostávají i klasická díla, jakým je bezesporu Kolo času Roberta Jordana. Na osvědčenou klasiku vsadil hned dvakrát Amazon a v obou případech způsobil dost velký rozruch. Jak tedy ve výsledku dopadlo Kolo času?

Rand al‘Thor je ovčákem a rád by jím i zůstal – oženil se, měl rodinu a chodil na pivo s kamarády… Jenže osudu nelze poručit, a tak místo toho do Randovy vesnice jménem Dvouříčí dorazí čarodějnice z řádu Aes Sedai – Moiraine Damodred – se svým strážcem. Brzy po nich dorazí i trolloci, monstra ovládaná Temným, proti jehož silám má stanout bájný Drak Znovuzrozený. Trolloci Dvouříčí zničí a během útoku se ukáže, že šli po Randovi a jeho přátelích, protože jeden z nich je Drakem. Celé skupince nezbývá nic jiného než s Moiraine odjet a doufat, že přežijí. Obzvlášť muži nemají veselé vyhlídky, protože jim je magie zapovězena – zešílí z ní –, a proto je Aes Sedai loví a likvidují. Jenže bez Draka není šance na poražení Temného… Nezbývá než doufat, že Moiraine je jiná než její sestry.

Na seriál jsem se dívala v průběhu čtení druhého románu Velké hledání. Měla jsem tak všechny události čerstvě v paměti a při sledování úvodního dílu jsem si říkala „Na co se to, sakra, koukám?!“. Diváci, kteří z knih tuší, co se má na obrazovce dít, budou zmatení úplně stejně jako ti, kteří se pokusí Kolo času sledovat bez znalosti předlohy. Zkrátka řečeno: první díl seriálu je otřesný. V průběhu druhého a třetího dílu si všechno tak nějak sedá a zbylých pět dílů první řady je už vlastně ucházející podívaná. Pro čtenáře knih toto tvrzení ale platí pouze za předpokladu, že přistoupí na hru Amazonu. V případě seriálového Kola času totiž nemůžeme mluvit o adaptaci, ale spíš by se hodilo použít spojení jako „inspirováno“ nebo „volně na motivy“.

Scenáristé (a že jich je) si z knihy vzali víceméně jen hlavní zápletku – tedy že Rand a jeho přátelé jsou významnými hybateli osudu a jeden z nich je Drak Znovuzrozený – spolu s hlavními hrdiny a kulisami. Některé styčné body první série odpovídají tomu, co se děje i v první knize – Oko světa. Většinu času ale příběh na obrazovkách žije zcela nezávisle na předloze. Mění se vztahy mezi postavami (upravují se i jejich jména) a jejich hloubka, vynechává se spousta událostí a jiné se přizpůsobují novým situacím. Velké množství událostí je naopak přidáno – leckdy dojde k vypůjčení motivů z druhé knihy. Postavy jsou ubírány nebo naopak přidávány, libovolně se jim mění role a porůznu se jim zkracuje délka života, jak se to zrovna hodí.

Jenže ono se není čemu divit – Kolo času je monumentální sérií, kterou by se vzhledem k její komplexnosti ani při nejlepší vůli nepodařilo do detailu přenést na obrazovku. Amazon tak šel cestou nejmenšího odporu: osekal předlohu na nezbytné minimum a výrazně ji zjednodušil (a nejspíš i zkrátil – nikdo nečeká, že bude Kolo času nekonečným seriálem). Jenže v takovém případě by spousta věcí nedávala smysl, takže bylo třeba trochu improvizovat a vyplnit vzniklé mezery nově vymyšleným dějem. A kupodivu to funguje. Seriál je výrazně dynamičtější a emotivnější než Oko světa. Vzhledem k současným standardům je také mnohem akčnější a dramatičtější. Tady ale přichází kámen úrazu.

Kolo času se snaží být velkou epickou podívanou, jenže k tomu mu chybí dvě zásadní věci: kvalitní herecké výkony a kvalitní vizuál. Potřebu triků se sice studio snažilo udržet na minimu, ale i to minimum, co je zde k vidění, je v lepším případě úsměvné – jako byste koukali na něco, co je přinejmenším deset let staré. S tím souvisí i kostýmy a lokace. Na pohled příjemné exteriéry (pochvalme se, natáčelo se u nás…) i propracované interiéry (město Tar Valon) nezachrání skutečnost, že celý vizuál Kola času působí hrozně sterilním a umělým dojmem. Všichni účastníci jsou neustále jak ze škatulky – v tomhle pseudostředověku zjevně neznají umazané oblečení – a některé kostýmy oproti ostatním jako by dobově neseděly a působí jako pěst na oko.

Největším problémem ale zůstává herecké obsazení. Ústřední mužské trio Rand, Mat a Perrin… to je bída a utrpení. Nejenže se zvolení herci do rolí typově moc nehodí, jejich výkony jsou navíc neskutečně prkenné. V průběhu první série se to aspoň trochu změní u Randa (Josha Stradowski), na něhož je soustředěno nejvíc pozornosti, ale Matovi (Barney Harris) a Perrinovi (Marcus Rutherford) až zoufale chybí herecké zkušenosti a na jejich projevu je to znát.

Nečekaně nemastný neslaný výkon ale předvedla i Rosamund Pike jako Moirain Sedai, což je vzhledem k její úspěšné kariéře trochu šok. Nejlépe z celého ansámblu tak vychází Daniel Henney jako Lan, který se měl většinu času jen mračit nebo tvářit neutrálně, a Zoë Robins jako Nynaeve, která měla být pro změnu hubatá, vzteklá ženská. Za zmínku stojí také sympatický Peter Franzén jakožto strážce Stepin a Alexandre Willaume s velmi charismatickým hlasem v roli kejklíře Toma Merrilina, který se nicméně v seriálu objevil pouze krátce ve dvou epizodách.

Kolu času přináší plusové body výrazně melancholický a velmi rozsáhlý soundtrack plný nezaměnitelných skotských motivů. Za ním stojí skladatel Lorne Balfe (nedávno jste jeho práci mohli zaznamenat ve snímku Dungeons & Dragons: Čest zlodějů), který svou hudbou očividně vzdává hold rodné zemi. Kolo času je nicméně přes všechnu snahu průměrným fantasy seriálem, o jehož osudu nejspíš rozhodne druhá řada (ačkoliv přislíbeny má zatím rovnou tři), která bude mít premiéru letos v létě.

Domovská stanice: Prime Video
Datum premiéry: 19. 11. 2021
Země původu: USA
Počet epizod: 8
Scénář: Rafe Judkins, Amanda Kate Shuman, Dave Hill a další
Hudba: Lorne Balfe
Hrají: Rosamund Pike, Josha Stradowski, Barney Harris, Marcus Rutherford, Daniel Henney, Zoë Robins, Madeleine Madden a další