Pár zbytků pro krysy aneb čtěte si voka…

Povídkové sbírky jednoho autora mohou být buď žánrově pevné a jednodruhové, nebo naopak pestré a různorodé. Tato kniha plně zapadá svou žánrovou i příběhovou pestrostí do druhé sorty. Což jistě různorodost milující čtenáři ocení.

Spisovatel Jiří Sivok se po své novele Smrt bývá nehezká představuje čtenáři v reprezentativním výboru povídkové tvorby Pár zbytků pro krysy, jejíž název je odkazem na verš písně Karla Kryla. Některé jeho starší práce prošly úpravami, které výslednému celku jen prospěly. A čtenáři umožní nahlédnout do všech hlavních žánrů fantastiky.

Záchvěvy a temné vody – Doslova kingovská povídka, v níž se starý muž vrací na místo svých dětských let a prázdninových dobrodružství. Čtenář se společně s hlavní postavou vrací předivem času, vzpomínek a nadpřirozených prožitků k tragické události, která bezstarostný čas dětství navždy ukončila.

Nekronaut – Dark fantasy zasazená do světa zapáchajícího rozkladem přivádí Nekronauta, v masce morového doktora, pátrat po záhadném úmrtí dětí na jeden potemnělý hřbitov. Jestli pro něj bylo přijmout tuto zakázku největší chybou v životě, to se odhalí na samém konci příběhu.

Knihomol – Přehrabávací krabice na korunové knižní tituly nevalné kvality u vchodu českobudějovického antikvariátu může občas překvapit. Jeden takový knihomol se o tom přesvědčí, když v jejích útrobách nalezne jeden nadmíru sběratelsky ceněný titul. A ze strachu, že by mohlo jít o omyl, jej radši ani nejde zaplatit. Co ho následně doma čeká při čtení této nepoctivě nabyté knihy, by si nedokázal představit ani v té nejživější noční můře.

Zkuste mě pochopit, drahá slečno – Sběratelská vášeň se až velmi snadno dokáže přehoupnout do roviny obsese. Své o tom ví vypravěč tohoto příběhu, jenž sbírá něco velice netradičního.

Úsek dopravních nehod – Cestovat sám autem za nepříznivého počasí je vždy jistým rizikem. O to víc, pokud se řidiči stane nehoda na úseku dálnice, kde tak úplně neplatí staré dobré přírodní zákony. A podaří se mu z této situace, samotnému, zraněnému, k smrti unavenému a vyděšenému uniknout?

Nehody se dějí – O smyslu lidského života by se dalo velmi polemizovat. Své se o tom dozví muž ležící v postranní uličce mezi rozsypanými odpadky a s dvěma průstřely břicha. To vše jen pro pytlíček drogy. Když jej navíc navštíví temná bytost z vyšších sfér, pochopení bezvýslednosti celé situace na něj dopadá o to víc s každou kapkou krve unikající z jeho zranění.

Co myslíte, doktore? – Otevřeně upřímná zpověď člověka s psychopatologicky definovatelnou poruchou. O tom jak se snaží vést normální život, i když jeho přirozenost jej nabádá jít úplně jiným směrem. Mráz přejede po zádech nejen jedinému dalšímu zúčastněnému zpovědníkovi tohoto monologu.

Spolkl to – Samozvaný zabiják démonů vstupujících do našeho světa z jiných dimenzí je konfrontován s úkolem, se kterým za ním nepřijde nikdo jiný než Temný anděl z vyšších sfér. Na oplátku nabízí pro démonobijce životně důležitou informaci. Ovšem jak se ukáže, ani její znalost nepřináší možnost se této události vyhnout, spíš k ní přímo spěje.

Před poslední třetinou nerozhodně – Velmi netradiční hororový pohled na českou vášeň k hokeji. Jak by mohl tento sport vypadat v jiném, ne až tak přívětivém světě, kde je násilí a smrt běžnou součástí lidských životů?

Zachraň člena posádky, nic víc – Netradiční sci-fi pohled na problematiku dlouhodobých vesmírných letů v kryospánku, spojeného se špatně provedenými zdravotními testy jedné z členek posádky před odletem.

Propast už čeká, kamaráde – Trocha sci-fi nietzscheovského filozofování při nepodařeném vojenském výsadku na jedné planetě s úkolem potlačení místních nepokojů. Voják, který tento zpackaný útok přežije, se snaží za každou cenu zachránit. Ovšem zdá se, že žádná sebevyšší cena, již je ochoten zaplatit, přece jen nemusí stačit.

Náhrada – Hledání náhrady za mrtvého domácího mazlíčka může mít v budoucnosti úplně jinou podobu, nehledě na to, co lze chápat jako domácí zvíře.

Hněv Mothereye – I exekuce trestu za spáchaný čin může mít v budoucnu, za použití nejmodernějších technologií, úplně jinou podobu. A navíc, jak by to vypadalo, kdyby vykonání trestu bylo jako zákonná možnost svěřeno na bedra poškozené osoby?

Babice z lesa – Zdánlivě jednoduchý úkol zadaný mafiánským bossem se pro vykonavatele může stát hrůznou noční můrou. Obzvlášť když ve hře není jen dlužící vařič pervitinu, nýbrž i lesní samota a magií obdařená stará babice, u které se dotyčný schovává.

Jen víra – Nadpřirozený zážitek z vězení neztrácí nic na své síle ani po letech. Starý muž vyprávějící jej svému vnukovi tuto hrůzu prožívá opět tak živě, jako by se vrátil v čase, a víra je opět to jediné, co mu zbylo.

Hlídám tvůj spánek – Mladý pár nocující ve spacácích na chatě v lesích by si mohl užít mnoho krásných společných intimních chvil. To by ovšem nesměla být v jejich blízkosti hladová bytost, lačnící po čerstvé lidské krvi. A navíc docela vybíravá!

Děti, chlast a hračky – Neplánované rodičovství nebývá většinou přijato z mužské strany nijak pozitivně. Navíc pokud onen dotyčný muž není úplně normálním mužem a je nemalé riziko, že by dítě mohlo zdědit minimálně jeho prokletí, anebo ještě daleko horší. Alkohol v tomto případě není nejlepším prostředkem, jak se s nastalou situací vypořádat.

Po povídkách podaruje Jiří Sivok čtenáře zajímavým bonusovým nahlédnutím za autorskou oponu a svěřuje se s inspiracemi k jednotlivým příběhům. Přidává i data a místa vydání svých povídek, což je rozhodně zajímavé. Čtenář si tak může vytvořit ještě ucelenější obrázek o autorovi, jeho příbězích a tvorbě obecně. Díky žánrové pestrosti a zajímavým námětům se jedná o reprezentativní průřez autorovou prozaickou tvorbou.

A se slovy samotného autora: „Čtěte si voka!“ tedy vlastně „Čtěte Sivoka!“ již nebrání nic k otevření knihy. Nechte se unášet vypravěčským umem Jiřího Sivoka. Podle výčtu povídek výše se opravdu nejedná jen o „pár zbytků“.

Kniha s vkusnou obálkou od Dany Kápičkové, s tematickými ilustracemi Zuzany Žbánkové a celkově estetickou úpravou knihy od Michala Březiny vyšla v nakladatelství Golden Dog.

 

Vydal: Golden Dog, 2022
Obálka: Dana Kápičková
Ilustrace: Zuzana Žbánková
Vazba: brožovaná
232 stran / 249 Kč