Slavná Nemesis – závan dávných časů do temné současnosti

Je nesporně vždy osvěžujícím zjištěním, přicházejícím z hlubin minulosti, že národní kultura a její schopnost sdělení v podobě umění dokáže promlouvat omamně čistě i ke generacím pozdějším. A beze sporu záleží vždy na tom, kdo promlouvá.

Důkazem této renesance je kniha Slavná Nemesis, jejíhož vydání se současný čtenář zcela nedávno dočkal v edici Temnosti nakladatelství Carcosa. Autorem není nikdo menší než Ladislav Klíma. Člověk, tvůrce, na jehož zařazení, krom užití výrazu Temná fantastika, nejsou dnes ve společnosti žádné tabulky, zrovna jako nebyly ani v době, kdy autor žil. Byl samorostem opravdu nebývalým a své vidění světa dokázal sdělit velice sugestivním a temně poetickým způsobem. Kupříkladu v této knize, tak jednoduše dostupné díky čerstvému vydání.

Slavná Nemesis – novela, po níž celá kniha nese jméno – má v sobě prvky kaleidoskopické osudovosti, vášeň propletenou s touhou, životní cestu, z níž hlavní postava nemůže sejít, i když si mnohokrát řekne, že se mu to podařilo. Od první chvíle, kdy se dostane, při cestě vlakem z nedůležitého místa do ještě méně důležitého, na místo volající jeho podstatu. Po čase, jakmile to finanční nezávislost umožní, přestěhuje se na toto místo. Setkání se dvěma ženami je již jen potvrzením neodvratitelné osudovosti.

Jak bude po smrti – Nahlédnutí za oponu obecné reality garantuje snad jen Smrt. Ovšem kdo to ví přesně? Snad to obchodník popíjející pivo v jídelně hotelu na cestě domů zažije na vlastní kůži.

Já a strýc – Dopomoci si ke svému vysněnému životu a svobodě s tím spojené díky zděděnému majetku po nenáviděném příbuzném, s jehož „odchodem“ to nebylo jen tak bez spoluúčasti dědice, není opravdu nijak osvobozující.

Podivná příhoda – Výjimečnost schována v hávu hmotné nuzoty nemusí nijak chránit před nenávistí průměrnosti. Své o tom vypoví básník v tomto příběhu.

Historie – Srdce prahnoucí po lásce a osudové setkání, to dohromady může vykreslit velice zajímavou zápletku, když po lásce lačnící muž spatří na hranici sousedící zahrady u své vily krásnou ženu.

Skutečná událost sběhnuvší se v Postmortalii – Psychedelicky pokřivené vyprávění o soužití Genora a Geny na ne příliš lidském světě dává pomyslný dekadentní políček realitě.

Helena Marná – Ať již pro sebe umrlci pořádají taneční večírky za přítomnosti někoho živého, anebo je to pouhým předsvatebním snem rozrušené budoucí nevěsty, kdo ví?

Jedné noci snil – Sen mladíkův, vášnivý. Plný touhy a destrukce vystřízlivění.

V létě 1902 – Přečtení jednoho novinového článku o soudním procesu s vražedkyní může být pro rozháraného mladíka předurčením všeho budoucího.

V zasněném údolí – Toužebná romance mezi chudým básníkem a šlechtičnou nemusí být úplně naplňující, natož aby byla pouze tělesnou, opakující se v jeho romancích následných.

Arta – Žena hledající pravou lásku a experimentující s jejími různými podobami je náhle konfrontována se spřízněným milencem i s věštbou, za jejichž podmínek se s ním opět setká po prožití obyčejného života.

Cestuje do města D. – Cestování přes hluboký les nese svá rizika. Nepomohou ani přesné instrukce, stačí jen na chvíli sejít ze stezky.

Sta a sta žen – Zvrácená duše dokáže vytvořit nemalé bizarnosti snad partnerských vztahů. Přesto se věštbě, osudu ani trestu nelze vyhnout.

Vlastní životopis – Nádherně povznášející je vidět, jak si autor ve svém vidění světa neumí dělat legraci pouze ze světa kolem sebe, nýbrž i ze sebe samotného.

Nechť se čtenář připraví na nádhernou podobu archaické češtiny z přelomu údobí Rakouska-Uherska a první republiky. Nebyl by to Ladislav Klíma, kdyby si nevytvářel v textu vlastní novotvary a tím svůj text nepovýšil na absolutní poezii v próze. Autor se vymykal už ve své době, která na jeho texty buď zálibně mrkala, nebo je zatracovala v rámci dekadentní morálky.

Jak by se asi současní vydavatelé tvářili, pokud by jim Ladislav Klíma donesl jakýkoliv svůj rukopis dnes? Nejspíš by jej nevydal vůbec nikdo. Až natolik specifický tento text je. Proto by každý čtenář lačnící po originální fantastice neměl mít nitro trhající problém sáhnout po Slavné Nemesis.

 

Vydala: Carcosa, 2021
Obálka: Obraz Léona Spilliaerta La Beveuse d‘absinthe (1907)
Počet stran: 240
Vazba: pevná
Cena: 279 Kč