Gege Akutami: Malá ryba a zasloužený trest (Jujutsu Kaisen – Prokleté války 3)

Studovat zaklínačskou střední není žádná nuda. Praktický výcvik může přinést nečekané zvraty, učitelé jsou většinou strašně divní a to nejhorší, na co může student narazit, jsou často žáci z konkurenční školy.

Fušiguro a Kugisaki patří do té poslední kategorie. Nečekaně jim zkřížila cestu dvojice studentů ze zaklínačské střední školy v Kjótu. Tódó a Mai jsou rozhodnutí zadupat mladší studenty do země, ale tak jednoduše to nepůjde. Júdži Itadori se právě věnuje praktickému výcviku. Satoru Godžó, jeho učitel a mentor, musí vyřídit několik pochůzek a nemá na svého svěřence čas, tak ho předá do péče Kentoa Nanamiho, zaklínače první třídy. Ten před lety usoudil, že zaklínači za nic nestojí, a proto šel raději pracovat do korporátní sféry, ale tam zjistil, že to není o mnoho lepší a vrátil se k předchozímu zaměstnání. Na prvním místě jsou pro něj pravidla, kterých se striktně drží. 

V Kawasaki v kině Kinema zaměstnanci objevili znetvořená těla tří středoškoláků. Příčinou smrti byla deformace hlavy. Nanami a Itadori se pouští po stopách prokleté energie. Brzy narazí na Džunpeieho, spolužáka mrtvých, který s jejich smrtí možná má a možná nemá něco společného, ale rozhodně se nacházel na místě činu. Zakřiknutý občasný záškolák Džunpeiem a Itadori mají hodně společného a vypadá to, že by jejich setkání mohlo být základem nového a skvělého přátelství. 

Třetí díl Prokletých válek nabízí více dějových linií. Svůj prostor dostanou mladí zaklínači z prvního ročníku, hlavní hrdina Júdži Itadori, který má ošklivý zvyk pojídat prokleté artefakty, pár okének si pro sebe ukradne charismatický zaklínač zvláštní třídy Satoru Godžó a část dějové linky sleduje i Nanamiho. V jednotlivých dílech se objevují kratší příběhy, ale na pozadí toho všeho se odehrává něco většího, z čehož se ke čtenáři zatím dostávají pouze drobné náznaky. Přesto se nedá zbavit pocitu, že Prokleté války – Malá ryba a zasloužený trest je takové svižnější ticho před bouří. 

Manga od Gege Akutami plyne mezi prokletými artefakty, zaklínači a různými kletbami. Kvalita Prokletých válek je vcelku vyrovnaná a zatím to nevypadá, že by v nejbližší době došlo k uzavření dějového oblouku. Černobílá manga (kdo by chtěl vidět, jak vypadají postavy v barvě, může se podívat na anime) nabízí příjemný příběh, který se pozvolna rozjíždí, ale velmi často odbočuje do uzavřených uliček a stále představuje nové postavy. Snad brzy dojde na něco většího. 

Vydala: CREW, 2022
Překlad: Matyáš Anton
Tisk: černobílý
Vazba: brožovaná
196 stran / 229 Kč