Buffy se musí vypořádat s jedním nepěkným kousnutím

Že je příběh Buffy v základu natolik dobrý, aby dokázal zaujmout i dneska, to už jsme si vysvětlili po vydání první knihy Střední je peklo. Stejně jako to, že aby se mohla Buffy dostat k nové generaci, bylo potřeba ji trochu zmodernizovat a dát jí nový kabátek.

V druhém dílu z komiksové minisérie Buffy: Přemožitelka upírů se musejí postavy vypořádat s tím, že Alexe pokousala Drusilla. Aby se z Alexe nestal klasický upír, je potřeba na něj použít vazač duší. Jenže jeho získání rozhodně nebude snadné a následné použití si vyžádá cenu, jejíž plný rozsah ukáže až čas. A aby toho nebylo málo, Drusilla dala do pohybu svůj plán na otevření Pekelné brány.

Postava Buffy je pořád drsná a sarkasticky vtipná, což jsou vlastnosti, jimiž si snadno získá fanoušky. Zároveň však zůstává lidská a čtenáři se do ní dokážou snadno vcítit – vědí, že její neustálé házení ramen je ve skutečnosti jen maskou, za níž skrývá svou nejistotu a strach. A právě to, jak tento strach dokáže pořád znovu překonávat, z ní činí čtenářsky (případně i divácky) zajímavou postavu. V Buffy se kombinuje síla přemožitelky se zranitelností dospívající dívky a přitom nemáte pocit, že byste četli klasické young adult – bez ohledu na to, nakolik se v komiksu řeší vztahy nebo škola. Dobrodružná složka příběhu má totiž vždycky navrch a likvidaci upírů – a jiné nadpřirozené havěti – je věnována větší část prostoru než mezilidským vztahům. Ty koneckonců dokážou krásně vykrystalizovat i v akčních pasážích, v nichž vyniká charakter jednotlivých hrdinů.

Stejně jako předchozí svazek Střední je peklo si i Kousnutí vyšlapává svou cestu příběhem nezávislým na seriálu a je to příjemné osvěžení. A to i navzdory tomu, že jsou některé změny oproti původní předloze dost radikální. Do pojetí přemožitelčina světa od Jordie Bellaireové to však sedí.

Nicméně jak se mi v první knize líbilo, že byly postavy kresleny podle seriálových herců, tak tentokrát jsem kvůli tomu skřípala zuby. V komiksu, kde už z podstaty samotného média tvoří výtvarná stránka přinejmenším polovinu zážitku, mám od kresby jistá očekávání. A ta David López nenaplnil, ba se k nim ani vzdáleně nepřiblížil. Vkus je věc ošidná, ale to, jak postavy vypadaly na některých panelech, mě skoro až fyzicky bolelo. Podoba s herci zůstala totiž stále natolik patrná, abyste je na obrázku poznali, zároveň však postavy často působily jako parodie sebe sama. Což by nevadilo, pokud by se komiks nechtěl brát vážně. Jenže Buffy se vážně bere – tedy alespoň do té míry, do jaké se tak bere seriál. Jistá nadsázka tam přece jen je, ale rozhodně jí není tolik, aby postavy mohly nezřídka vypadat spíš jako karikatury…

Kousnutí je po příběhové stránce dobré a příjemně dynamické. Autorka zdařile pokračuje ve výtečně našlápnutém vyprávění z prvního svazku. Jen škoda té kresby – ta nás čeká ještě ve třetí knize a pak dojde ke změně výtvarníka. Doufejme, že to bude změna k lepšímu, protože příběh by si to zasloužil.

Ukázka

Vydal: Comics Centrum, 2021
Překlad: Alexandra Niklíčková
Vazba: vázaná
Počet stran: 128
Cena: 599 Kč (u nakladatele za 419 Kč)